štvrtok 24. marca 2011

Fever spôsobuje knižnú horúčku!

Dnes vám predstavím knižnú sériu, ku ktorej ma priviedla Judit. Moja slabá dušička knihofila nedokázala vzdorovať jej systematickému nátlaku a podľahla takmer bez vzdoru.
Odsunula som teda nabok milión iných rozčítaných kníh (medzi nimi aj mnohé, ktoré mám na recenziu) a pustila sa do diela z pera Karen Marie Moningovejsérie Fever.

Fever ani zďaleka nie je kniha pre mládež, blízko k nej má len vek hlavnej hrdinky, ktorá má na začiatku série 22 rokov. Fever by som zaradila do žánru paranormal romance, hoci zatiaľ skôr len paranormal a asi až neskôr romance. Séria má 5 častí - Darkfever, Bloodfever, Faefever, Dreamfever a Shadowfever. Ako vidíte, všetky prinášajú so sebou horúčku.

Mám pre vás anotáciu prvej knihy zo série –  Darkfever:
MacKayla Lane, prezývaná Mac, má dobrý život - super priateľov, slušnú prácu a auto, ktoré sa pokazí približne len každý druhý týždeň. Inými slovami, je úplne obyčajná žena dvadsiateho prvého storočia. Alebo si to o sebe aspoň myslí...kým sa nestane niečo neobyčajné.
Keď je jej sestra zavraždená, zanechajúc len jedinú stopu k svojej smrti – záhadnú správu na Macinom mobile, vydáva sa Mac do Írska hľadať odpovede. Pátranie po vrahovi svojej sestry ju privádza do ríše tieňov, kde nič nie je také ako vyzerá, kde dobro a zlo nosí tú istú klamlivú masku zvodnosti.
Zanedlho musí Mac čeliť ešte väčšej výzve: zostať nažive dostatočne dlho, aby sa naučila využívať svoju moc, o ktorej nemala ani tušenie. Tento dar jej umožňuje vidieť za hranice sveta ľudí až do nebezpečnej ríše víl.
Čím sa Mac dostáva bližšie k tajomstvu smrti svojej sestry, tým častejšie ju na každom kroku sprevádza temný, záhadný Jericho Barrons – muž bez minulosti a len s výsmechom pre budúcnosť.
Mac neustále prenasleduje aj nemilosrdný Vlane – vílí princ, ktorý spôsobuje ženám závislosť na sexe.
Ako sa hranica medzi svetmi otriasa, Mac si uvedomí, aké je jej skutočné poslanie: nájsť unikajúci Sinsar Dubh – mocnú temnú knihu – skôr než niekto iný. Pretože ktokoľvek Sinsar Dubh dostane ako prvý, bude mať vo svojich rukách kontrolu nad obomi svetmi.

Anotácia však zďaleka neukazuje, prečo je táto kniha taká úžasná. Ja vám to ale prezradím:
  • Hlavná hrdinka Mac, ktorá je rozprávačom príbehu je nesmierne vtipná. Jej náhľad na život a myšlienkové pochody sú mi veľmi blízke. Na jednej strane sa drží pevných morálnych zásad - na strane druhej nazerá na svet s nadhľadom a nemá potrebu sa držať pravidiel. A keby ste videli ako sa baví s Barronsom!
  • BARRONS - je najúžasnejší hrdina aký kedy uzrel stránky akejkoľvek knihy. Barrons je temný a záhadný, nechutne bohatý, so slabosťou pre pekné ženy a drahé autá. Nosí výhradne dokonale padnúce drahé obleky a vlastní obchod s knihami! Iróniu ukrýva pod maskou slušnosti a distingvovaného prejavu vyššej vrstvy. Ale keby ste ho počuli, ako sa baví s Mac!
  • Macin svojský slovník, ktorý si vytvorila ako malá so sestrou, keď nemohli používať pred rodičmi nadávky, a akosi jej zostal do teraz. Takže Mac na Barronsa namiesto "Kiss my ass!" kričí "Kiss my petunia!" (áno, dobre ste si to preložili - Pobozkaj moje petúnie!)

Pokiaľ máte nad 18 (možno vyzerám prudérne, ale nechcem, aby mi rodičia písali rozhorčené maily, na aké čítanie ich nedospelé deti navádzam - ale verte mi prudérna rozhodne nie som :) a vaša angličtina je na trošku vyššej úrovni (zaberák, poviem vám) rozhodne po knihe siahnite a určite v nej nájdete svoju novú najobľúbenejšiu sériu.

1 komentár:

  1. A vieš, čo mám zasa ja najradšej na celej sérii? Okrem Barronsa, samozrejme).
    Že to je presne jedna z tých vzácnych kníh, kde nie je každý jeden počin hlavných postáv vysvetľovaný a každý jeden pocit opisovaný. Že nemusí byť na každej druhej strane napísané, ako Mac prebieha elektrina po chrbte keď sa pozerá na Barronsa a ako jej trepocú motýliky v bruchu, keď na neho myslí, ale stačí, že na seba tí dvaja pozrú a bez zbytočných slov ti začnú z knihy vylietavať iskry :) A hlavne keď sa hádajú, to je hotová predohra :D (samozrejme mám namysli divadelnú predohru...ehm)

    OdpovedaťOdstrániť