nedeľa 10. júna 2012

Hlavne neprestávajme čítať!

Máme tu leto! (malá rada, nepozerajte sa von oknom). Teplo, slniečko (to o okne stále platí), nakupovanie plaviek, vyvaľovanie sa na pláži, a pokiaľ ste plnoletí, popíjanie chladeného Mojita (robia ho aj vo virgin verzii, takže žiadne strachy).

Čo to znamená pre náš čitateľský režim? Mierny posun z desivých dystópií k ľahkým contemporary príbehom? Alebo vôbec nič?
Aký je recept na super letnú knihu? (je vôbec recept na super knihu ? Twilight koncept to rozhodne už nebude :)

Čo by som chcela ja, aby mala taká letná kniha? Nebudem písať, čo letná kniha mať musí, pretože hej, sú ľudia ktorí na pláži čítajú Bukowského (ak neviete, kto to je a čo píše, radšej si to negooglite, pretože budete mať traumu do konca leta), ja takého človeka osobne poznám. A doteraz pociťujem krivdu, že dal prednosť Bukowskému pred Denníkom Bridget Jones! (kto už len také niečo urobí?)

LETNÁ KNIHA PODĽA TRISS
1. Má farebný obal.
Nesmejte sa. Ružový, žltý, oranžový. Niečo ako:


Veselý obal pripomínajúci zmrzlinu, západ slnka alebo farbu piesku. Obal, ktorý máte chuť hladkať a keď sa naň pozriete, ležíte už na pláži, aj keď máte pred sebou ešte mesiac do dovolenky. Som ochotná urobiť výnimku, pokiaľ má letná kniha na obale fotku pláže, vody alebo slnečných lúčov:



2. Cieľom knihy je, aby sa hlavní hrdinovia na jej konci dali dokopy.
Žiadne srdcervúce posolstvá a vychovávanie mládeže. Ani sporné témy na zamyslenie. Pretože, verte mi, keď je vonku 35° môže sa vám zavariť mozog.

3. Dej knihy je ľahko pochopiteľný, zapamätateľný a obsahuje minimálne 1 ľúbostnú zápletku.
Čo viac si môže človek v plavkách želať?

4. Kniha sa odohráva v zaujímavej destinácii - preferujem pláže, ale vystačím si aj s metropolami akými sú Londýn alebo San Francisco a samostatná kapitola je Paríž.

Poznámka pre čitateľov: Kniha, ktorá sa odohráva v Paríži, je vždy letná.

5. Dej knihy sa sústreďuje na letné mesiace. Keď sú v knihe spomenuté aj iné ročné obdobia, tak dej knihy zachytáva celý rok.

Poznámka pre čitateľov: Letná kniha sa nikdy neodohráva len v zimných mesiacoch.

6. Letná kniha MUSÍ byť vtipná.

TRISSINE TIPY NA LETO

To ako keby som vám šla radiť aké plavky sa najlepšie hodia k vašej postave alebo aký faktor opaľovacieho krému použiť (ja sa natieram vždy 30tkou, takže to by asi nebola príliš dobrá rada pre čitateľov).
Čo by som čítala ja byť vami na pláži? (ja by som to čítala aj byť sebou na pláži...)


Dokážeš udržať tajomstvo? od Sophie Kinsella
Toto je strašná sranda. Strašná sranda v Londýne. A ružová obálka (v slovenčine je fialová, ale nenašla som ju v dobrej kvalite). Trojité plus.
Emma má tajomstvá. Veľa tajomstiev. Jedného dňa sa pripije a v lietadle ich všetky vybľaboce fešákovi, ktorý sedí vedľa nej. Skúste hádať, kto sa z tohto fešáka nakoniec vykľuje.
Nobody's Girl od Sarry Manning 
Paríž! Paríž v lete! Paríž v lete s úžasným chalanom! Z pera anglickej autorky s ľahkou dávkou irónie v každej vete. Toľko plusov, že ich ani nespočítam!
Bea celý život sníva, že v Paríži navštívi svojho otca, ktorého nikdy nevidela. A kedy je na to vhodnejší čas, než keď sa vaše kamarátky na spoločnej dovolenke v Španielsku zmenia na najväčšie mrchy po južanským slnkom? Najlepšie je po ceste stretnúť šarmantného spoločníka a leto sa môže začať!
Denník Bridget Jonesovej od Helen Fielding
KLASIKA! Kašlite na to, že ste videli film. Túto knihu sa vážne oplatí čítať. Len si neberte z Bridget príklad, pretože na konci leta budete mať problémy s pečeňou, nadváhu 10 kíl a slovník, s ktorým vaši rodičia rozhodne nebudú súhlasiť.
When Lightning Strikes od Meg Cabot
Séria, ktorú na Slovensku pozná málokto. O to väčšia je to škoda, pretože knihy o Jess Mastriani sú perfektné čítanie. Z pravidiel letnej knihy spĺňajú len humor a vtip, ostatné body skôr okrajovo, no aj tak odporúčam čítať. Pre mňa najlepšia Megina séria.
Do Jess udrel blesk a odvtedy vždy, keď sa ráno zobudí, vie kde sa nachádzajú pohrešovaní ľudia. Aj tak je však jej najväčším problémom ako zbaliť Roba Wilkinsa, chalana, ktorý jazdí na motorke a pravdepodobne bol vo väzení.
Ak neviete po anglicky, môžete When Lightning Strikes nahradiť Mediátorom, ktorý vyšiel v češtine.
Anna and The French Kiss od Stephanie Perkins
PARÍŽ! Milá romantická zápletka, nevtieravý humor a internátna škola.
Annu rodičia poslali na celý rok do internátnej školy v Paríži, kde sa jej podarí nechtiac zamilovať do Etienna. Myslíte si, že to bude jednoduché? Tak to ste na omyle.
Kniha práve vyšla v češtine pod názvom Polibek pro Annu.
A Midsummer's Nightmare od Kody Keplinger
Keď vezmete knihu, ktorá sa odohráva cez letné prázdniny a pridáte Kodyn nenáročný štýl, dostanete Midsummer's Nightmare.
Whitley sa po maturitnej párty prebudi v posteli s cudzím chalanom. Svoju eskapádu začne však naplno ľutovať, až keď zistí, že s týmto chalanom, ktorý sa onedlho stane jej nevlastným bratom, musí stráviť celé leto.
Čo budete čítať v lete vy? Máte pre mňa nejaký dobrý tip na letnú knihu?

10 komentárov:

  1. When Lightning Strikes od Meg Cabot - nie je podľa toho náhodou spravený seriál Nesvestní? Nemyslím Lost, ale to druhé - Missing, hl. hrdinka je tiež Jess a má vízie, pomocou ktorých vie pomôcť nájsť zmiznutých, unesených a tak, preto spolupracuje s políciou a neskôr sa k nim aj pridá, veľmi dobrý seriál 8D 2004-2006

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Seriál podľa tejto série je, ale rozhodne sa nedrží kníh, či už dejovo alebo postavami (až na samotnú Jess, samozrejme). Čo je veľká škoda, lebo keby je z toho seriál, neodtrhnem sa od obrazovky :D

      Odstrániť
    2. hej to som si tiež myslela, že asi sa presne knihy nedrží 8)
      ale mne sa ten serial aj lúbil...možno kebyže mám prečítanú knihu tak je to iné 8)

      Odstrániť
  2. Když už jsi zmínila Kinsellu, tak určitě doporučuju Bohyně v domácnosti. Ta mi přijde ještě lepší než Dokážete udržet tajemství? U té jsem se fakt nasmála :).

    OdpovedaťOdstrániť
  3. E_V_E: Áno, podľa The Lightning Strikes, čiže série 1-800 Where are you, seriál skutočne natočený je, bohužiaľ som ho však nevidela, takže o ňom toho veľa neviem. Myslím len, že nie je YA. Škoda, že už nepreložili rovno aj knihy...
    Klára: Ja by som od Kinselly odporučila ešte jej poslednú knihu I've got your number, ktorá bola podľa mňa najlepšia, ale v preklade ešte nevyšla.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. hej ono je to také skôr na spôsob C.S.I. kriminálok...alebo staré dobré NCIS 8D
      nie je to nič fantasy ani mystery, ale ako seriál je fakt dobrý, dlho som ho kukala 8)

      Odstrániť
  4. akoze oreoaaac, bukowski je super kniha kamkolvek, aj na plaz! (bola to vrana, ze?) hehe. ja nepohrdnem hocicim co neni didaktika.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Triss: Tak to se už těšim až na podzim vyjde i v překladu ;).

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Haha, spomenula som si, ako som raz v lete na zahrade cez prazdniny citala Bellu a Sebastiana :-D
    Ja osobne suchoparne dufam, ze cez prazdniny, teda v auguste, stihnem precitat tony odbornej literatury, aby som v septembri bola o nieco menej blba.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Tvoje články sú skvelé, Triss.xD No, neviem či sa pláž bude konať, ale určite si chcem prečítať aj nejaké knihy vhodné na leto.:3 Už aké netuším...xD (Ale thanks za tipy.:D)

    OdpovedaťOdstrániť