štvrtok 2. júna 2011

Top týždňa (3) - Knihy z detstva


Top týždňa je meme, ktoré hosťuje Luu na svojom blogu Little Ramblings. Cieľom tohto meme je každý týždeň zostaviť zoznam top 10 podľa zadanej témy. Deň pre toto meme je pondelok. Nie, nebojte sa, nie ste celkom mimo a neprespali ste polovicu týždňa...priznávam si vinu - k spísaniu tohoto meme som sa dostala až dnes. Vieeeem, mení to celkový zmysel meme, lenže viete aká je téma na tento týždeň?!

Knihy z detstva

To som si jednoducho nemohla nechať ujsť! Pre mňa je toto zatiaľ najlepšia kategória. Keď som začala tak nostalgicky spomínať na všetky knihy, ktoré som v detstve prečítala, mala som problém vybrať len 10. 

1. Danka a Janka - Prvá kniha, ktorú som v živote prečítala. Stalo sa tak v lete v roku 1994, keď som končila prvú triedu a pani učiteľka Hanáková mi dala včeličku na vysvedčení. Doteraz si vybavujem všetky tie chronicky známe scény - ako Danka a Janka hľadali pod lavicou stratenú bodku, ako sa pobili o sandál, ako rozbili malému bratovi prasiatko, ako zobudili medveďa zo zimného spánku alebo ako boli na návšteve u slimáka v domčeku. 

2. Traja pátrači - Kto nečítal Troch pátračov, ten nemal detstvo! Prvú knihu z tejto série Záhadu strašidelného zámku som čítala, keď som mala 8 a cítila som sa strašne dôležito, pretože na knihe bolo napísané, že je určená čitateľom od 9 rokov. Kniha má strašne škaredý obal a patrila ešte mojim rodičom. Doteraz sa ešte v mojich kamarátskych kruhoch označujeme za Jupitera Jonesa, Petra Crenshawa alebo Boba Andrewsa. Pamätáte si na otázniky a farebné kriedy? A šoféra s limuzínou?

3. Medzi nami dievčatami - Všetkých 45 častí som čítala. Väčšinu viackrát. Kto nečítal Medzi nami dievčatami neprešiel pubertou! Boli sme s kamarátkami rozdelené podľa postáv, najprv sme sa bili o Sabrinu a potom o Randy - lebo bola drsná a cool (no...vtedy sme asi slovo cool nepoznali). Chvíľu som bola Katie, tak som sa snažila obliekať farebne vyvážene a zladene. Moja najobľúbenejšia časť bola č. 20, keď šli do Minneapolisu na rockový koncert (ha! už tu sa prejavila moja drsná duša s vášňou pre tvrdú hudbu).

4. Sladké údolie - Dvojčatá Jessica a Elizabeth Wakefieldové - Jess bola hnusná mrcha a Liz dobráčka od kosti. Jess a Liz už boli strašné veľkáčky a chodili na párty a mali frajerov (Jessica niekoľkých), preto som ich úplne žrala. Jediné, čo ma naozaj sklamalo, že vydavateľstvo Príroda prestalo túto sériu vydávať pred veľkým obratom, takže som sa nikdy nedozvedela, ako to s dvojčatami dopadlo...

5. Slávna päťka - Táto série mala asi tiež okolo milión častí. Závidela som Georgine, že vlastnila ostrov. Najviac som milovala, keď sa George dostala do problémov a podpísala sa ako Georgina a každému bolo jasné, že je niečo veeľmi zle, pretože George neznášala ženskú verziu svojho mena.

6. Dvojčatá Pat a Izabela - Z pera Enid Blythonovej rovnako ako Slávna päťka. Pat a Izabela chodili na internátnu školu a hrali lacross (to bolo prvýkrát, čo som o tomto športe počula). Vždy si robili v noci žúry v opustených izbách - raz zapálili modrý hudobný salónik. Mali silne vyvinutý zmysel pre česť a vždy sa šli priznať, keď spravili niečo zle (hm a TO sa mi páčilo?! :D).

7. Tajná agentka Cleo - Panebože, ako som z tejto knihy bola unesená! Cleo sa maskovala a využívala rôzne prevleky, aby odhalila sfalšované študentské voľby. A mala plný kufrík líčidiel!

8. Sedem labiek za Penny - Penny mala dva úžasné psíky a frajera, ktorého som milovala. Už tu sa prejavil moja bad boys orientácia, pretože jej frajer voľakedy fajčil hašiš - si pamätám, že som najprv ani nevedela, čo to je...

9. Bibi a Bubi - Bibi pracovala v jazdiarni a Bubi bol jej pažravý poník, ktorý začal vždy skotačiť, keď začul hrať valčík na Krásnom modrom Dunaji. Najradšej som mala časť o zlých motorkároch.

10. Malá princezná - Klasika, ktorú som čítala dokola a dokola. Jedna z najkrajších kníh pre deti.


6 komentárov:

  1. mně to nevadí přečíst si příspěvek i během týdne :) Knížky, přiznám se, vůbec neznám :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Áááááá, čítala som všetko! Milovala som všetko! Toto je zo všetkých postov, ktoré som čítala, taký jediný! ♥ Cleo bola bombastická! Sladké údolie bolo bombastické! Všetko bolo bombastické! (tancovať už od radosti radšej nejdem, lebo zase privolám nejaký dážď :D)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tak väčšina z tých kníh mi niečo hovorí, ale čítala som iba Danku a Janku a to aj tak len preto, lebo to bolo povinné čítanie :D Ako dieťa som okrem klasických rozprávok nič iné nečítala, možno maximálne ešte O psíčkovi a mačičke, to som mala dokonca i rada. Oh, a ešte Pipi dlhú pančuchu! :D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Tak ja mam pocit, ze sme citali uplne to iste :D

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Aj ked som o par rokov starsia, nasla som asi 6 knih,ktore som citala aj ja. :) Dokonca aj Bibi a Bubi. A samozrejme, Medzi nami dievcatami, to bola srdcovka. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Joj to bolo davno medzi nami dievcatami bozinku ako som hladala kazde pokracovania

    OdpovedaťOdstrániť