sobota 4. februára 2012

Keď tvoria obálky ľudia bez vkusu...

Nebudeme si nahovárať, že tvorba obálok kníh sa vždy podarí. V YA obzvlášť platí, že pekná a zaujímavá obálka je polovicou úspechu knihy. (preto stále boduje Škola noci :P). Nezostáva mi než sa čudovať, keď vidím, že niektoré vydavateľstvá sa zjavne snažia svoje knihy nepredať. Možno je pre ne dôležitejšie dať prácu kamarátovi, ktorý vie nahrať fotku do photoshopu, alebo túžia vidieť svoju dcéru/vnučku/neterku 1000x zvečnenú vo výklade kníhkupectva. Niekedy si myslím, že knihu tak strašne nenávidia, že jej urobia to, čo vám tu dnes ukážem.

Ktorej sérii kníh na tomto svete najviac ublížili? Jednoznačne Nástrojom smrti.

Tento český skvost je najpríšernejšou obálkou, akú kedy človek s funkčným zrakom schválil. Jace s účesom nemeckého úchyláka v rozhalenke a nožíkom v ruke a v popredí stvárnenie démona, ktorému rozhodne nechýba snaha, len trošku umeleckého citu a talentu.


Deformovaná dievčina vľavo s ležérne prehodenou bundou je výsledkom tvorby našich poľských susedov. Príšerné modré stvorenie s desivým pohľadom straší čitateľov anglického vydania.


Zverstvá napáchané na nevinných tvárach dievčat tiež nie sú žiadnou výnimkou pri tvorbe obálok.

Pri pohľade na túto obálku mám pocit, že sama dostanem krvavé rany. Možno, keby na obálke radšej znázornili krvavé rany, bol by to príjemnejší pohľad.


Čudné farby, čudné pery. Všetko na tomto úbohom dievčati je jednoducho preexponované.


Lascívny pramienok krvi prirobený pravdepodobne v skicári fotke stiahnutej z internetu a zvláštne vyretušované tváre.


Keď snaha o príťažlivosť zlyhá...

Alebo jačavý rúž, lacné oblečenie a ruch veľkomesta zachytený na pozadí. Oh a samozrejme zvodný pohľad, pootvorené pery a nočná mora, vždy keď sa na tieto obálky pozriem. Chcem vidieť muža, ktorý by bol týmto zvedený, vlastne chcem vidieť muža, ktorý toto číta :)


Proporčne disfuknčné.

Kým mi došlo, že to v pravo hore je zátylok a nie chlpatý chrbát modelky...


Austrálska verzia knihy Hades, dievčina má čudnú hlavu, krátke tučné ruky a trup, akoby patril k inému telu.


Veľký zadok!!! (modelka čupí)


Pozor GÝČ!

Ani USA verzia Hadesa nedopadla o moc lepšie. Ešte aj krištáľové sošky mačiek, ktoré má doma moja babka sú menším gýčom ako tento motorkár pri splne mesiaca.


Celé zle...

Dávam do pozornosti výbornú kompozíciu týchto obálok. Rozkrok + sova + hlava. Na si druhej zvodný tanečník z mužského podniku so sovou nad hlavou podmaňuje modelkin chrbát.
Určite stojí za prečítanie aj anotácia tejto knihy. Autorka mieša dokopy cukrovkárov s upírmi a anorexiou.


Rodinná známa na obale. 

Prečo by to inak niekto robil?


Zn.: Hľadáme niekoho, kto vie robiť s photoshopom. Vydavateľstvo Baronet.

Hrôza hrôz. Každá jedna obálka knihy z tohto vydavateľstva.



Bonus na záver, pre tých, ktorí ešte neoslepli, alebo si dobrovoľne nevyškrabali oči.

Autor fantasy kníh Jim C. Hynes sa na svoj blog nafotil v pózach žien z obálok fantasy kníh. Ja som sa nemohla prestať smiať. A ak by vás to zaujímalo, Jima fotila jeho manželka.





20 komentárov:

  1. HA! :D Triss, zabila si! :D A Jim tiež ;D Jeden z najlepších článkov, aké som tu našla. Už len Napořád chýba :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tohle se ti vážně povedlo! :D Super! ;))

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Stormy, Napořád som doplnila, to mi tu vážne nemohlo chýbať :D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Pekné :) Najlepšie sú tie pózy na konci :D Chudák chlapík :D A tie obálky na Nástroje smrti? Des.. Neviem ani, ktorá je najhoršia, všetky sú totiž strašné... Tá modrá by mohla byť inšpirovaná Avatarom a pri tej prvej som si zase spomenula na Oskara z Nech vojde ten pravý :D

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ja sa smejem doteraz! :D Super článok, Triss :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Asi jsem umřela smíchy:DD
    Naprosto skvělý a trefný článek:D

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Pravda pravdoucí, povedlo se ti to :) Jen nesouhlasím s tebou u jedné obálky. U knihy The Immortal Rules se mi obálka knihy strašně líbí, mám tento typ obálek ráda :)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. bože, takto som sa už dávno nezasmiala :D :D

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Rozkrok, sova, hlava, umrela som xD

    OdpovedaťOdstrániť
  10. 100 % súhlasím! :D :D ... Som veeeľmi zvedavá na slovenskú obálku Nástrojov smrti, dúfam že si slovenské vydavateľstvá nebudú brať príklad od našich susedov ! Táto séria si zaslúži poriadnu prezentáciu aby si ju ľudia všimli :)

    OdpovedaťOdstrániť
  11. :D Bože ten týpčo na konci. A so všetkymi obálkami súhlasím. Jedine obálka A touch mortal sa mi nezdá až taká hrozná.

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Triss... nemáš chybu :D :D :D skvelý článok :D a Jim.. loooool!!! dobrý je :D :D :D ( na viac sa teraz nezmôžem :D)

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Tak tos vážně vystihla. Myslím že i můj třináctiletý bratr by mohl pánům v Baronetu pomoct:D A Jim.. No LOL:D Nemohla jsem se přestat smát:D Nejvtipnější je ta na gauči.:D

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Tie obálky sú skutočne desivé, súhlasím s tebou.:P Hlavne je mi ľúto TMI.
    A koniec zabitý...xD

    OdpovedaťOdstrániť
  15. ja si nemyslím, že všetky obálky čo sa tu nachádzajú sú katastrofa taká obálka na Hades (teda nie USA to je hrozne) mi vôbec nepríde zlá a vady ako má krátku ruku no myslím, že nemá proste je to z pohľadu, kde ti možno tak prišla :) - skôr by som povedala, že má nejak vadne krídla :D a Embrace po pravde by mi vôbec nenapadlo povedať, že má veľký zadok dotyčná tam keďže mi bolo hneď jasné, že asi čupí :) ake zasa s takými Nástrojmi smrti alebo Navždy to plne súhlasím :D neviem kto na tie čudá prišiel a v akom stave mysle to vôbec bolo si ani netrúfam odhadnúť :DDD a záver no tak to to celé zaklincovalo úplne :D

    OdpovedaťOdstrániť
  16. musím se přidat a říct ti, jak jsi mě rozesmála, manžel tu na mě kouká, jestli jsem se nezbláznila, ale když jsem mu ukázala ty poslední fotky a některé tvoje komentáře, smál se taky! :DDD díky za skvělý článek, prosvětlil mi dnešek

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Podarený článok!Vo všetkom s tebou súhlsím aj mna to hrozne štve :D Studujem za grafičku a chcela by som sa venovat aj obalom na knihy :D

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Ty obálky jsou úděsné! Baronet ale každopádně vítězí s nejošklivějšíma obálkama na každé knize, kterou vydají...
    Ten konec je ale nej, Jim C. Hynes je skvělý!!♥

    OdpovedaťOdstrániť
  19. haha, poslední fotky mě vážně rozesmály :D Ale jinak s tebou souhlasím - A.Noell - katastrofa a Cassandra Clare? Chudák ženská, mohla rovnou svou práci hodit z okna. Ačkoliv se říká, nesuď knihu podle obalu, ale pardon...Kdo by si koupil takovou knihu? Hrozně jsem nadávala, kor když se mi ten příběh vážně líbil. Naštěstí ostatní díly nechali v originále... :)

    OdpovedaťOdstrániť