štvrtok 9. februára 2012

Ako knihy kradnú celé galaxie


Neviem ako vy, ale ja mám takú zákernú chorobu, jej spúšťačom je Goodreads. Otvorím si túto stránku v prehliadači a pricucnem sa na monitor počítača. Takých 15 minút si prezerám knihy, čítam si anotácie a hodnotenia a potom prešli dve hodiny.

Som databázou anotácií a skóre kníh (takzvaných hviezdičiek), ktoré tieto knihy približne na GR dosahujú. Zatiaľ čo moje telefónne číslo si nedokážem zapamätať dlhšie než na tri sekundy, celú knižnú databázu si nosím v hlave.

Nielen, že poznám tie knihy, ktoré som čítala (to je amatérske) alebo tie čo vyšli (to je školácke). Ja poznám knihy, ktoré ešte len vyjdú. Tak na dva roky dopredu. Uznávam, obmedzujem sa len na žáner YA, ale viete koľko sa toho v dnešnej dobe produkuje v tejto oblasti? TONY! (prevažne) braku...

A už sa dostávame k veci (už ste si aj chceli začať zúfať, však?), a tou je otázka: Ako je to možné, že všetky knihy, ktoré ešte nevyšli majú priemerné hodnotenie medzi 4.5 a 5 hviezdičiek? (z piatich samozrejme) Treba sa tu zamerať na niekoľko faktorov.

Koľko ľudí knihu hodnotilo – najdôležitejšie kritérium EVER! Je rozdiel, či dá 7 ľudí knihe 5 hviezdičiek alebo 7000 tisíc. Základné pravidlo je, že čím viacej ľudí knihu hodnotí, tým sa hodnotenie znižuje.

Prečítať si zopár hodnotení pod knihou – ak kniha ešte nevyšla, tak ich bude naozaj len zopár a vy nebudete mať toľko práce :) Nechápem prečo, ale autori hodnotení takýchto kníh, ktoré majú vyjsť možno až po konci sveta a ešte ani nemajú obálku, sa častokrát pri svojom 5 hviezdičkovom hodnotení radi zmieňujú o svojom vzťahu k autorovi knihy. „Kniha je úžasná a nehovorím to len pre to, že ju napísala moja kamarátka.“ Takýchto výrokov sa dočkáte habadej. Autor naženie rodinu z piateho kolena, aby si vytvorila konto na GR, sám si spraví aspoň tucet alter eg a šupne svojej knihe plné hodnotenie. Vy si potom myslíte, že sa máte na čo tešiť.

Častokrát ľudia hviezdičkujú knihy, ktoré ešte nečítali, len preto, že sa na ne tešia. To vám tiež napovedia hodnotenia pod knihou s nadšenými výrokmi typu: „OMG! Can’t wait!“

Pravidlo dvojitého čakania – prvýkrát počkáte chvíľku po tom, čo kniha vyšla. Ak sa začne jej hodnotenie zo dňa na deň DRASTICKY prepadávať, vedzte, že ste sa práve uchránili od literárneho utrpenia. Druhýkrát treba čakať aspoň 3 mesiace po vydaní knihy, vtedy ju už začnú čítať aj ľudia, ku ktorým sa dostala bežnou cestou a nie len fanúšikovia autora, ktorí si knihu prečítali bezprostredne po jej vydaní a majú tendenciu hodnotiť ju vyššie.

Samozrejme, stále je tu možnosť vykašlať sa na hodnotenie na GR a namiesto neho si prečítať recenzie na blogoch. Najspoľahlivejšia metóda ako sa nenechať zlákať vysokým hodnotením, zaujímavou anotáciou alebo peknou obálkou.

Stále sa môže stať, že si prečítate knihu, ktorá bola príšerná. Nezúfajte  však, kniha sa dá vždy odložiť naspäť do poličky.

Ktorá kniha je jedna z najnižšie hodnotených kníh na Goodreads?

TRIS & IZZE
Mette Ivie Harrison

2.34 pri 517 ratingoch

Tá obálka je MEGA! A to je asi tak všetko. Myslím, že týmto moderným retellingom príbehu Tristana a Izoldy sa pre Mette Ivie Harrison končí spisovateľská kariéra. (dúfam)
Treba jej však zapísať bodík za krásny doplnok do knižnice.





Knižné hviezdy Goodreads.
Robila som si v súvislosti s týmto článkom menší prieskum hodnotení na Goodreads. Najvyššie hodnotenia, ktoré knihy dosahovali, bolo okolo 4.50 až 4.70. Keď sa kniha pohybovala hodnotením okolo 4.30 tak sa už dala považovať za ozaj skvelú knihu. V podstate všetko nad 4.0 je už nadpriemerné hodnotenie. Ak samozrejme nepočítame 5.0 kníh, ktoré ešte nevyšli :)

SÉRIA HARRY POTTER
J.K. Rowling

4.71 pri 50 095 ratingoch








THE FAULT IN OUR STARS

John Green

4.70 pri 10 048 ratingoch


SHADOWFEVER (FEVER #5)
K.M. Moning

4.55 pri 15 544 ratingoch






LAST SACRIFICE (VAMPIRE ACADEMY #6)
Richelle Mead

4.52 pri 33 518 ratingoch






Takže ako je to s fenoménom ratingu? To, že kniha má vysoký ale nízky rating ešte neznamená, že sa vám bude alebo nebude páčiť, len je to omnoho pravdepodobnejšie. Asi nakoniec predsalen treba dať na vlastný názor.
(ako je možné, že tento krátky článok nabral obludné rozmery historického traktátu?!)

7 komentárov:

  1. Triss :D :D ty a tvoje prirovnania a slovné zvraty ste legen.... wait for it... dary :D
    pekný článok a veľmi sa mi páči názov... a ten prvý obrázok!!!!!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. ja sa na hodnotenie knihy takmer nikdy nepozerám, oveľa radšej si na knihu prčítam recenziu od overených recenzentov a podľa toho posúdim, či mám po knihe siahnuť alebo nie :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ja podobne ako Luc si knihu prečítam skôr keď ju vychváli nejaký recenzent ako keď má dobré hodnotenie na goodraeds.com. Ale priznávam že anotácia a obálka ma dokáže dosť poblázniť :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Já si vždycky prvně čtu recenze- většinou od recenzenta s kterým už mám zkušenost... Obálka u mě nehraje skoro žádnou roli, i když přiznávám, že mě kniha láká víc, když je k ní nádherná obálka- stejně si pak ale čtu recenze :D Rating na goodreads mě ale docela dost štve a hlavně opravdu nepochopitelné pro mě je hodnocení knih, které nevyšly- to je jak z komedie xD

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Dnes som si pozrela priemerný rating Tornu od Cat Clarke, a on stúpa! O.O Keď som knihu čítala ja, mala 4.24, teraz má 4.37, wow.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Gratulujem, Luu, viem, že je to pre teba veľká udalosť. :) :P

    OdpovedaťOdstrániť
  7. klid historický traktát byl velmi zábavný :D já pořád říkám, že goodreads je horší než facebook. A teď moje mánie skupování knih navíc dostupuje ošklivých rozměrů, moje kamarádka prorokovala, že "se v tom pokoji za chvilku nehneš přes ty knihy" :DD a ona by měla bývala pravdu kdyby se zhmotnily všechny ty knihy v Kindlu, díky tomu kdo vymyslel e-book!!

    OdpovedaťOdstrániť