pondelok 6. júna 2011

Top týždňa (4) - Knihy z odporúčania


Top týždňa je meme hosťované Luu.

Dnešnou témou sú knihy z odporúčania. Najprv som si myslela, že sa dnes do tohto meme nezapojím, pretože mi nemohla prísť na um žiadna odporučená kniha. Potom som si však prečítala Luuin príspevok a odrazu...!

1. Prostě spolu od Anny Gavalda - odporučená kamarátkou Radkou
Jedna z mojich srdcových kníh od francúzskej autorky, ktorú málokto pozná. Rozpráva príbeh troch neobyčajných a nie celkom normálnych mladých ľudí, ktorí spolu žijú v spoločnej domácnosti. (díky Radi!)

2. Odviate Vetrom od Margaret Mitchell - odporučené mamou a babkou
Jenda z kníh ku ktorej ma donútila rodina a vďaka jej za to. Babka o tej knihe toľko básnila, že mi ju nakoniec musela doniesť a po prečítaní zostala u mňa na poličke.

3. Zaklínač od Andrzeja Sapkowskeho - odporučené Chantal Prym
To bolo stále len: "Ty si nečítala Zaklínača?! Fantasy klasiku?" Chantal, človek, ktorý prečítal aj všetkých 600 častí príbehov z Amberu (ukameňuje ma, ak sa to tak nevolá, dufám, že sa to tak volá :D), a má prehľad vo fantasy o akom sa nám bežným smrteľníkom ani nesníva, ma priviedla k tejto fantastickej fantasy sérii, ktorá je pre každého čitateľa povinnosťou! (just kiddin', kľudne si to neprečítajte, ale budete ľutovať :)

4. Am kürzeren Ende der Sonnenalee od Thomasa Brussiga - odporučené Wicked Lady
Wicked túto knihu odporučila nejaká jej nemecká učiteľka. Preklad názvu je Na kratšom konci Slnečnej aleje, čo bola ulica, ktorú voľakedy rozdeľoval Berlínsky múr. Hlavný hrdina, teenager Micha, v nej podáva absurdný ale o to viac vtipný obraz socialistickej spoločnosti v bývalom DDR. Pokiaľ túžite po výbuchoch smiechu, odporúčam ďalej.

5. Vampire Academy od Richelle Mead - odporučené všetkými, ktorí vedia čítať ale najmä Judit
Ktorá ma cielenými poznámkami donútila začať túto sériu čítať. Po mojom sklamaní z knihy Divergent ma už mala Judit v hrsti a keď uvidela na GR môj status, že som sa pustila do prvej časti, myslím, že sa jej zmocnil zaslúžený pocit zadosťučinenia.

6. Fever od K.M. Moning - donútila ma Judit  
Judit robila tejto sérii na GR masívnu kampaň a nič neponechala náhode - keď som začala čítať prvú časť Darkfever, povedala - doslova: "Ak sa ti nebude páčiť, normálne sa odbachnem." Čo mi iné zostávalo ako Fever milovať? (poznámka pod čiarou: vážne je to moja najobľúbenejšia séria)

7. Night Huntress od Jeannine Frost - odporučené Syki, Lu.Lusy, Judit
Nadšenie, ktoré sprevádzalo ich čítanie na GR a moja potreba čítať niečo adult, našli prienik. Zatiaľ mám za sebou len prvú časť, dúfam, že v priebehu najbližších 20tich rokov sa dostanem k ďalším. 

8. Da Vinčiho kód - odporučené Wickediným tatom
To som mala asi 15 rokov, keď Wickedin tato prišiel s úžasnou knihou, na ktorú natrafil v kníhkupectve. Vtedy o Da Vinčiho kóde nikto ani slovko nepočul a ja som z neho bola úplne nadšená. Knihu som zhltla asi za deň.

9. Trója od Davida Gemella - odporučené Chantal
Odporúčanie od Chantal opäť načrelo do súdka fantasy. Keby som sa tak zmohla na dočítanie celej série!

10. Cesta pokojného bojovníka od Dana Millmana - odporučené kamarátmi všeobecne
Dan Millman je motivačný a duchovný tréner, ktorý popisuje svoje stretnutie s učiteľom Sokratom. Kniha, ktorá mi zmenila život - taká kategória nebude? :P

P.S.: Dneska je to bez obrázkov, nemám síl bojovať s Blogerom...

4 komentáre:

  1. ze wickedinym tatom :D ocuj ale da vinci sa nemoooze pisat s makcenom, neeee

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Pche! Že donútila! Chudinka malá...

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Volá sa to Deväť princov Amberu a prečítala som iba prvých päť a pol; prvé štyri sú popiči, ale tie ostatné sa vymenil rozprávač a liezol mi na nervy, taký sopliak, pch. Takže som to tiež nedočítala, ale niekedy sa k tomu ešte uuurčite vrátim...
    A btw. Trója tuším nie je fantasy, ale historická...aj keď Gemmel písal (už zomrel, pred...dvoma rokmi? Krátko pred zredigovaním a vydaním tretej Tróje...) dobré a vo všeobecnosti populárne fantasy, toto sa mi páčilo stokrát viac! A preklad je taký dobrý, že som si pri zháňaní druhej časti myslela, že som to čítala v češtine. Potom som bola v kníhkupectve za vola...

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Chachacha, až teraz som si všimla, že máš Da Vinči s č :-D

    OdpovedaťOdstrániť