nedeľa 13. mája 2012

Zoznámte sa s knihami (nielen) pre chlapcov



príbehmi pre chlapcov, ktoré čítajú dievčatá aj dospelí

Čo priniesla posledná doba
V poslednej dobe sa mi podarilo čítať akosi viacej príbehov, v ktorých bola hlavná postava chlapec od 9 do 16 rokov. A strašne sa mi páčili. Zamýšľala som sa nad tým, aká je chémia týchto kníh, že ich nečítajú len chlapci od 9 do 16 rokov, ale aj chlapci od 16 do 40 rokov (možno aj viac, omnoho viac) a rovnako aj dievčatá.

Hlboké zamyslenie
Zatiaľ čo chlapec si nikdy babskú knihu neprečíta (výnimkou je náš rodinný kamoš, ktorému tiahne na 60tku a cez letnú dovolenku hltal Keleovú-Vasilkovú, neviem, možno mal ťažšie životné obdobie), dievčatá takéto výhrady voči rôznožánrovej literatúre nemajú. Hoci, aby som bola spravodlivá, poznám skutočne len hŕstku dievčat, ktoré prečítali niekedy poriadne sci-fi (ja som tiež také nečítala).

Poďme na tú chémiu
Ako je však možné, že nejaký autor vyprodukuje tak prudko reaktívny chlapčenský príbeh, že zreaguje s dievčenskou mysľou alebo mysľou dospelého človeka?

Vodík (H) – pokiaľ si dobre pamätám zo strednej školy, je základom všetkého = humor
Či už brilantný smiešne smiešny humor akým si moje srdce získal John Green alebo len taký humorček pomedzi riadky, kniha bez humoru by sa rozhodne nestala úspešnou. Pretože by bola čo? Nudná.

Urán (U) – prudko reaktívny = hlbšia myšlienka
Príbeh sa na nás naviaže ako taký urán, len vtedy, ak môže ponúknuť viac než len oddychové čítanie. Najmä pri týchto druhoch príbehov, hľadáme hlbšie myšlienky. Pretože, úprimne, ak by som si chcela prečítať o letnej láske na piesočnatej pláži v Grécku, kúpim si niečo s názvom Letná láska v rozsahu 250 strán a ružovým obalom.

Sodík (Na) – je základom soli = zaujímavé postavy
Zabudnime na hlúpe hrdinky, ktoré si polku knihy protirečia a otvorme strany neuveriteľným, šialeným a zľahka psycho postavám. Ktoré majú obsesie, kompulzívne poruchy, čudné mená, choroby, tvary tela, farby vlasov, fascinujúcich kamošov a podivné životné sny. Žiadna Luce, ktorá chodí celú knihu za Danielom ako psík, žiadna Bella, ktorá si nechala utiecť niekoľko mesiacov svojho života bez povšimnutia, žiadna Ever, ktorá...bože, radšej ani nezačnem - čiže Ever.

Poznámka autora
Ak sa z akéhokoľvek dôvodu vyznáte v chémii lepšie ako ja, berte do úvahy, že mám humanitné vzdelanie.
Pri písaní článku bola použitá periodická tabuľka prvkov.

Čo čítať, ak ste chlapec, dievča, dospelák, medzikus (medzi teenom a dospelým, pomenovanie vynájdené mojimi rodičmi)

Charlieho malé tajomstvá
Charlie má 16 a píše listy osobe, ktorú nepoznáme. O živote na strednej škole, futbalových zápasoch, prvej láske, tráve, homosexualite a literatúre.







Looking for Alaska
Miles na internátnej škole prvý krát zapadne do kolektívu a prvýkrát sa zamiluje do jedinečnej Alasky. Okrem toho hľadá zmysel života a cestu von z labyrintu utrpenia.






Wonder
Auggie sa narodil s deformovanou tvárou. Rozpráva nám o svojom prvom roku v naozajstnej škole, o hľadaní kamarátov, o tom aké je skvelé mať milujúcich rodičov, ale aj o hanbe a strachu.






Marcelo objavuje skutočný svet
Marcelo je autista. Svoje okolie vníma inak, preto aj príbeh je iný, než na aký ste zvyknutý.








Príšerne nahlas a neuveriteľne blízko
Oskar sa v 9 rokoch vyrovnáva so stratou otca, ktorý mu po sebe zanechal jeden veľký rébus. Nadprirodzene nadaný Oskar nám rozpráva príbeh hľadania jednej zámky, do ktorej by pasoval jeho kľúč.

5 komentárov:

  1. Ježiš ten nápad s prvkami je super :D A asi milujem slovo medzikus.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. presne, začnem ho používať :D a skvelý článok, aj keď sa často musím tlačiť, aby som si prečítala "chlapčenskú knihu", nakoniec zistím, že ma to celkom baví, aj keď romantických scén tam je minimum (aj to niekde len so psom) ... teda, nemám na mysli žiadnu zoofiliu, ale prirodzenú lásku k psovi.. už priveľa trepem :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Super článoček :)) Pri chalanských knihách sa dá tak skvele oddýchnuť od všetkých tých dokonalých hrdinov a hrdiniek, melodrámy a instalove, to je myslím to, prečo ich mám tak rada :)

    A jasné, že chalani nečítajú babské knihy, veď oni by sa za tie ich obálky (ružová, srdiečka, zahanbujúce názvy, baby v prom šatách) museli hrozne hanbiť :D Niektorým by sa možno aj kniha, čo sa týka obsahu páčila, ale obálka ich jednoducho odradí.. Skúšam si predstaviť chalana na verejnosti s knihou s názvom Letná láska s ružovou obálkou.. hmm.. nejde to :D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Tie prvky... Medzikus...:D Zbožňujem tvoje články!:D
    Looking for Alaska bola awesome, ostatné knihy som nečítala, ale čokoľvek bez obsahu Ever a jej podobných musí byť dobré!:D

    OdpovedaťOdstrániť
  5. to že ťa žeriem som ti už povedala...
    píšeš skvelé články, máš v nich skvelé nápady a úžasné spracovanie
    3 knihy som si chcela prečítať už pred týmto článkom.. no láka ma to čoraz viac... a tie zvyšné knihy samozrejme tiež :)

    OdpovedaťOdstrániť