štvrtok 17. januára 2013

Trissina knižná glosa - Akcia "jedna a dosť"

To, že vody marketingu, sú predovšetkým vody neprebádané, dokazuje Ikar svojim novým marketingovým ťahom. Ako jedno z prvých vydavateľstiev na svete pochopilo, že dnešný trend vydávať knihu v niekoľkých častiach a hovoriť tomu séria, je len mrhanie papierom.

Ikar, ako najväčšie slovenské vydavateľstvo, nás utvrdzuje v tom, čo sme všetci už dávno vnímali naším šiestym čitateľským zmyslom, a síce, že všetko podstatné sa aj tak udeje v prvej knihe. Preto stačí z celej série vydať len tú a ďalšie časti nechať pre bohaté české vydavateľstvá.

Možno cítiť medzi čitateľmi sprvoti istý druh skepticizmu, ktorý však pramení len z novosti tohto trendu. Neveriaci Tomáši, zahoďte svoje predsudky a pozrite sa na plnú priehršť pozitív, ktorú tento marketingový ťah prináša! Ako latentný ekológ uvediem na prvom mieste šetrenie lesov – sami musíte uznať, že niektorí autori nie sú hodní ani malej brezy, ktorá mi rastie pod oknom na dvore. Tento spôsob vydávania kníh šetrí náklady vydavateľstva, tlačiarní a samozrejme aj vás. Predovšetkým na VÁS sa v Ikare myslelo, keď ustúpili buržoáznemu prežitku, vydať z jedného príbehu niekoľko zbytočných dielov.

Nemyslite si, že Ikar do svojej obchodnej akcie „jedna a dosť“ vbehlo po hlave. Úspech na trhu skúšalo nesmelo už v roku 2003, keď z historickej série Medený jazdec od Paulliny Simons vydalo len prvú časť. Samozrejme tento prevratný ťah sa sprvoti stretol s odporom nechápajúcich obmedzencov, ktorí sa sebecky túžili dozvedieť koniec príbehu.
Ikar bol silný a neustúpil. Vďaka tomu si dnes môžeme prečítať prvú časť série Naprieč vesmírom, prvú časť série Dokonalý pár a najnovšie v exkluzívnom jednozväzkovom vydaní prvú časť série Pod vražednou oblohou.
A pre tých, ktorí nie sú spokojní, nech je trestom česká obálka druhej časti, ktorá sa im nehodí do série.

Rovnako ako mne...

10 komentárov:

  1. Mne je jedno, ak sa mi dačo nehodí do série 8D Nie pre to si kupujem knihy. Ale čím ďalej tým viac českých kníh mám v knižnici a niekedy sú iné mená a názvy. Preto som bola sklamaná, že sa nebude v slovenčine vydávať Pod nekonečnou oblohou, na ktorú už čakám rok. Namiesto Sokyho teraz budem čítať o Perrym a sorry, ale to vo mne vyvoláva obrázok vtákopyska Perryho z animáku Phineas a Ferb 8D
    Z ekologického aj ekonomického hľadiska je to výhodné a hlavne pre to vydavateľstvo, radšej vydajú viac 1. dielov, ktoré budú mať úspech, ale z toho čitateľského pohľadu je to trochu sklamanie, že za to, že sa na Slovensku nečíta toľko ako v Česku, teraz nebudeme mať vydané niektoré dobré pokračovania. A kvôli príbuzenskému jazyku sa musím spokojiť s češtinou, v ktorej čítať síce viem, občas sa nájde niečo, čo nepochopím, ale predsa len je to lepšie v slovenčine.
    Takže ja som úprimne sklamaná z nevydávania niektorých pokračovaní, ale dokážem pochopiť, že vydavateľstvá musia predovšetkým zarábať a mať nejaký zisk 8)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Skvelý článok. Teda, osobne ma to zatiaľ nezasiahlo, ale viem si tú situáciu predstaviť a hm... som za túto novú skvelú techniku vopred vďačná!;)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Výborný článok, ale myslím, že je to veľká škoda, pretože pochybujem, že by tieto diela mali malú predajnosť. Ale však áno, prečo nevydávať radšej kabelkové vydania nejakých ženských románov, než dokončiť minimálne jednu sériu. A ak Ikaru nevadí, že si robia negatívnu reklamu takto, tak nech. Mne osobne nebudú vadiť ani české obálky, hoci sa nebudú hodiť na poličke k prvej časti, ale aj tak sú pekné a budem sa s radosťou na ne pozerať. Ich chyba, naozaj. Do budúcnosti si už asi radšej budem kupovať české aj prvé časti, lebo pri Ikare človek nikdy nevie či vydá aj pokračovanie. :D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. no to snáď nie! minulý rok som si kúpila prvé dva diely Pravá krv a ďalšie už nevydávajú (a tie české obálky sú tak nepekné) , potom aj Naprieč vesmírom a teraz aj Pod nekonečnou oblohou! :( porazí ma... :( Asi fakt budem rovnako ako Moonlight, kupovať radšej české vydania...

    OdpovedaťOdstrániť
  5. O Naprieč vesmírom som vedela, teraz už aj Pod vražednou oblohou? Tuším si už nebudem kupovať žiadne série, nemá to zmysel :/

    OdpovedaťOdstrániť
  6. U nás je něco takového BB/art, jenže ten praktikuje techniku Dvakrát - a dost! Viz třeba Maximum ride, Andělé noci... Konce jsou přece pro debily!
    No nevím, jestli jim to hodně vydělává, ale asi jo. A spousta naštvaných čtenářů je jen bonusek. Zajímalo by mě, kdy seknou s Pretty little liars nebo The Lying Game :)

    Jinak článek je vážně skvělý, i když téma spíš smutné...

    OdpovedaťOdstrániť
  7. teraz neviem nakolko ironicke to malo byt ale zasmiala som sa

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Milé. :D Ale vážne, nebude pokračovanie ani jednej spomínanej série. AKOŽE NIKDY? Super...

    OdpovedaťOdstrániť
  9. :D super článok. Bavím sa. Ale napríklad, keby takto dávali telenovely, len začiatok a koniec koľko času a priestoru pre niečo iné by sa ušetrilo. (Kedysi som pozerala telenovely, ale dnes už je to všetko na jedno kopyto.) Teraz vážne. Pri niektorých sériach to dokáže človeka nahnevať. Jednu sériu nedokončia skončia napríklad na 3 časti a začnú ďalšiu. Ale ta prvá sa sama od seba nedokončí. Článok ma na ráno pobavil. Pekný (pozitívny) pohľad na vec :)

    OdpovedaťOdstrániť