pondelok 28. marca 2011

Odkiaľ sa berú predvýtlačky kníh?

Mnoho z vás si určite kladie otázku, ako je  možné, že sa blogerom podarí prečítať si knihu ešte predtým než vôbec vyšla  - a to dokonca aj na anglickom trhu.
Nuž, čo vám budem hovoriť, sme kúzelníci a ohýbame mysle... :)))
A hoci kúzelníci svoje triky nikdy neprezrádzajú, ja som sa rozhodla urobiť výnimku. Snáď ma za to nevylúčia z komory kúzelníkov a neodoberú mi licenciu.

Prejdime si najprv základnú terminológiu:
ARC – advanced readers copy -> vo voľnom preklade „kópia pre čitateľov v predstihu“ (tento termín sa využíva pri anglických knihách)
RC – readers copy -> čitateľova kópia (termín pre slovenský knižný trh)
Galley -> kniha v elektronickej podobe, ktorú si stiahnete do počítača na určitý čas

Ešte jedna poznámka, kým začneme. Predvýtlačok knihy vám nikto zadarmo nedá. Nehovorím o kúpe za peniaze ale o spoločnom výhodnom výmennom obchode. Za poskytnutie predvýtlačku musíte vydavateľstvu ponúknuť protihodnotu. Tou býva zväčša reklama knihy, ktorú vám poskytne. Najmenej, čo môžete urobiť je, že knihu zrecenzujete.
Kde môžete svoje recenzie uverejniť?
  1. na svojom blogu – nemusí byť knižný, stačí, keď vydavateľovi pošlete link, ako dôkaz, že ste recenziu šírili v inernetovom priestore
  2. na stránke Goodreads
  3. na blogu Knižní Doupě ako hosťujúcu recenziu (Syki sa určite veľmi poteší vášmu záujmu)

Keď sme si prebrali základy, môžeme sa posunúť ďalej.

Ako na anglické knihy?
Paradoxne, získať anglické knihy v predstihu je o kus jednoduchšie ako slovenské. Prečo je tomu tak? Vezmite si slovenský knižný trh a nafúknite ho miliónkrát. Tak presne preto. Len vydavateľstvo Simon & Schuster vydá každý mesiac 20 kníh – hovorím len o YA žánri. Pridajte si k tomu produkciu ostatných veľkých ťahúňov akými sú napríklad Harper Collins a dostanete astronomický počet kníh, ktoré každý mesiac zaplavia knižný trh (o ich kvalite budeme polemizovať inokedy :).
Je tu hneď niekoľko spôsobov, ako získať ARC knihu:
  1. vyhrať ju v súťaži – jediný spôsob ako sa slovenský čitateľ dostane k skutočnej papierovej knihe. Častokrát bývajú tieto knihy podpísané samotným autorom. Treba pozorne sledovať anglické blogy a nenechať sa odradiť, aj keď sa vám nepodarí nič vyhrať aj niekoľko mesiacov. Pravdepodobnosť hovorí, že raz sa na vás šťastie určite usmeje (aj ja stále dúfam...). Všetko o tom ako súťažiť, pre vás spísala Judit tomto článku.
  2. Netgalley – je portál, ktorý združuje vydavateľov a recenzentov. Na Netgalley sa musíte najprv zaregistrovať a vytvoriť si profil, ktorý vás predáva. V profile treba uviesť, kde budete recenzie publikovať, alebo či ste už niečo niekedy publikovali. Ak máte blog, tak ho opísať v superlatívoch a trošku si prikrášliť čísla návštevnosti (chápete pozitívna reklama a nie že vás navádzam na niečo zlé). Bohužiaľ je dosť nepravdepodobné, že nejakú knihu dostanete, pokiaľ nebudete recenzie uverejňovať na blogu. Keď ste si vytvorili profil, môžete sa prehrabávať stovkami kníh z rôznych žánrov a keď vás nejaká zaujme, stačí o ňu požiadať odoslaním požiadavky – stlačením tlačítka „request galley“. Táto požiadavka sa dostane priamo k vydavateľovi, ktorý podľa vášho profilu zhodnotí, či vám knihu schváli alebo zamietne. Tento proces môže trvať niekoľko dní, alebo aj týždňov, podľa toho, akým trhákom sa zdá kniha byť – respektíve koľko ľudí si o ňu požiada. Ak dostanete zamietnutie, môžete si skúsiť požiadavku odoslať o niekoľko dní. Ak vám knihu schvália, príde vám do vášho konta na NetGalley, odkiaľ si ju vo forme galley stiahnete do počítača a čítate cez program Adobe Digital Edition. Knihy z Netgalley majú trvanlivosť spravidla 60 dní. Potom ich čitateľnosť vyprší.
  3. Podobný program ako Netgalley má aj vydavateľstvo Simon & Schuster. Na ich stránke Galley Grab si vytvoríte profil a keď vás schvália, každý mesiac dostanete mailom Newsletter, prostredníctvom ktorého si môžete sťahovať galley do počítača. Knihy vypršia v deň vydania. Plusom je, že S&S nevyžaduje, aby ste pre nich napísali recenziu. Mínusom opäť, že je možné, že vás neschvália, keď nemáte blog.
Teraz prejdeme na slovenskú nôtu.
Ako sa dostať k predvýtlačkom slovenských kníh? 
Hm...ťažko. Najjednoduchším spôsobom je zamestnať sa vo vydavateľstve, otvoriť si obchod z knihami, alebo zasa obnoviť vzťahy s tetou z tretieho kolena, ktorá pracuje v Ikare.
Pokiaľ ste vášnivým čitateľom, je tu istá šanca, no pokiaľ nemáte chuť na strastiplnú cestu, počkajte si radšej, kým kniha príde do kníhkupectiev.
Snaha o získanie slovenského predvýtlačku znamená spamovanie vydavateľstiev mailami, na ktoré nie vždy dostanete odpoveď.
Snáď len Ikar dáva šancu aj obyčajným smrteľníkom – raz za čas vytlačí RC nejakej knihy (naposledy to bola kniha Som číslo štyri) a ponúkne ich čitateľom na zrecenzovanie. Aby ste sa ale k tejto informácii dostali, musíte sledovať stránky vydavateľstva a ich facebookový profil.

Uff, poviem vám, aj spísať tieto informácie bolo náročné, dúfam, že po ich prečítaní máte ešte hlavu na mieste :).
Snáď je predsa len jednoduchšie na knihu si pekne počkať a popri čakaní si na ňu našetriť. Ale keď ste nevyliečiteľný knihofil, čo máte robiť potom? :)

Držím palce pri získavaní vašich predvýtlačkov!

5 komentárov:

  1. Jo tak takhle ty galleys fungujou... :D Díky za info, jdu to vyzkoušet :))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Parádny článok, linknem na neho pri najbližšej príležitosti :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. skvělý článek, nevíš, kde by se daly sehnat knížky v češtině v předstihu, než to bude na trhu?

    OdpovedaťOdstrániť
  4. S českými knihami je to podobne náročné ako so slovenskými.
    U vás však knižný klub robil teraz akciu na RC 4 kníh, neviem, či to ešte stále beží, ale skús omrknúť ich stránky.

    OdpovedaťOdstrániť