štvrtok 14. apríla 2011

Recenzia Krásni a mŕtvi od Eden Maguire


Knihu na recenziu mi poskytlo vydavateľstvo Fragment, ktorému by som sa touto cestou chcela poďakovať.

Za posledný rok za nevyjasnených okolností zomreli štyria mladí ľudia – Jonas, Summer, Arizona a Phoenix. Phoenix bol Darininým milovaným priateľom, preto keď ho Darina objaví ako tancuje v starej stodole spolu s ostatnými, ktorí si hovoria krásni mŕtvi, nedokáže len tak odísť.  Darina sa postupne zaplieta do vyjasňovania Jonasovej smrti, ktorému zostáva už len niekoľko dní, kým jeho čas na zemi vyprší a  bude sa musieť pobrať na večnosť.

Krásni a mŕtvi rozhodne nie sú kniha pre mladých dospelých (v mojom ponímaní je táto veková skupina od 15 – ehm…donekonečna :), skôr by som ju odporučila pre mladších čitateľov okolo 13 rokov. Pretože my starší si rozhodne pri tejto knihe neprídeme na svoje.

Darina má síce pred maturitou, ale správaním pripomína pubertálne decko, ktoré sa snaží svojimi hysterickými výbuchmi strpčovať život celému okoliu, rodičov nevynímajúc. Svoju mamu volá Laura, čo ma privádzalo celý čas do zúrivosti. Myslím, že týmto sa autorka snažila priblížiť postavu Dariny generácii teenagerov, dosiahla však len to, že stvorila najotravnejšiu hrdinku všetkých kníh, ktoré som v poslednom čase čítala.
Ďalším nemenej otravným bodom knihy je láska ako hrom, nekonečná všepohlcujúca, láska mladej dvojice, ktorá spolu chodí…už…(pozor číslo prichádza)…celé dva mesiace! Darina a Phoenix nemôžu byť jeden bez druhého! Už nikdy…Na každej druhej stránke si vyznávajú nehynúce city a vymieňajú si sladké zamilované bozky.
Phoenixova postava vyšla v tomto nerovnom boji zkrátka, autorka sa mu príliš nevenuje, možno preto, že posledná kniha série sa bude celá točiť okolo neho. Preto o Phoenixovi toho veľa nevieme, len zopár slov o tom, kde a ako zomrel, avšak Phoenix nedostal priestor nejak sa prejaviť.
Aby som nebola len kritická, celkom ma zaujala postava Jonasa a jeho priateľky Zoey, ktorá po ich tragickej nehode na motorke, pri ktorej Jonas zomrel, skončila na vozíčku.
Darina pomáha Jonasovi vysvetliť jeho smrť a zároveň sa snaží povzbudiť Zoey, aby začala opäť aktívne žiť.
Na konci príbehu nechýba akcia, preteky na motorkách a samozrejme objasnenie veľkej záhady – ako to len s tou Jonasovou smrťou bolo?!
V ďalších častiach bude Darina pomáhať Arizone, Summer a nakoniec Phoenixovi.

Pokiaľ by som bola o zopár rokov mladšia, rozhodne by som si knihu užila. Takto je ale môj názor ovplyvnený vekom a mnohými inými knihami, ktoré som prečítala. Myslím, že Krásni a Mŕtvi si určite nájdu svojich fanúšikov, ktorí sa budú tešiť na veľké rozuzlenie celej série a budú zvedaví, ako dopadne vzťah Dariny a Phoenixa.
Ja však viem, že táto knižná séria pre mňa rozhodne nie je.

Dúfam, že som nikoho neodradila, názor si predsa každý musí urobiť sám. Knihu si môžete kúpiť napríklad TU.
Do pozornosti českých čitateľov dávam súťaž o túto knihu, ktorú usporadúvajú Syki s Abyss. Môžete sa do nej zapojiť TU (Knižní Doupě) alebo TU (Knižní Nekonečno).


*** 
Slovenskí súťažechtiví čitatelia sa môžu pozrieť na stránky Lucindinho blogu, kde sa práve súťaží o knihu Som číslo štyri od Pittacusa Loreho.

2 komentáre:

  1. mozno to bude pre krpatych ako pre nas mediator. je ten fínix aspon jebac? (dolezite :D)
    ved vies sko sme s azazrali do poslednych dvoch casti, napriek tomu, ze (ako povedala chantal) uz sme prekrocili polcas rozpadu hahaha.
    btw kurata samozrejme SU famozne!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Težko říci, má drahá. Fínix bol taká plochá postava, ktorá sa celú knihu vôbec neprejavila, že skutočne neviem, či bol jebač :) (zatiaľ čo Jesse!)

    OdpovedaťOdstrániť