sobota 30. augusta 2014

Dolu kopcom so sériou Bloodlines od Richelle Mead

Na začiatok si položme rétorickú otázku: Ako hlboko dokáže klesnúť táto séria? Keď už aj mňa, posledného žijúceho fanúšika, piata časť úplne znechutila...

Séria Bloodlines (v češtine vychádza ako Pokrevní pouta) voľne nadväzuje na úspešnú Upírsku akadémiu a zachytáva osudy upíra Adriana a alychmistky Syndey. Adrian a Sydney sa zblížia v ústraní internátnej školy v Palm Springs, kde je ich úlohou ochrániť kráľovninu sestru Jill pred potenciálnym nebezpečenstvom. Pretože len vďaka Jill môže kráľovná Lissa sedieť na upírskom tróne.
Život na odľahlom mieste uprostred púšte a skupina dampírov, upírov a alchymistov, ktorá je odkázaná len sama na seba, vedie k rozkvetu mladej zakázanej lásky medzi Adrianom a Sydney.

Toľko v skratke obsah prvej knihy.

Ešte si k tomu pridajte boj proti alychmistom a máte obsah druhej knihy.

Primiešajte k tomu lásku Adriana a Sydney a máte tretiu, štvrtú a piatu knihu.

Richelle Mead sa stala továrňou na knihy. Každý rok napíše 1 až 2 teenagerské romány a k tomu 1 dospelácky. Všetky majú okolo 400 strán. Keď si vezmeme sčot, ani len guličky na ňom nám nebudú stačiť, aby sme spočítali, koľko strán ročne Richelle vyprodukuje. 1 200 strán! 1 000 freakin 200 strán! A z toho 900 o ničom.

Predstavujem si to tak, že Richelle má nejaký rámcový nápad, čo by sa mohlo v sérii Bloodlines udiať. Väčšinu nápadov už vyčerpala v Upírskej akadémii a nemôže sa opakovať. Keďže je skvelá spisovateľka, tento rámcový nápad by vystačil na 3 plnohodnotné knihy plné akcie a romantiky. No teraz sa do deja vkradne nevedno kto (editor? manažér? duch svätý?) so skvelou ideou roztiahnuť sériu na 6 kníh.

Poďme si to opäť spočítať. 6 kníh x 400 strán = 2 400 strán. No vy máte nápad len na 1 200. Čo urobíte? Zmluva je už podpísaná na 6 kníh, niekto pracuje na obálkach so zubatou Sydney, grafické štúdio vytvára návrh dizajnu zlatej ľalie, jednoducho niet cesty späť. Tak sa pochlapíte a keďže jediné, na čo sa môžete spoľahnúť, je váš spisovateľský talent, začnete písať.

O čom a ako písať, keď niet o čom písať?
  1. O zamilovaní, láske, prekážkach v láske a o tom, aký je ten druhý dokonalý.
  2. Dĺžku všetkých dialógov treba zdvojnásobiť, dialógy vyznávania lásky strojnásobiť. Až kým sa nedostanete k rozhovorom typu: „Čo si dáš na raňajky? Nemáš chuť na to zelené guľaté lesklé jablko?“ „Nie ďakujem, radšej by som si dala medík z tej nádhernej rustikálnej nádobky s ľudovými ornamentmi.“
  3. Pridáte vnútorné monológy. Tie vždy budú nevyčerpateľným zdrojom slov pre všetkých grafomanov.
  4. Dej rozšírite o odbočky, ktoré ho vôbec neposúvajú dopredu, čiže nedávajú zmysel. Napríklad pošlete nejakú postavu niekam na výlet a keď budete potrebovať, aby vykonala kľúčovú úlohu v deji, tak ju opäť vrátite na miesto činu.

Viete však celkom isto, že ani toto vám spisovateľský zadok nezachráni. A preto máte vo vačku tajnú zbraň. Táto tajná zbraň je úplne jednoduchá, no celkom šokujúca a každému čitateľovi zabrnká na city.
Do deja šupnete jeden životný míľnik. Taký ten naozaj životný, naozaj veľký moment. A ostatné je brnkačka.

Takže aj z knihy hodicacej sa obsahovo do kategórie: „Milý denníček, dnes som išla do školy, na zastávke stálo 5 ľudí a električka meškala pol minúty...“, sa odrazu vykľuje niečo, čo si chce každý prečítať, lebo...“počula si, čo sa tam stane?“ a „chcem vedieť, ako to dopadne.“

Skvelá práca, Richelle, skvelá práca.

Poviem vám úprimne, ja si prečítam aj šiestu, chvalabohu poslednú, časť. Pretože, počuli ste, čo sa tam stane? Chcem vedieť, ako to dopadne.

A takto sa z ničoho robí niečo.

6 komentárov:

  1. Je to škoda :/ Úprimne uvažujem, že do Bloodlines sa ani len nepustím, len si niekde prečítam spoiler, ako to celé skončí.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Mňa tá séria spočiatku aj bavila, lebo som si myslela, že sa do toho takto dostávame a potom to bude epická jazda. No štvorka ma sklamala a myslela som si, že päťka by to mohla trochu napraviť, ale ani tak sa nestalo. No keď už mám za sebou tých 5 častí, tak si prečítam aj tú poslednú. Keď už pre nič iné, tak preto, že by sme sa mali dozvedieť, ako to bude ďalej s Rose a Dimitrim a kvôli tomu veľkému odhaleniu, ktoré "otrasie svetom Morojov a dampírov".

    OdpovedaťOdstrániť
  3. První díl se mi líbil, hodně. Druhý trochu pokulhával. Třetí jsem četla po malých kousíčkách a vztah Adriana a Sydney mi přišel prostě roztomilý, nablble jsem se u toho usmívala, stále pěkné. A přišel druhý díl. Chata, venkov, nic na práci: čtu. Čtu 400 stran za jediný den. Čtu, a najednou už nechci slyšet o vztahu Adriana a Sydney, o čarování, a to, jak 4 dopadne, mě napadlo už na začátku - co bude ten šokující zvrat. Na pětku nemám ani trochu chuť, ale doma ji mám. Ale... achjo. Opravdu by to byly lepší 3 knihy. Tolik knih/seriálů jde do háje ve chvíli, kdy se hrdinové dají dohromady, a teď při jejich milostném vrkání má ještě pokračovat nějaký děj. U VA to Richelle vytvořila bravurně rychlým zvratem, tady měli Adrian se Sydney najednou celou knihu na cukrovou vatu. Upřímně, ten pátý díl přece nemůže být horší? Uvidíme... Někdy.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Haha, Lia a Freckless, obe ste to vystihli.

    Prva cast bola super a ja som si hovorila, ze v dalsich sa to musi uz len zlepsit. Ale pride mi to, ako by mala Richelle vymyslene len nejake 3 velke zvraty pre celu seriu a ostatne obalila cukrovou vatou (diky, Freckless, za vyraz :)). Uz v stvrtej knihe sa absolutne nic nestalo, vyjma konca.
    Patka bola totalna nuda az na ten jeden BIG MOMENT, ktory to pre mna ale nezachranil...A tolko nelogickych zbytocnosti, ze nechapem...

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ooo nie, teraz si ma nepotešila. Po silno priemernej trojke som sa utešovala tým, že to Richelle určite rozbehne v ďalších dieloch... Damnit.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Četla jsem první tři díly, které se mi líbily :)
    Po přečtení několika negativních recenzích ale čtení čtvrtého dílu stále odkládám :D

    OdpovedaťOdstrániť