nedeľa 24. apríla 2011

Dystópia II. - dystopické romány

Nastal čas, aby som konečne uverejnila druhú časť článku o dystopických románoch, ktorú vám sľubujem už dva mesiace. Napokon, už som sa dlho nevenovala môjmu obľúbenému žánru. Keďže dystópií vychádza v dnešných dňoch na tony, vybrala som len tie najzaujímavejšie.

DOTERAZ VYŠLO:

Matched od Ally Condie (v slovenskom preklade Dokonalý pár vyjde niekedy v decembri)
Cassia žije v dokonalej spoločnosti. Spoločnosť jej vyberie povolanie, určí jej vhodného partnera, zvolí správny vek na sobáš aj na smrť. Keď je Cassia na Parnerskom večierku spárovaná so svojím najlepším kamarátom Xanderom, nemôže byť šťastnejšia. Až kým nezistí, že Xander možno pre ňu vôbec nie je ten pravý.
Pokiaľ ste ešte Matched nečítali, smelo do toho! Táto krásna kniha ma celkom uchvátila. Každý autor si myslí, že môže napísať dystópiu, no len niektorým sa to podarí. Svet Spoločnosti, v ktorom žije Cassia sa zdá byť dokonalý. No niekedy práve tá dokonalosť môže obmedzovať naše duše a srdcia a prinášať neuspokojenie a nudu do našich životov. Ally Condie sa vo svojej knihe hrá so slovíčkami a poéziou a preto je Matched omnoho viac citovým dielkom ako akčným románom. Uvidíme však, čo nám prinesú ďalšie časti. Druhá časť s názvom Crossed vychádza 1. novembra.
Film: Práva predané filmovej spoločnosti Disney. Film by sa mal dostať do kín v roku 2012.

Delirium od Lauren Oliver
Kniha Delirium nám prináša príbeh veľkej lásky. V spoločnosti, v ktorej žije Lena, sa láska lieči, pretože keď sa vám toto delírium dostane do krvi, už niet úniku. Lena sa vždy tešila na deň svojich osemnástych narodenín, keď bude vyliečená. Už žiadna bolesť, len istota, predvídateľnosť a šťastie. No 95 dní pred liečebnou procedúrou sa s Lenou stane niečo nečakané – zamiluje sa.
Film: Delirium vyvolalo hneď po vyjdení na trh veľký delirický ošiaľ, preto sa niet čo čudovať, že filmové práva sú už zakúpené spoločnosťou Fox 2000. Lauren robí veľkú dieru do filmového priemyslu, predala aj práva na svoju prvotinu Kým dopadnem (na Slovensku Kým dopadnem vychádza v najbližších dňoch).
  
Across the Universe od Beth Revis (na Slovensku vyjde nevedno kedy, ale vyjde)
Beth Revis ponúka dystopický príbeh z trošku iného súdka, odohráva sa totiž na vesmírnej lodi.
Sedemnásťročná Amy putuje spolu so svojimi rodičmi zmrazená naprieč vesmírom vo vesmírnej lodi Godspeed, aby sa o 300 rokov prebrala na novej planéte. Nikdy by si nepredstavovala, že bude z vytrhnutá z pokojného spánku o 50 rokov skorej a hodená do nového sveta vesmírnej lode, ktorá žije vlastným životom.
Amy rýchlo zisťuje, že jej prebudenie nebola len porucha počítača. Niekto z tisícky obyvateľov vesmírnej lode sa ju snažil zabiť. A keď Amy rýchlo niečo neurobí, jej rodičia budú na rade ako ďalší. Amy sa snaží odhaliť skryté tajomstvá lodi Godspeed. No na jej zozname podozrivých je len jeden, na ktorom naozaj záleží – Starší, budúci vodca vesmírnej lode a láska, ktorú by Amy nikdy nečakala.
Asi netreba spomínať, že kniha vyvolala šialenstvo ešte skôr než vyšla...
Film: Ako to, že o ňom ešte nič nevieme? Buď boli práva predané tajne, alebo niečo nie je v poriadku s týmto svetom.

Hry o život od Suzanne Collins
Myslím, že nemusím nikomu predstavovať. Aspoň dúfam. Pokiaľ neviete, o čom hovorím, bežkajte si hodiť do vyhľadávača „Hunger Games“ a vyčleňte si tak dva-tri dni na skúmanie tohto fenoménu. Alebo si počkajte chvíľku, pretože Syki sa na svojom blogu Knižní doupě chystá uverejniť veľké putovanie s Hrami o život.
Film: Spolu s filmom Nástroje smrti v poslednom období najviac pretriasaná filmová adaptácia. Hry o život prídu na plátna kín 23. marca 2012 s kontroverzným, fanúšikmi odsudzovaným obsadením. Zdá sa, že každého herca vybrali presne podľa toho, aby sa čo najmenej podobal knižnej predlohe. Tak tu máme svetlovlasú Katniss, tmavovlasého Peetu a o Galeovi sa ani vyjadrovať nebudem, to bola trefa úplne ale úplne mimo (ale keďže mám vo zvyku meniť názory, počkajte si, čo poviem po zhliadnutí filmu). Ešte stále mi zostáva dúfať, že Haymitcha bude hrať Huhg Laurie. Alebo sa mám radšej prebudiť?

Čo tu máme ešte?
Sériu Škaredí od Scotta Westerfelda o spoločnosti, kde sa najviac cení krása a postapokalyptickú sériu od Susan Beth Pfeffer Last Survivor.

VYJDE:

Divergent od Veronicy Roth (kniha vychádza 3. mája)
Táto kniha má na každom zahraničnom blogu plné hodnotenie. Na každom. Som z nej tak vedľa, že už len odpočítavam dni do 3. mája + 10 dní, kým mi ju Bookdepository pošle. Keďže o tejto knihe som písala prednedávnom, nebudem sa opakovať, článok nájdete TU.
Film: Áno práva na film prosímpekne PREDANÉ, na knihu ktorá ešte ani nevyšla! Spoločnosť Summit plánuje film uviesť v roku 2013.


Bumped od Megan McCafferty (kniha vychádza 26. apríla)
Megan stavila na nekonvenčný koncept. Vo svojej knihe nám prináša satiricko-parodický obraz dystopickej spoločnosti. Opisuje svet v roku 2035, kedy ľudstvo sužuje vírus, ktorý spôsobuje, že reprodukovať sa môžu len dievčatá a chlapci približne do 20. roku života. Potom sa stávajú neplodnými. Mladé dievčatá sú preto žiadaným tovarom a uzatvárajú kontrakty na donosenie dieťaťa ako náhradné matky. Potom tu máme samozrejme v spoločnosti obľúbených a populárnych inseminátorov, ktorí nadobudli renomé tých najväčších hereckých hviezd. Megan stvorila nekonvenčný, možno trochu šialený a nemravný koncept, ktorý nie každému sadne, no mne sa zdá úžasný.
Moju recenziu na túto knihu čakajte zanedlho.
Film: Toto asi nikdy nikomu sfilmovať nedovolia...

Possession od Elany Johnson (kniha vychádza 7. júna)
Máme tu pravidlo: dievčatá sa nerozprávajú s chlapcami a už vôbec nerozmýšľajú nad tým, že by ich pobozkali. Vi nikdy tak nechcela kvôli nikomu porušiť pravidlá ako kvôli Zennovi, a odkedy ho Myslitelia vybrali za Viino budúceho partnera, koľko škody môže taký bozk narobiť?

 



The Pledge od Kimberly Derting (kniha vychádza 15. novembra)
Kimberly sa preslávila svojou paranormálnou sériou The Body Finder, tentoraz sa však rozhodla ubrať iným smerom.
V krajine Ludania sú triedy prísne rozdelené podľa toho, akým jazykom ľudia rozprávajú. Charlaina vždy rozumela jazykom všetkých tried a celý život sa snažila toto tajomstvo ukryť. Jediné miesto, kde môže byť naozaj sama sebou, je drogové podsvetie. Tu stretáva tajomného Maxa, ktorý rozpráva jazykom, ktorý Charlaina ešte nikdy nepočula a jej tajomstvo je skoro prezradené.
Film: Žeby bolo príliš skoro hovoriť o filme?

Už sa mi tie spoločenské pravidlá nejako pletú :) Stačilo, však? Určite som na kopu kníh zabudla, alebo som už nemala síl o nich písať. Verte mi, dystopické žánre za chvíľu ovládnu svet, ako sa to kedysi podarilo čarodejníkovi Harrymu.

7 komentárov:

  1. Na tento článok som sa tešila už veľmi dlho :) Perfektný! :) Ja osobne sa neviem dočkať Divergent, uvidíme aké to bude! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Pledge mě zajímá už dlouho... asi příští měsíc objednám. Navíc cover je vážně fajn :)))

    OdpovedaťOdstrániť
  3. To Possession mi hrozne pripomína Matched - a nemyslím len témou, ale aj obálkou. Nezdá sa ti, že je ten štýl 100% rovnaký? :D
    Ešte by som vedela vymenovať pár notoricky známych - The Giver, Gone, Unwind... poprípade XVI, to je čerstvá novinka - ale prekvapilo ma, že si nezahrnula len jednu - Wither :D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Luu, to som si uvedomila až na konci, po tom, čo som sa 3 hodiny pasovala s písaním a upravovaním článku a už som nevládala dopísať Wither do zoznamu :D

    OdpovedaťOdstrániť
  5. á konečně očekávaný článeček :) musím říct, že jsi mě na některé knížky navnadila, určitě se do nich pustím!! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Triss, ja sa ospravedlnujem,ze nechodim tak casto. Ale tento zaner, nemam ani sajny o tomto type kniziek. Co to je? Podla obalok vyzeraju ako nejake zalubene romany. Ci sa mylim?

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Čav, Vodnárka, v poho, že nechodíš často, ani som to nejak nečakala po zmene obsahu môjho blogu :)
    Ale ak ťa zaujíma, o čo v tomto druhu kníh ide, prečítaj si prvú časť článku: http://fragile-things.blogspot.com/2011/03/dystopia-i.html

    P.S.: Ja na tvoj blog chodím stále zodpovedne pravidelne ;) a čakám na ďalšie denníky z obdobia puberty :D

    OdpovedaťOdstrániť