pondelok 27. augusta 2012

Tieňolovci ochvíľu prídu medzi nás

Najobľúbenejšia fantasy séria dnešných dní, Nástroje smrteľníkov, už KONEČNE dorazí aj k nám. Keď ste milovali Harryho Pottera, zamilujete si aj svet tieňolovcov v trojdielnej sérii z pera Cassandry Clare. Už 12. septembra.

Oficiálna slovenská anotácia
Pätnásťročná Clary Frayová sa v nočnom klube stane svedkom vraždy - vraždy, ktorú spáchali traja tínedžeri so zvláštnymi tetovaniami na tele a s prapodivnými zbraňami. Stačí len okamih a všetky telá jej zrazu zmiznú pred očami. Potom je naozaj ťažké zavolať policajtov, aby vyšetrili vraždu neviditeľnej obete neviditeľnými tínedžermi. Tak sa Clary prvýkrát stretla s Jaceom, Tieňolovcom, ktorý zbavuje náš svet démonov. Clary je vtiahnutá do Jaceovho sveta, jej mama zmizne a ju napadne démon. Ale prečo majú démoni záujem o Clary a jej mamu? A prečo Clary ako jediná vidí Tieňolovcov a svet démonov?

Nezodpovedanou otázkou dlho zostávala slovenská obálka. Najmä po fiasku s českou obálkou prvej časti, ktorú mnohí dobre poznáte. Ja som ju dávnejšie v článku "Keď tvoria obálky ľudia bez vkusu" komentovala ako: "Tento český skvost je najpríšernejšou obálkou, akú kedy človek s funkčným zrakom schválil. Jace s účesom nemeckého úchyláka v rozhalenke a nožíkom v ruke a v popredí stvárnenie démona, ktorému rozhodne nechýba snaha, len trošku umeleckého citu a talentu."

Ťažko sa konkuruje pôvodným americkým obálkam, ktoré navrhol umelec Cliff Nielsen. (Obálka prvej knihy v sérii je posledná, ale akosi ma odmieta poslúchať blogger.)


Vydavateľstvo Slovart sa však s neľahkou úlohou popasovalo na jedničku. Rozhodli sa radšej než do práv na originálne obálky investovať do práv na knihy akou je napríklad Hľadanie Aljašky od Johna Greena. Slovart navrhlo jednoduché obálky s názvom knihy, nesnažili sa ísť po originále, pretože akákoľvek dobrá kópia je len kópiou.


Obálka bude vyhotovená zo špeciálnej fólie, takže sa bude na svetle lesknúť. Druhá časť bude červená, tretia fialová.

Verte mi, dopadnúť sme mohli naozaj zle, pretože hoci česká obálka je naozaj zlá, zďaleka nie je jedinou.

Francúzsky pokus o obálku zatiaľ poslednej vydanej časti - Mesto padlých anjelov.


Avatari v podaní britsko-írskej verzie.


Turecké...došli mi slová... 


A Poliaci nechceli vyššie uvedeným krajinám zostať nič dlžní...


Na záver si prečítajte ukážku, aby ste vedeli, aká kniha vám spríjemní začiatok upršanej jesene. O Nástrojoch smrteľníkov sa ešte určite budeme mnohokrát baviť.

Untitled                                                           

6 komentárov:

  1. no zo všetkých tých zahraničných obálok ma asi najviac dostala turecká Mesta z popola, tá baba vyzerá extrémne neprirodzene, ale myslím si, že Slovart to zvládol dosť dobre, síce to nie je originál, ale je to oveľa lepšie než tá česká :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. ale astar seran na ceskej obalke je pre mna top :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. *zmieta sa pod stolom v záchvate smiechu*
      Ježiši, tento komentár som nemala nikdy vidieť xD

      Odstrániť
  3. Tak myslím, že jsme na tom suveréně nejhůř, i když turecká zrzka se fakt snažila :D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. veď mňa najprv zaujme obálka a potom si prečítam o čom knižka je, škoda tieto môžu byť akokoľvek zaujímavé obsahom myslím, že kopa ľudí po nej len tak nesiahne

    OdpovedaťOdstrániť
  5. ten SK preklad je DESNÝ!!!

    OdpovedaťOdstrániť