sobota 21. januára 2012

Zoznámte sa s...Naprieč vesmírom

To najlepšie, čo môže dnešná YA ponúknuť, sa ukrýva v stránkach knihy Naprieč vesmírom.



Nehráme sa na obsah ale...
Amy sa dala zmraziť. Ponorili ju do kryokvapaliny a uzatvorili do kryokomory, aby spolu so svojimi rodičmi doplávala o 300 rokov na novú planétu na vesmírnej lodi Pamodaj. Keď sa však zobudí, nenachádza sa v žiadnej novej zemi, no ešte stále na letiacej Pamodaj, 49 rokov a 266 dní pred pristátím.
A verte mi, pomery sa na lodi počas 250 rokov izolácie môžu naozaj zmeniť. Obyvateľom lode vládne Najstarší pevnou rukou diktátora. Ako svojho nasledovníka pripravuje šestnásťročného Staršieho. Prečo však nikto nechce Amy odpovedať na jednoduchú otázku, kto ju rozmrazil a nechal napospas smrti utopením v kryokomore? A prečo tento človek rozmrazuje stále ďalších a ďalších ľudí?
Amy vie len jedno, s Pamodaj nie je všetko úplne v poriadku. Aby sa jej podarilo zachrániť svojich rodičov, musí zistiť čo.

Beatles spievajú vesmíru
Názov knihy sa inšpiroval rovnomennou pesničkou Across The Universe skupiny Beatles, ktorú NASA vyslalo do vesmíru smerom k hviezde Polaris. Pesnička poputuje naprieč vesmírom 431 svetelných rokov, kým k nej dorazí. Vy nemusíte čakať toľké (svetelné) roky, našťastie máme Youtube:


Sherlock Holmes má komplexy
Naprieč vesmírom je detektívka odohrávajúca sa na vesmírnej lodi. Samozrejme, nájdeme tu prvky science fiction a štipku dystópie, ale predovšetkým sa celý príbeh sústreďuje na odhalenie záhad a tajomstiev, ktoré ukrýva loď Pamodaj. A môžem vám prezradiť, že ich je neúrekom.
Naprieč vesmírom ponúka dynamický príbeh, ktorý má spád a vyznačuje sa vlastnosťou spoločnou pre všetky skvelé knihy  – je to takzvaná „samočitateľnosť“. Hoci je príbeh vymyslený, nepôsobí vykonštruovane a nenúti vás každú druhú stranu tľapnúť si rukou po čele v známom geste „facepalm“. Konanie postáv je uveriteľné, rovnako ako zápletka a šokujúco šokujúce odhalenia. 

Poviem vám, Naprieč vesmírom, je detektívna jazda na húsenkovej dráhe, z ktorej nebudete chcieť vystúpiť.

Spoločnosť vám budú robiť hlavné postavy Amy a Starší, ktorí sa striedajú v rozprávaní jednotlivých kapitol. Amy na začiatku knihy pôsobí ako dievčatko (možno za to môže slovenský preklad, v ktorom sa neustále ocinkovalo a mamičkovalo), no neskôr sa z nej vykľuje rozumná a šikovná hrdinka s normálnymi názormi na život (to si v knihách od čias Belly Swann veľmi cením). Najprv sú Staršieho kapitoly výraznejšie, no ako príbeh postupuje, Amy ho svojim rozprávaním strčí do rukáva.

Aký je slovenský preklad?
FA-MÓZ-NY! (áno, tiež sa mi nechce veriť :)

Ako to vyzerá na vesmírnej lodi?
Približne takto:


Viac sa dozviete na oficiálnych stránkach knihy www.acrosstheuniversebook.com, kde nájdete interaktívny model Pamodaja.

Kto za to môže? Pani učiteľka predsa...
Americká autorka Beth Revis vyštudovala angličtinu a pedagogiku a niekoľko rokov učila na strednej škole. Potom napísala Naprieč vesmírom a hoci najprv vzala učiteľské miesto, aby mala z čoho platiť účty, kým nepodpíše kontrakt na vydanie knihy, keď z práce kvôli písaniu odišla, bolo jej to ľúto.
Beth si vždy myslela, že science fiction kniha by mala mať aspoň 1000 strán a že je v nej skôr viac science (veda) ako fiction. Jej kniha Naprieč vesmírom však tento fakt vyvracia.
Ozaj, ak by vás zaujímalo, Beth Revis súťaží so svojou mamou, ktorá precestuje viacej štátov USA. Beth je momentálne na čísle 41 (jej mama na 47).
Beth žije so svojím manželom a psom, z ktorých jeden je jej najlepší kamarát a druhý je druhý najlepší kamarát. Priveľa číta a píše a preto nemá čas na upratovanie domácnosti.

Pokračujeme!
S druhou knihou v poradí, ktorá vyšla 10. januára pod názvom Million Suns. Prvú kapitolu si môžete prečítať TU.
Kedy vyjde pokračovanie v preklade? Keď sa bude Naprieč vesmírom dobre predávať. Takže, pokiaľ ste doteraz s kúpou tejto knihy čakali, nečakajte viac – www.martinus.sk!


3 komentáre:

  1. super článok! Už som asi v polovici knihy a aj keď sa to trochu pomalšie rozbieha, je to super! Už mám tipy na koniec som zvedavá či sa mi vyplnia :D
    A Beth je sympatická, najviac sa mi páči dôvod prečo nemá čas na upratovanie domácnosti! ja som na tom presne tak isto :D :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Upratovanie sa preceňuje :D (moji rodičia si to síce nemyslia...) Oplatí sa prečítať si celú stránku Beth Revis, je písaná veľmi odľahčeným a vtipným štýlom.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Vesmírna loď Pamodaj :-DDD To som nepočula od čias Pamodaj šťastia, lavička.

    OdpovedaťOdstrániť