streda 18. mája 2011

Nikdy som nepočula o Vampire Academy

Asi som celkom zaspala dobu, pretože o tejto knižnej sérii som počula prvýkrát, keď vyšla jej posledná časť. Pochopte, ja – najväčší znalec kníh! Ďalšieho pol roka mi trvalo, kým som si našla čas prečítať si prvú časť. A teraz si trieskam hlavu o knižnicu, ako som sa mohla dopustiť takého strašného hriechu. Pretože, odložiť čítanie Vampire Academy je ako prečítať si Harryho Pottera až po tom, čo boli natočené všetky filmy. Alebo ešte horšie.

Veľa čitateľov teraz otrávene pozerá na obrazovku a hovorí si: „Triss nám ide rozoberať knihu, ktorú sme my už dávno čítali a pozná ju skoro každý?“ A práve to je problém, že nepozná! Hoci séria bola preložená do češtiny, na Slovensku o Vampire Academy skoro nikto nepočul (ja osobne nepoznám nikoho, kto by počul, ak nerátam komunitu blogeriek a tú teda nerátam, aby bolo jasné). A pritom, práve český preklad robí túto sériu dostupnou aj širšiemu čitateľskému publiku. Takže berte tento článok ako šírenie dobrého slova pre tých, ktorí rovnako ako ja doteraz netušili, že môže byť niečo lepšie ako svet Harryho Pottera. 

Na začiatok ešte dve varovania pre neznalých:
  1. Nenechajte sa odradiť názvom pripomínajúcim 600dielnu Školu noci. Polka série sa v škole vôbec neodohráva (to mi povedala Judit, ako ste si mohli všimnúť, ja som zatiaľ čítala len prvú časť :D)
  2. Nenechajte sa odradiť obálkou, bohužiaľ tú pri VA moc nevychytali.

Otázkou je ale, prečo toľko spomínam Harryho Pottera? Nemôžem si pomôcť, ale počas čítania prvej knihy mi vyskakovali obrazy a pocity, aké som zažívala, keď som sa ponorila do Harryho sveta. Prostredie Vampire Academy je také dokonalé, že vám dáva pocit, akoby naozaj existovalo. Niekde v Montane stojí škola, na ktorej študujú živí šľachtickí upíri Moroi, ktorých prenasledujú mŕtvi upíri Strigoi. Na svete žijú moroiské kráľovské rodiny, ktoré sa snažia uchrániť pred Strigoimi. Na to im slúžia strážcovia – dhampíri, ktorí sú z polovice ľudia a z polovice upíri. Presne tak, stačí si kúpiť letenku, odletieť do Montany a po dvoch dňoch cesty (a nepríjemnom časovom posune) zastať pred bránami Vampírskej akadémie. Pokiaľ však nemáte na letenku, odporúčam vám kúpiť si aspoň knihy.

Hlavnými postavami knihy sú priateľky Lissa a Rose. Lissa – alebo celým menom Vasilisa je moroiská princezná, Rose je jej dhampírska strážkyňa. Lissa a Rose sú spojené nezvyčajným putom – dokážu cítiť svoje nálady, pocity, pozerať sa na svet očami tej druhej. No Lisse hrozí nebezpečenstvo, preto museli z Vampírskej akadémie utiecť. Keď ich po dvoch rokoch na úteku prichytia a privedú opäť naspäť, začína sa pre nich práve posledný rok strednej školy. Tu sa musia vyrovnať s klebetami a intrigami, ale aj neustálym ohrozením. Lissa sa stretávam s ostrakizovaným Christianom a Rose spoznáva svojho mentora Dimitriho, ktorý je od nej o 7 rokov starší a všetci ho vďaka jeho bojovným schopnostiam prirovnávajú k bohu.

Čakali by ste stredoškolskú lásku? Pusu na poslednej strane knihy? Srdcervúci príbeh priateľstva a lásky? OMYL!
Prezradím vám tajomstvo – kniha vďaka svojmu nadmieru nevhodnému obsahu dostala ban. (keďže som donedávna ani nevedela, čo znamená slovo ban, takže ban = zákaz)

Rose je hrdinka, ktorá si je vedomá svojej príťažlivosti. S tou krajšou polovicou jej spolužiakov si vymenila nejednu pusu (a nie len to). Nemala problém dohodnúť si nejaké to dostaveníčko v tmavej izbe. Jednoducho – super život. Samozrejme, Rose sa nevyjadruje ako nežné dievča. Jej slovník sa vyrovná opitému námorníkovi. A jej činy predbiehajú jej uvažovanie. Rose je takou hrdinkou akú musíte milovať.
Nebojte sa ani siahodlhých úvah o tom, aké je nevhodné...začať si so starším mužom! A máme to tu! Rose a Dimitri! Žiadna prudérnosť, žiadna nuda! Juchúú! Milujem pasáž, kde Rose uvažuje, o koľko je od nej Dimitri starší, mohol by byť jej...no vlastne nič. Samozrejme vám nemusím hovoriť o tom, aký je Dimitri príťažlivý, starostlivý, mužný...
Potom tu máme postavu Lissy. Lissa je psychicky labilná, ťažko sa vyrovnáva so svojimi nadprirodzenými schopnosťami. Nad pomyselnou hladinou je drží Rose. Lissa je tak zvláštne krehká a silná zároveň, že sa udivujete na každej strane knihy nad jej inakosťou. 
Kniha ponúka celú paletu rôznorodých postáv, ktoré vytvárajú zaujímavý svet Vampire Academy.

Práve tá novota a inakosť je to, čo robí Vampire Academy knižnou sériou číslo jedna. Pretože kníh o upíroch je milión. Tak si predstavte, aká dobrá musí byť táto, keď som jej venovala celý článok. Odbúrajte staré stereotypy a hor sa do sveta Vampírskej akadémie!

Knižná séria má 6 častí:




A ja bežím čítať ďalšie časti. Jednotka je vraj len slabým odvarom toho, čo príde!

10 komentárov:

  1. Ach Vampire Academy :D ne nebudu slintat :D ale je pravda, že první díl je opravdu takový slabý odvárek toho co přijde v dalších dílech. S každým dalším pokračováním je série lepší a vypracovanější bohužel taky srdceryvnější a krvavější. Tak už jen závěrem užij si čtení :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Vampire academy poznám a poznala som pred ým, ako som spoznala knižné blogy:D (Neviem, ako som k nej došla.:D)
    Milujem, milujem, milujem. Adriana (♥), Rose a jej sarkazmus, Mead za to, že niečo také úžasné a tak úžasne napísala... Ešte som čítala len prvé tri časti, ale nevadí. Uvažujem, že si kúpim komplet (doteraz som to čítala iba na nete, shame on me).

    OdpovedaťOdstrániť
  3. VA je dokonalá série.. musím říct, že jí žere i moje mamka :D... Jinak nesouhlasím s tím, ohledně obálek.. podle mě jsou velmi povedené :)..alespoň mě se moc líbí :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Joj skvelý článok! Páči sa mi, keď spomínaš moje meno. Cítim sa tak dôležitá, vieš? :) Hrozne som rada, že sa ti séria páči ale šak ty vieš, ako to s tebou prežívam :D Keďže je šibnuté čítať to znovu, tak aspoň takto s tebou môžem robiť taký pseudo re-reading :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ja súhlasím s Lili.en že obálky kníh sú veľmi pekné a Triss tebe prajem pekné čítanie lebo Vampírska akadémia je ta najlepšia séria akú som kedy čítala :) .. a aj keď som so Slovenka mám tú sériu prečítanú (no okrem 6. časti na ktorú sa strašne teším) :) a musím povedať že Richell Mead je autorská bohyňa keď napísala tak úžastnú sériu ako je Vampírska akadémia :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. O VA som počula už dosť dávno, ale vždy som znechutene mávla rukou práve kvôli tomu stupídnemu názvu a strachu z toho, že to bude také katastrofálne ako Škola noci. Nedávno som čítala prvú časť a bola som milo prekvapená! Rozhodne si plánujem prečítať celé sériu.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ďakujem za vašu podporu a nadšenie :D

    Judit: jasné, že ťa spomínam, ty moja literárna sestra! :D A každý sa cíti dôležito, keď niekde vidí svoje meno :D

    Ivana: Presne - tiež som sa bála, že VA bude škola noci 2 - a ja som teda najväčší antofanúšik školy noci :D

    OdpovedaťOdstrániť
  8. áno áno, jednička je jen slabý odvar :D já teď konečně dočetla poslední díl a nejlepší :-) a jsem zvědavá co budeš říkat na pana na A, kterýžto se vyjeví hned ve 2. díle :o)))

    OdpovedaťOdstrániť
  9. tiež som zvedavá, ako si budú rozumieť Triss a pán A :)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. škoda že se nedá olíbit komentář :D

    OdpovedaťOdstrániť