štvrtok 8. septembra 2011

Recenzia Denník poďobaného upíra od Tima Collinsa

Nigel oslávi ochvíľu 100 rokov, no vyzerá na 15, od kedy ho jeho rodičia premenili na upíra. Myslíte si, že byť upírom je super? Skúste chodiť 80 rokov stále na základnú školu...
A to by nebol Nigelov jediný problém. Na upíra nie je príliš príťažlivý, a už vôbec nemá ohromnú upíriu silu, takže musí podchvíľou čeliť potupnej porážke od mladšej sestry. Jeho jediní kamaráti sú gotici, pretože s kým iným by sa mal ako poblednutý upír baviť?

„Gotici sa volajú John, Brian a Si a keď ich voláte gotici, tvrdia, že sú v skutočnosti emovia. Brian sa k nim podľa mňa pridal len preto, lebo je tučný a keď je človek stále celý v čiernom, tak to tak nevidno. Si je zas ryšavý a takto si môže zafarbiť vlasy na čierno.“

Posledný klinec do rakvy Nigelovho útrpného života je nové dievča v jeho triede, Chloe, ktoré miluje nehynúcou láskou. Ako má však nevýrazný upír zbaliť úžasné dievča, keď mu vždy, keď vyjde na slnko vyskočia pupienky na tvári?

„Som zamilovaný do Chloe. Viem to celkom iste, pretože na ňu myslím už od pol jedenástej.“
„Keby som mohol jesť a spať, tak by som teraz nemohol jesť a spať.“

Našťastie pre nás sa Nigel rozhodol o svojom živote písať podrobný denník. A ako ste si mohli všimnúť, Nigelov denník je veru ohromná sranda! Vzala som knihu do ruky, aby som nakukla, čo ma čaká, a odrazu som sa prichytila, ako sa nahlas smejem niekde okolo strany 50. A vôbec mi nevadilo, že čítam detskú kniu. Alebo, že by predsalen Denník poďobaného upíra nebol iba pre deti?

Nigel píše ako životom skúsený a láskou skúšaný spisovateľ. Vylieva si svoje srdce na stránkach denníku spolu s drobnými kresbami jeho zážitkov. Okrem toho skladá ľúbostnú a tragickú poéziu a pevne verí, že raz bude slávny ako Shakespeare.

TOPÍM SA V ŽIALI - Nigel Mullet
Ach, ako len prahnem po tvojej krvi,
keď s láskou spomínam na tvoj krk dlhý.
Stratila si sa niekde v diali
a ja sa topím v bezodnom žiali.

Odporúčam knihu každému, kto má chuť sa zasmiať, každému, kto sa ešte aspoň trochu považuje za dieťa. A samozrejme odporúčam knihu všetkým deťom, pretože s Nigelom je svet veselší a krajší.

Za knihu veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu Slovart. Pokiaľ by ste si chceli knihu kúpiť, nájdete ju napríklad TU.

3 komentáre:

  1. mozem si to pozicat? skoro som skapala z toho opisu, toto chceeeem :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tú vetu "Som zamilovaný do Chloe" mám tiež vytiahnutú aj do mojej recenzie :D Začala som to čítať v takom dosť zdeprimovanom citovom rozpoložení... a som asi len niekde na februári, ale som milo prekvapená, že ma to dokázalo pobaviť, aj keď mi moc veselo nebolo :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Haha, tak tohle si rozhodně přečtu!:D

    OdpovedaťOdstrániť