štvrtok 5. apríla 2012

Zoznámte sa s knižnou blogosférou



Vesmír, kozmonauti a beztiažový trenažér
Predstavme si knižnú blogosféru ako skutočný vesmír. Čo majú spoločné? Rovnako vesmír aj blogosféra sa neustále rozpínajú a každú chvíľu sú bohatšie o nové hviezdičky. Vo vesmíre sú niektoré hviezdy väčšie a jasnejšie rovnako ako blogy v blogosfére. Máme tu slnečné sústavy s veľkými hviezdami, okolo ktorých sa točia tie menšie a potom súhvezdia, ktoré spolu tvoria obrazce. Stačí vziať z oblohy a preklopiť na internet.

Ako sa však vyznať v knižnom vesmíre bez kozmonautského výcviku? Prvé zoznámenie sa s knižným svetom na internete je ako prejsť si bezváhovým trenažérom. Keď sa roztrasenými nohami postavíte na pevnú zem, neviete, kde vám zostala hlava, no rozhodne viete, kde máte žalúdok. Až keď sa s vami prestane všetko naokolo točiť, začnete vnímať čo sa okolo vás nachádza.

Zrodila sa hviezda
Slovenské blogy sú ako úlomky hviezdneho prachu oproti americkým mega blogom. V roku 2007 po veľkom tresku vznikol najväčší knižný YA blog The Story Siren v podaní najslávnejšej blogerky Kristi. Kristi začínala písaním osobného blogu, no odrazu zistila, že jej život je taký nudný, že píše len o tom, aké knihy si prečítala a aké by ešte len čítať chcela, preto premenila svoj blog na blog o knihách. Poviem vám, dosť dobrý ťah.

Porovnanie v číslach
Aby ste si vedeli predstaviť, o akých rozmeroch sa tu bavíme, porovnám štatistiky môjho blogu s The Story Siren.

Počet návštev doteraz
FToT: približne 35 000
TSS: približne 1 600 000

Počet nasledovateľov
TFoT: 126
TSS: cez 3300 (čísla sú ale neaktuálne, pretože TSS prešla dávnejšie na vlastnú webovú doménu)

Aby sme boli k číslam spravodliví, musím povedať, že môj blog funguje o dosť kratšie než Kristin, ale priznajme si krutú pravdu, takéto čísla nedosiahnem ani za 300 rokov.

Úspechy nemajú konca - kraja
Nám bežným blogerom sa o Kristinych úspechoch sníva ako hladnému psovi o údenom kolene. Meme In My Mailbox, v ktorom predstavujú knižní blogeri knihy, ktoré za týždeň získali, sa šíri internetom ako morová rana a neexistuje ani jeden anglo-americký knižný blog, ktorý by sa ho aspoň raz nezúčastnil.

Debutoví autori chodia za Kristi s prosíkom, aby napísala o ich knihe. Potom jej ešte pol roka po vydaní ďakujú, že sa o nich zmienila. Áno, počujete dobre, nie je to tak, že bloger prosí autora, aby mu poskytol jeho knihu za recenziu alebo zopár otázkový rozhovor. Spisovatelia sa sami Kristi natískajú, dávajú jej knihy do súťaží a poskytujú jej exkluzívne rozhovory. Predstavte si, že si túžite najviac na svete prečítať knihu, ktorá ešte nevyšla. A Kristi ju má doma v poličke...

Čo si myslí The Story Siren
Niet sa čo čudovať, že sa autori, dúfajúc, že sa ich kniha bude viacej predávať, uchyľujú k tomu, že na prebaloch svojej knihy citujú The Story Siren. Kristin názor sa objavil napríklad v knihe Krajina tieňov od Alyson Noel alebo v Páde od Lauren Kate.

Späť na rodnú hrudu
Na Slovensku sme sirénami príbehov všetci knižní blogeri. Samozrejme tu máme priekopníkov a matuzalemov knižného blogovania, akými sú Luu z Little Ramblings alebo Judit z My Alternative World of Books, no obe sú ešte ďaleko od citovania na prebaloch. Z overených zdrojov viem aj to, že za nimi žiadni autori s prosíkom nechodia (a asi ani tak skoro chodiť nebudú). Ak však hľadáte dobré a overené informácie o knihách na Slovensku, toto sú rozhodne tie najlepšie zdroje. Ale čo vám poviem, snažíme sa všetci :)


Weby, portály, webziny
Už je to rok, čo spustil Ikar knižný portál www.bux4u.sk. Takže, keď vás omrzí čítať subjektívne názory blogerov, môžete si kliknúť na oficiálny zdroj. Bux4u je databázou kníh, anotácií, ukážok a článkov plných noviniek o knihách. Ikar prostredníctvom Bux4u usporadúva rôzne súťaže alebo sa na portáli môžete dozvedieť o akciových cenách (teraz napríklad na trilógiu Hier o život). Pravidelné updaty k vám prichádzajú prostredníctvom facebookovej stránky bux4u.
Pokusy o weby a webziny sú v našej knižnej blogosfére skôr sporadické a obmedzujú sa len na české snahy. Zatiaľ jediným blogerom, ktorý prešiel na web je Knižní doupě s blogerkou (alebo webberkou?:) Syki, ktorá je aj spoluzakladateľom webzinu o knihách Knižní vesmír.

Orientačný let
Po úvodnej mape vesmíru vás nechám odletieť do kozmu. Nezabudnite sa pripútať a pozdravte Laiku.

9 komentárov:

  1. zaujímavý článoček a tie čísla znejú skoro až neskutočne (niežeby som ti neverila, ale aj tak.. no u nás sa také niečo skrátka nedá dosiahnuť, sme priveľmi malá krajinka ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ako vždy super článok ;)
    Je to škoda, že tu u nás to nefunguje a ani nikdy fungovať nebude takým štýlom ako je to v USA resp celkovo zahraničí. Kristi je priekopníkom a my jej môžme závidieť, že sme na to nedošli skôr.. čo už... ale ja jej to prajem :)
    a Luu a Judit sú proste jednotky a aj ty a Stormy atď... bez vás by to nebola slovenská knižná blogosféra :P

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ja som v tomto celkom optimista - na začiatku by som nikdy nepovedala, že to niekedy bude fungovať takým štýlom, ako teraz, a ahaho :) Súhlasím, že 100% sa im nikdy nevyrovnáme, ale sme na peknej ceste ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ach, vôbec som nechcela strhnúť debatu na tému, ako úboho sa majú blogeri na Slovensku. Pretože sa máme skvelo :) Skôr som chcela len poukázať na to, že exitujú naozajstní blogoví giganti...

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Odpovede
    1. Ja dúfam, že exitujú a všetká sláva bude MOJA! :)))

      Odstrániť
  6. Hahaha, že hladnému psovi o údenom kolene! To aj mne sa tak snívalo, keď mi v stredu nedali nažrať. Celú noc som myslela na raňajky.
    Ale inak super článok, som sa smiala, smiala som sa, ale azda by bolo zaujímavé, ak teda nenenávidíš čísla ako ja, prepočítať pomerne návštevnosť blogu Story Siren v pomere k počtu obyvateľov USA, lebo ich je tam pokokot a nás tu len 5 miliónov.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ale ved mozes svoj blog robit v anglictine a to je potom jedno, ci si z US alebo Vatikanu. :) Sa mi mari,ze ho mas aj v anglictine tiez?

    OdpovedaťOdstrániť