piatok 11. januára 2013

RomanTyčka?

Romantická literatúra býva spravidla spoločensky odsudzovaná ako knižné krmivo pre priemerné ženy. Priemerné ženy ju čítajú, priemerné ženu ju i píšu. Akosi je prijateľnejšie čítať šestákovú detektívku než romantický príbeh. Popravde, v čakárni u lekára by som si aj radšej vytiahla zakrvácaného Dána než poloobnažený hrudník hlavného hrdinu.

Čítala som už hromadu príšerných romantických kníh. Ale aj príšerných neromantických, takže v tej romantike to asi nebude :)
Po čom však siahnuť, keď máte chuť na romantiku a nie na romantyčku? Vybrala som pre vás to najlepšie, čo som z romantiky čítala ja.

Young Adult

Perfect Chemistry | Simone Elkeless | GR 4.18 Recenzia
Presne v tomto prípade treba zatnúť zuby a preniesť sa cez obálku. Zjavne ju tvorili počas vrcholiacich 90. rokov a ako modela si prepožičali hispánskeho člena chlapčenskej kapely.
Perfect Chemistry je dôkazom, že miliónkrát omieľaná gýčová tematika môže v správnej kombinácii vytvoriť skvelý výsledok. A čo si budeme nahovárať, ľudia majú radi gýč, len im ho treba správne podať. Čiže aj príbeh chudobného chlapca z gangu a bohatého dievčaťa z horných 10 tisíc môže vyvolať davové šialenstvo, o ktoré sa rozhodne fanúšikova Simone Elkeless usilujú!




Lola And The Boy Next Door | Stephanie Perkins GR 4.05 Recenzia
Lola je presným opakom všetkých klišé, s ktorými ste sa kedy stretli. Nesie v sebe nádych nekonvenčnosti v pravom slova zmysle. Okrem toho je neuveriteľne vtipná a jednoducho úprimná. Stephanie má dar napísať úplne obyčajné veci a vy keď ich vidíte, tak sa tresnete do čela a nechápete ako ste si ich mohli nevšimnúť, keď pred vami ležali celý čas.





Dospelácke historické

Nine Rules To Break When Romancing A Rake Sarah MacLean GR 4.11
Čakali by ste schudobnelú hrdinku a bohatého šľachtica, kruto skúšaného osudom? Cha, omyl! Viete, čo dostanete, ak sa pustíte do tejto knihy? Kopu srandy!

Mala by si vidieť, čo má na sebe, Callie. Zamat. Kanárikovo žltý zamat a k tomu turban. Vyzerá ako chlpatý banán.“

Hlavná hrdinka si dá predsavzatie, že skúsi veci povolené len mužom – šermovanie, hru v kasíne alebo fajčenie cigary. Samozrejme jej v tom pomôže spoločnosťou ospevovaný starý mládenec (ktorý napokon nie je až taký starý :).


Dospelácke súčasné

Kiss An Angel | Susan Elizabet Phillips | GR 4.13
Susan Phillips je stálicou autorského neba v písaní romantických kníh. Má ich na konte asi 20 (možno viac a ja len neviem počítať). Susan píše na úrovni, vtipne a úžasne romanticky. Možno práve táto kniha sa nevymyká z radov klasickej romance – hlavná hrdinka je rozmaznaná dedička, ktorá je donútená vydať sa za obyčajného cirkusanta – no vďaka autorkinmu jedinečnému štýlu si ju musíte zamilovať. Musíte, ok?





Za skúšku nič nedáte

How To Kill A Rockstar | Tiffanie DeBartolo | GR 4.09
Pre mňa nie – možno pre vás. Výborne písaná kniha zachytávajúca osudy osirelej rockovej fanúšičky Elizy, ktorá sa zamiluje do rockovej hviezdy Paula. Táto kniha je príbehom lásky, hlavný pár sa dá dokopy už na začiatku a viete si asi predstaviť, čo príde ďalej :) Mne sa to práve kvôli tejto vzťahovej dráme nepáčilo, no kniha má všeobecne pozitívne ohlasy, takže odporúčam vyskúšať na vlastnej koži.

Nie som bordelár. Len rebelujem proti skladaniu oblečenia.“


Nerobte to!

A Love By Any Measure | Killian McRae | GR 3.87
Robte si čo chcete, ale tento skvost radšej nečítajte. Perla self-publishingu, ktorá nemala nikdy uzrieť svetlo našich čítačiek vo forme ebooku. S SP knihami nemám príliš dobré skúsenosti. Nedokážem sa týrať ich čítaním, to si radšej prečítam niekoho slohovú prácu zo strednej školy. No táto „kniha“ je horšia než to, čo dokáže väčšina samozvaných spisovateľov vyprodukovať.
A Love By Any Measure chce byť historickou romancou. No ja som z nej bola skôr hysterická. Unáhlený dej, neprepracované postavy, diery v logike – you get them all! Hoci zanevrieť na celý self-publishing ma prinútila iná kniha, neskúšajte to ani s touto.

5 komentárov:

  1. Pekný článok 8)
    Na Perfect chemistry sa chcem pozrieť bližšie, ale ako si to popísala...no ten námet sa mi už teraz nezdá. Radšej nejaké fantasy či dystópie 8P Takáto vyslovená romantika asi nebude celkom môj štýl.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. pekne si to popísala, keď budem mať prečítané všetky svoje knižky, potom si požičiam niektorú z týchto zaujala ma tá Lola and the Boy.. a tá dospelácka historická s príšerne dlhým názvom :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Hmmm, o pár dní zahlásim svoj návrat k romantike a potom skúsim niečo z tohto pretože o všetkých počujem prvýkrát. Neviem prečo mám nutkanie siahať po knihách, ktoré majú zlé hodnotenie, asi som samovrah ale chcem sa zasmiať na debilite ľudí. No ale asi si vyberiem niečo s dobrým hodnotením. :D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Perfect chemistry je niečo, čo by som si rada prečítala čím skôr. Škoda, že mám tak málo času a tak veľa dobrých kníh na to-read zozname.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ja si v čakárni u lekára bežne vyťahujem poloobnažený hrudník hlavného hrdinu :D ale večne vtedy, keď si tam niečo také vytiahnem majú staršie tetule chuť sa so mnou rozprávať. Až doteraz ma nenapadlo o čo im vlastne ide. :) Inak Nine Rules To Break When Romancing A Rake vyzerá super. Nevieš náhodou, či sa chystá u nás preklad? Pekný článok.

    OdpovedaťOdstrániť