pondelok 7. marca 2011

RC recenzia Odstíny života od Lucie Adamovej

Včera večer som s otvorenými ústami jedným dychom dočítala prvotinu Lucky Adamovej Odstíny života, o ktorej som vám už čo-to spomínala.
Túto knihu som začala čítať s malou dušičkou – nie každý deň sa stáva, aby slovenský alebo český autor vydal fantasy knihu. A mne samotnej na úspechu tejto knihy záležalo asi len o kúsok menej ako Lucke.
Teraz, keď už som si vydýchla a srdce mi prestalo šialene biť, môžem sa s vami podeliť o moje dojmy z knihy Odstíny života.

Alexandrina Avitalová by bola celkom normálne dievča...keby nebola zomrela a bohovia ju nenavrátili opäť do ríše ľudí, aby zachránila svet. Nie že by sa im Alex za to dvakrát poďakovala. Svojho božského mentora Liama by najradšej poslala do horúceho pekla k samotnému diablovi, ktorého by mala raz poraziť.
Aj keď sa Alex jej nový osud nepáči, nesedí so založenými rukami, ale bojuje proti monštrám, ktoré zaplavili svet – proti démonom, upírom, vlkodlakom...
A nie je na to sama...

Ak by sa ma niekto spýtal, čo sa mi na tejto knihe páčilo najviac, ako prvé by som povedala ironický humor. Nepamätám si, kedy som sa pri knihe tak nasmiala. Lucka presne vystihla môj obľúbený štýl vtipu a ja som každú chvíľu vybuchovala do priškrteného smiechu. Hlavná hrdinka Alex nie je žiadna kvetinka a na svet nazerá so zaujímavým polovážnym satirickým nadhľadom. Aj keď mi niekedy liezla na nervy, musela som ju zbožňovať.
Keby som pokračovala v zodpovedaní mojej úvodnej otázky, ako druhé by som spomenula perfektné vedľajšie charaktery. Vyskytuje sa tu niekoľko vynikajúcich postáv, ktoré som všetky milovala, či boli kladné, záporné, alebo sa ich polarita dala len ťažko určiť. Veľké plus bol pre mňa primeraný počet príťažlivých mužov a moje srdce si jednoznačne získal modrooký blonďavý lovec Gabe (aká je jeho úloha v knihe si už musíte prečítať sami).
Na stránkach sa strieda akcia s romantickými chvíľami, na svoje si tak prídu všetci.
Dúfam, že v ďalších častiach sa odhalí viacej z pohnutých osudov postáv, pretože ja beriem Odstíny života len ako úvod do niečoho veľkého, čo nás ešte len čaká a dúfam, že rozhodne neminie.
Zamilovala som si autorkin svieži štýl písania, ktorý sa líši od amerických autorov a je bližší našej československej náture. Úplne ma dostal odkaz na diskopříběh :) Nemôžem sa už teraz dočkať ďalších častí, preto hneď ako kniha uzrie pulty kníhkupectiev, pobežím si jednu pre seba kúpiť. A beriem so sebou aj moje kamarátky.
 
Kniha by mala vyjsť niekedy v apríli, presný dátum ešte nie je známy, avšak nebojte sa, ja vám ho určite oznámim, keď sa ho dozviem. V súčasnosti prebiehajú posledné korektúry.

Ak sa nemôžete dočkať, omrknite si zatiaľ oficiálnu stránku Odstínov života, alebo sledujte teaser tour tejto knihy, ktorú hosťuje Syki.

Týmto by som sa chcela poďakovať autorke za poskytnutie RC jej úžasnej knihy a držím palce pri valcovaní bestsellerových hitparád!

P.S.: Obrázky k tomuto článku som si prepožičala z oficiálnej stránky OŽ.

5 komentárov:

  1. Pání, já už se nemohu dočkat až bude tahle kniha v knihkupectví!! :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Triss vieš že si ma navnadila tak, že ten článok čítam už druhý raz? :) oči vypleštené jazyk vyplazený a už len čakať kedy vyjde a prečítam. Skláňam sa nad Luckou Adamovou máš môj veľký obdiv

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ja sa chcem tiez zapojit do toho darcekovo-knizneho osialu! Mam knihu Horoskop vaseho milacika, nie som si teraz celkom ista, ci to je po cesky, alebo po slovensky, ale je to o roznych zveratkach a ich povahach a tak, no a...mne je nanic. Och, strasne by som chcela este nejaku knihu mat, co by som mohla pridat na tvoj zoznam, ale obavam sa, ze mam same, co si chcem nechat :-/

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Máš skvělou stránku - zjišťuju, kolik toho chci ještě přečíst:D
    Tvá recenze mě navnadila ještě více na tuto knížku, která se mi začíná zamlouvat čím dál více. Začínám uvažovat nad tím, že si ji koupím k narozeninám.
    Jen tak dál;) Jude

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Dúfam, že sa tá kniha čo najskôr objaví v kníhkupectvách, lebo ja sa už neviem dočkať!
    Pekná recenzie. :)

    OdpovedaťOdstrániť