sobota 10. novembra 2012

Knižné maliny alebo najhoršie knihy roku 2012

Ako sa blíži koniec roka, začínajú sa vynárať rôzne rebríčky a hlasovania o najlepšiu knihu v rôznych kategóriách od paranomal romance až po leporelá. Kde však ostal priestor pre spisovateľské hrôzy, ktoré nemali uzrieť svetlo sveta? Dnes sa posnažím pokryť túto dieru na trhu odovzdaním ceny Knižná malina piatim najhorším knihám, ktoré som tento rok čítala.


Poznámka autora pod čiarou: článok čítajte len na vlastné nebezpečenstvo. Hrozí, že sa vám nebude páčiť. Ak máte rovnaký vkus ako ja, nižšie uvedené knihy nečítajte nikdy. Inak si robte čo chcete :)

Time Between Us od Tamary Ireland Stone
Na stupinici zlých vecí by som túto knihu prirovnala k návšteve zubárskeho kresla, keď vám nadšená zubárka objaví tretí kaz. A to ste ešte nezistili, že ste dostali cukrovku z presladeného páru, ktorý je ústrednou témou tejto knihy.
Time Between Us sľubuje cestovanie v čase a dej odohrávajúci sa v 90. rokoch - pre mňa dve obrovské plus. V 90. rokoch som vyrastala, takže som sa tešila, ako budem čítať o walkmanoch, Backstreetboys a skateboardoch. Namiesto toho som dostala naservírovaný najnudnejší príbeh zaľúbenej a osudom skúšanej dvojice, ktorej patetickosť dosahuje nezmerateľné hodnoty. Samotná zápletka a cestovanie v čase nedávajú zmysel, i keď možno som len prespala pointu.
Cítila som sa oklamaná anotáciou, ktorá mi dala falošnú nádej na úžasný príbeh a namiesto toho som dostala len oplagiátovaný Twilight. Akože naozaj, okamžite prestaňte všetci písať milióntu fanfikciu na Twilight, alebo ma aspoň dopredu varujte!

Nebezpečná láska od Kateřiny Petrusovej
Získava cenu najväčšie sklamanie roka. Viem, že Nebezpečná láska má mnoho oddaných fanúšikov, ktorých sa nechcem dotknúť, ale táto kniha jednoducho nedávala zmysel! Hlavná hrdinka sa stane ošetrovateľkou dospelého muža, ktorý sa správa ako malý chlapec. Už po 3 dňoch ho platonicky miluje a nevie si predstaviť život bez neho (mega divné). Potom nadobudne podozrenie, že sa rodina, pre ktorú pracuje, vezie v nelegálnych praktikách. Takže, čo urobí ako prvé? Spýta sa rodinného šoféra: "Vy ste mafia?" Čo urobí ako druhé? Ak ste tipli, že sa spýta svojho vyliečeného zverenca: "Vy ste mafia?", získavate hitíka. Chválabohu, že hrdinka mala dôvtipu aspoň čo by sa za nechet vošlo, takže takto neobišla úplne každého, od rodinného záhradníka až po poštára...
Ďalšie mínus bol nevierohodný americký setting. Myslím, že by autorka spravila omnoho lepšie, keby sa pridŕžala domáceho prostredia, ktoré pozná. Kniha si zaslúži 4 maliny, ale len za to, že som sa dočítala až do polovice.

Horúčka od Lauren DeStefano
Pasca bola kniha, ktorá vo mne dokázala vyvolať príjemne zvláštny pocit. Pri Horúčke akoby Lauren urobila obrovský krok späť, a snažiac sa napísať niečo viac zvrátené ako Pasca, napísala Horúčku, ktorá je jednoducho divná. To, čo fungovalo v prvej knihe, v druhej všetko kazí. Autorka posiela svojich hrdinov na cestu zničenou Amerikou a tu sa ukazuje, že je Lauren ešte stále spisovateľská debutantka, pretože tému road tripu vôbec nezvládla. Príbeh nemá hlavu a pätu, okrem toho je nudný ako daňové tlačivo. Nadôvažok si myslím, že by mal niekto niekedy Lauren povedať, kedy je dosť, pretože s tými pokusmi na novorodencoch a ich matkách zašla už trochu priďaleko. 

Štatistická pravdepodobnosť lásky na prvý pohľad od Jennifer E. Smith
....nuda...taká strašná nekonečná ničím nepopísateľná nuda, že ešte aj táto veta je zábavnejšia...

Love By Any Measure od Killian McRae
Že ste o tejto knihe nikdy nepočuli? Tešte sa! Gratulujte si! Oslavujte! Vychutnávajte si život! A nikdy sa nenechajte zmiasť jej vysokým hodnotením na goodreads (3.89). Love By Any Measure je selfpublished kniha, čo ma veru vôbec neudivuje, pretože nikto so zdravou mysľou by túto knihu pod hlavičkou svojho vydavateľstva nevydal. Nuž, spisovateľom nemôže byť každý.

Maliny na rok 2012 sú rozdané, no a kto, ako a kedy dostane knižného Oscara, sa nechajte prekvapiť. Ak ste sa niektorou z mojich viet cítili dotknutí, vedzte, že polku toho, čo napíšem, nemyslím tak vážne. Inak pokojne dajte malinu nejakej mojej obľúbenej knihe.

6 komentárov:

  1. :D Komentár ku knihe o štatistickej pravdepodobnosti... ma dostal :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. mňa dostalo to: je nudný ako daňové tlačivo :D :D z týchto kníh som čítala jedine horúčku a na tú mám podobný názor, ostatní sa radšej budem vyhýbať :D inak pekný článok ^^

    OdpovedaťOdstrániť
  3. No mne sa Štatistická pravdepodobnosť lásky páčila a dokonca celkom dosť :) Ale ostatné knihy som nečítala...

    OdpovedaťOdstrániť
  4. haha, to s tym danovym tlacivom je super :D ale napis daco aj o meste bielych ponoziek, triss!!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  5. tak mne sa štatistika veľmi páčila a Horúčku akurát čítam, tak to ešte neviem celkom posúdiť, ale zatiaľ ma nechytila tak ako Pasca :D

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Škoda, že som si tento článok neprečítala pred začatím Time Between Us. Ešte som len na začiatku a už sa mi to nepáči..
    Inak, zbožňujem maliny. :P

    OdpovedaťOdstrániť