streda 23. februára 2011

Zľavy na webe Knižného Klubu

Je to hanba, ale na veľkolepé zľavy ma musela upozorniť moja kolegyňa. A hoci moje predsavzatie na najbližšie týždne znelo "nebudem si kupovať žiadne knihy", neodolala som. Veď ma poznáte, s tým mojim syslím komplexom...
Knihy ponúkané v zľave nájdete TU. Hoci väčšinou sú tam na výber len brakové detektívky a skutočne zlé ženské romány (a tým nemyslím také, kde je plno lacného sexu - v tých sa dajú aspoň nejaké pasáže čítať, ale také, v ktorých sa žena po 40tke rozhoduje, čo so svojim životom), našla som aj zopár kníh, ktoré sa určite oplatí vo svojej knižnici mať. Zopár rovná sa dve.

Sedemnásťročná Mia má všetko, po čom kedy túžila – milujúcu rodinu, priateľa, dokonca ju prijmú na prestížnu umeleckú školu na druhom konci krajiny. Nevie sa rozhodnúť, či si má vybrať lásku a život s rodinou, alebo hudbu.
V jedno februárové ráno sa však všetko zmení – na výlete s rodičmi a s bratom cestou v aute na okamih spokojná zavrie oči..., a keď ich otvorí, stojí v priekope. Na jej okraji vidí ich havarované auto a jej rodičia ležia mŕtvi pri ceste. Krátko na to zbadá ďalšie telo. S prekvapením zisťuje, že hľadí sama na seba a spontánne sa pýta: Som mŕtva?
Ešte včera mala veľa možností, ktorými sa jej život mohol uberať, dnes stojí pred jedinou otázkou: Zostanem?
Kniha Ak zostanem je plná citu a určite vás chytí za srdce. Je to kniha o sile lásky, o zmysle rodiny a o tom, že všetci sa v istej chvíli musíme rozhodnúť.

Na mňa táto kniha čaká doma na poličke už mesiac. V apríli vychádza jej pokračovanie Where she went (Kam odišla).

Liesel Memingerová prichádza do nemeckého mestečka Molching, kde ju čakajú adoptívni rodičia. Postupne si zvyká na krik a výčitky novej mamy Rosy i na láskavosť nového ocka Hansa. Liesel si nachádza priateľov – aj toho najlepšieho, ktorý sa do nej zaľúbi. Zoznamuje sa so slovami, učí sa ich čítať i zapisovať. Počúva hudbu, ktorou jej ocko obveseľuje mestečko. A hoci by to od nej asi nik nečakal, kradne knihy.
Na všetko, čo vnímavá Liesel prežíva, však dopadá tieň Adolfa Hitlera, ktorý vládne Nemecku a nepochybne aj srdciam väčšiny jeho obyvateľov. Jej ocko nacistickému poblázneniu odolal a Liesel sa čoskoro naučí rozlišovať medzi svetom „tam vonku“, kde treba na požiadanie hajlovať či vešať zástavy so svastikami, a svetom „vnútri“, v dome, kde sa v pivnici ukrýva mladý židovský utečenec.
Blíži sa koniec vojny, život je čoraz ťažší a Smrť, rozprávač strhujúceho príbehu Liesel Memingerovej, má čoraz viac práce. Jeho pohľad sprevádza čitateľov od prvej stránky po poslednú a prifarbuje ju melanchóliou i čiernym humorom.

Zlodejka kníh ma v ponuke zliav skutočne potešila, pretože kam sa pozriem, tam na mňa vyskakujú jej 5 hviezdičkové hodnotenia. 

Dúfam, že neprichádzam s krížikom po funuse a neoznamujem niečo, čo už každý dávno vie. Snáď sa nájde niekto, koho táto správa skutočne potešila a Ak zostanem alebo Zlodejku kníh si kúpi. Aj keď len kvôli peknej myšlienke "podporujem slovenské knihy".

3 komentáre:

  1. No, umět číst po Slovensky, tak mám vítr v peněžence :D
    Btw, ta vaše obálka Zlodějky vypadá zajímavě. Líbí se mi, ale je psycho :D (On to je krvák?)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ale Seesen, nevymýšľaj, však po slovensky čítať vieš, to, že komentuješ pod mojim príspevkom, je jasný dôkaz.
    A či je Zlodejka krvák? No neviem, ešte som to nečítala, ale dám ti vedieť :D Aspoň to budem môcť hodiť do Challenge ako hororovú knihu, lebo takú zatiaľ ešte nemám :)))

    OdpovedaťOdstrániť
  3. To se jenom takhle zdá, vás přece znám, to je něco úplně jiného než "opravdové" čtení! :D Mám problém s příslovci a tak... Slobodumurári a sliepnuť třeba je jasným důkazem. (určitě jsem to navíc napsala blbě) Už vidím zloděku knih v hororech, beru tě za slovo ;)

    OdpovedaťOdstrániť