nedeľa 3. júna 2012

Recenzia Adorkable od Sarry Manning a obrovské prekvapenie na záver!


Sarra Manning je pre mňa top TOP autorka contemporary kníh. Hoci jej posledná adult kniha bola pre mňa sklamaním, snažila som sa nerobiť ukvapené závery, keď som očakávala vydanie jej najnovšej YA knihy Adorkable.

Oplatilo sa!

O čo v knihe ide?
Jeane Smith je stelesnením blogerského úspechu. Založila si vlastnú značku, ktorá oslavuje chutnú nemožnosť obyčajných ľudí, ktorí nie sú ani dokonalí ani populárni. Okrem blogu a twitteru, ktorý nasleduje pol milióna čitateľov, Jeane prednáša na rôznych módnych konferenciách a píše previdelnú rubriku do japonského módneho magazínu. Bohužiaľ ma Jeane len 17 rokov a rodičom sľúbila, že si dokončí maturitu, ak jej dovolia bývať len so sestrou. Takže Jeane musí chodiť každý deň do školy ako obyčajní smrteľníci.
Na druhej strane je tu Michael. Stelesnenie dokonalosti. Obľúbený, s výbornými známkami, člen debatného krúžku, futbalového tímu, z príkladnej rodiny doktora a právničky.
Čo sa však stane, keď sa Jeanin priateľ a Michaelova priateľka do seba zaľúbia a skrížia tak Jeane a Michaelovi cesty?

Pozitívne recenzie na knihu, do ktorej ste sa zamilovali už na prvej strane, sa píšu omnoho ťažšie ako negatívne. Pretože celú recenziu by som obsiahla slovami úžasné, vau, perfektné, skvelé a ešte raz vau. Najprv musím vytriezvieť, aby som sa zmohla na zopár duchaplných viet, ktoré by aj vám povedali, prečo sa mi kniha tak veľmi páčila.

Adorkable dojem číslo 1:
Bože, to bolo úúúžasné, také úžasné. Fantastické a skvelé a ďalších tisíc superlatívov. Idem zistiť mail na Sarru Manning a vyznať jej nehynúcu lásku o pol 2 ráno. (zaznamenané na GR 27.5. o 1:32)

Adorkable dojem číslo 2:
Všetci si okamžite prečítajte túto knihu, inak svet nebude tým čím býval a slnko nebude viac svietiť! (všeobecný pocit)

Adorkable dojem číslo 3:
Pokiaľ hľadáte knihu, ktorá hodnoverne zachytáva život mladých ľudí, v ktorom vládne facebook, blogy a twitter, ste na správnej adrese.
Pokiaľ hľadáte knihu, ktorá píše o vzťahoch tak, ako sa naozaj dejú a nie tak ako by sme chceli, aby sa diali, ste na správnej adrese.
Pokiaľ hľadáte knihu, ktorá je šialene vtipná ale v podstate úplne vážna, ste stále na správnej adrese.

V knihe sa striedajú kapitoly písane z pohľadu Jeane a z pohľadu Michaela. Väčšinou, keď sa autori rozhodnú pre takýto koncept, stáva sa mi, že neviem rozoznať, ktorá osoba práve rozpráva, pretože sa autorovi nepodarí dostatočne dobre rozlíšiť štýl rozprávania postáv a všetko znie rovnako. Obrovské plus dávam knihe za to, že Michael neznel ako baba. Veď koľkokrát sme už čítali knihu z mužského pohľadu a kebyže sa hlavný hrdina nevolá Jack, tak ani nevieme, že to nie je dievča. Neviem, ako sa to Sarre podarilo, ale Michaelove kapitoly sú Michaelove a Jeanine sú Jeanine.

Nečakajte veľké gestá a vyznania lásky, pretože nájdete (ne)obyčajný príbeh, ktorý vám je práve v tejto (ne)obyčajnosti veľmi blízky. Nemusíte sa však báť, že by ste boli ukrátení o poriadnu romantiku, to rozhodne nie, všetky ružové duše si určite prídu na svoje.

A teraz VEĽKÉ PREKVAPENIE! Kniha Adorkable vyjde v decembri tohto roku vo vydavateľstve Ikar! (hyperventilujem). Za túto info ďakujem Luu.

Knihe dávam zaslúžených 5 kuriat.

5 komentárov:

  1. Tak zahle recenze mě strašně pobavila :D:D:D Skvělé, hne takhle po ránu:D Rozhodně se mi to zamlouvá, téma je naprosto božské, moda, blogy, twitter, prefektní :D Strašně mě zajímá jak to autorka pojala, takže si píšu a musím si tu knihu sehnat, díky :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Skvelá recenzia. :D Kniha vyzerá úžasné a teraz mám dilemu, či si to objednať z Bookdepa alebo čakať na náš preklad... :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. vyzerá to naozaj dobre, prečítala by som si ju 8)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Super recenzia a normálne mám chuť si tú knihu prečítať!:D

    OdpovedaťOdstrániť
  5. úžasná recenzia ako vždy ;)
    ja pridávam svoje dojmy z cca dvoch tretín: Triss hovorí úplnú pravdu! Nahovorila ma na túto knihu a rozhodne neľutujem (jedine to, že som ju rozčítala keď sa mám najviac učiť :D) je to úžasné a Micheal a Jeane sú krásne postavy pri svojej nedokonalosti.. teda Micheal je viac menej dokonalý :D a ten ich vzťah... veľmi reálny :) a rozkošný! milujem túto knihu :)

    OdpovedaťOdstrániť