pondelok 6. februára 2012

Januárovofebruárové okienko

Hoci sa vždy snažím, aby mala takáto zhrňujúca rubrika istú pravidelnosť, z akýchsi nepochopiteľných dôvodov sa vyznačuje skôr istou nepravidelnosťou, na ktorú sa môžete spoľahnúť.




ČO NÁS MINULO

1. vyšla DIVERGENCIA od Veroniky Roth vo vydavateľstve Slovart
Jasná správa, pre nikoho žiadna novinka, ale určite významný bod januárovofebruárového zhrnutia. Divergencia vyvolala šialenstvo, paniku, horor, stres a strach a je po nej dopyt ako po horúcich rožkoch.
(ak sa stále nájdu takí, ktorí nevedia, o čom hovorím, nenápadne si prečítajte tento článok)





2. máme nový trailer k Hrám o život
Dlhší, drsnejší, desivejší. Pozor na husiu kožu!



3. Richelle Mead uverejnila anotáciu k druhej časti Bloodlines, Golden Lily
Juchuuu! Teším sa, ako keď som ako dieťa našla novú nálepku v Kukuruku. Asi som šibnutá, pretože keby som mala stroj času, jazdila by som ním do budúcnosti čítať si knihy, ktoré ešte nevyšli.

Sydney Sage je alychimistka, jedna zo skupiny ľudí, ktorí ovládajú mágiu a pomáhajú tak spájať svet ľudí a upírov. Keď ochránia tajomstvá upírov, ochránia aj ľudské životy.
Sydey túži študovať na vysokej škole, no namiesto toho sa skrýva v luxusnej internátnej škole v Palm Springs v Californii, spolu s morojskou princeznou Jill. Sydneynou úlohou je ochrániť Jill pred útočníkmi, ktorý chcú rozpútať občiansku vojnu medzi morojmi.
Hoci bola najprv Sydney v hanbe, teraz je chválená za poslušnosť a loajalitu a pôsobí ako príklad dokonalého alchymistu.
No ako sa postupne zbližuje s Jill, Eddiem a predovšetkým Adrianom, stále častejšie spochybňuje svoju staromódnu alchymistickú vieru, svoje predstavy o rodine, aj pocite niekam patriť.
Sydneyin život sa ešte viacej skomplikuje, keď pokusy ukážu, že možno práve ona je kľúčom k tomu, aby sa zabránilo premenám na strigojov - nesmrteľných upírov.
No je to jej strach z toho byť výnimočný, čarovný a mocný, čo Sydney desí viac než čokoľvek iné. Rovnako zastrašujúci je aj jej nový vzťah s Braydenom, s milým inteligentným chlapcom, ktorý sa jej zdá byť dokonalým partnerom vo všetkých oblastiach.
No akokoľvek dokonalý Brayden je, Sydney omnoho viac priťahuje niekto celkom iný - zakázaný.
Keď hrozí, že šokujúce tajomstvo roztriešti upírsky svet, Sydneyina loajalita je skúšaná viac než predtým. Hľadá rovnováhu medzi princípami a dogmami, ktoré jej vštepovali celý život a vnútornými pocitmi, ktoré jej hovoria niečo iné.
Má Sydney veriť alychimistom alebo svojmu srdcu?


ČO NÁS NEMINIE

1. séria Chemical Garden od Lauren DeStefano
Svkelá správa je, že prvá kniha z tejto série je plánovaná na Slovensku v preklade pod názvom Záhrada nesmrteľnosti: Atrofia. Zjavne sa vydavateľstvo Fortuna Libri rozhodlo rozšíriť aj naše medicínske obzory. Spoločne sa modlime, aby ponechali krásnu obálku a nesnažili sa o vlastnú tvorbu.

Čo ak by ste vedeli kedy presne zomriete?
Moderná veda urobila z každej ľudskej bytosti tikajúcu genetickú bombu – muži sa dožívajú veku 25 rokov, ženy len 22. Aby sa zabránilo vyhynutiu populácie, stávajú sa mladé dievčatá predmetom únosov a následných nútených polygamných manželstiev.
Keď je 16-ročná Rhine Ellery unesené, aby sa stala nevestou, otvára sa pred ňou brána do sveta bohatstva a privilégií. Napriek nežnej láske jej manžela Lindena a pevnej dôvere medzi jej sestrami manželkami, má Rhine pred sebou len jeden cieľ: utiecť a nájsť svojho brata - dvojča.
No Rhine sa musí vyrovnať aj s niečím iným než je len strata slobody. Lindenov excentrický otec urobí všetko preto, aby našiel protilátku na genetický vírus, ktorý si onedlho vezme jeho syna, aj keby to znamenalo zbierať mŕtve telá a robiť na nich experimenty.
S pomocou sluhu Gabriela, ktorý Rhine nebezpečne priťahuje, sa Rhine pokúsi utiecť, kým nevyprší aj ten krátky čas, ktorý jej zostáva.

2. druhá časť vychádza už vo februári a bude sa volať Fever
Anotáciu mám pre vás v angličtine, pretože sa oplatí čítať len vtedy, ak máte už prvú časť za sebou. Inak, POZOR SPOILER!


Rhine and Gabriel have escaped the mansion, but danger is never far behind.
Running away brings Rhine and Gabriel right into a trap, in the form of a twisted carnival whose ringmistress keeps watch over a menagerie of girls. Just as Rhine uncovers what plans await her, her fortune turns again. With Gabriel at her side, Rhine travels through an environment as grim as the one she left a year ago - surroundings that mirror her own feelings of fear and hopelessness.
The two are determined to get to Manhattan, to relative safety with Rhine’s twin brother, Rowan. But the road there is long and perilous - and in a world where young women only live to age twenty and young men die at twenty-five, time is precious. Worse still, they can’t seem to elude Rhine’s father-in-law, Vaughn, who is determined to bring Rhine back to the mansion...by any means necessary.
In the sequel to Lauren DeStefano’s harrowing Wither, Rhine must decide if freedom is worth the price - now that she has more to lose than ever.



3. V Ikare vyjde Dokonalý pár od Ally Condie
Kniha, ktorú si treba prečítať a oplakať aká je perfektná. Druhá časť by mala vyjsť na Slovensku niekedy v druhej polovici tohto roka. Jej anglický názov je Crossed.
Funkcionári rozhodujú o všetkom. Koho budete milovať. Kde budete pracovať. Kedy zomriete. V dokonalom svete je všetko dokonalé. Dokonalí ľudia žijú dokonale naplánovaný život a zomierajú v dokonale pripravenom čase. Dokonalý systém im na želanie pridelí dokonalého partnera a narodia sa dokonalé deti. Čo sa však stane, ak sa niekto proti toľkej dokonalosti postaví? Čo ak niekto objaví cit, ktorý možno nie je dokonalý, ale zato úprimný? Ako ho uchráni pred funkcionármi „dokonalej“ spoločnosti? Cassia verila, že rozhodnutia funkcionárov sú vždy správne. Veď podriadiť sa im je len minimálna cena za dlhý život, ideálnu prácu a dokonalého životného partnera. Preto keď sa na displeji ako Cassiin nový partner objaví jej najlepší kamarát, nepochybuje, že je to ten pravý... až kým sa na tom istom displeji tesne pred vypnutím nemihne aj úplne iná tvár. Odrazu musí riešiť čosi nepredstaviteľné – vybrať si medzi Xanderom a Kyom, medzi jediným životom, aký kedy poznala, a cestou, po ktorej sa doteraz nikto nevydal. Musí sa rozhodnúť medzi dokonalosťou a láskou. Dokonalý pár je príbeh z budúcnosti postavený na literárnych kvalitách starej dobrej minulosti.

3 komentáre:

  1. škaredí už vyšli? som myslela že majú vyjsť až 13.2. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Och, pravda :/ Menilo sa to. Diky za upozornenie :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Triss... tie tvoje prirovnania :D :D ja ich tak milujem :D :D

    OdpovedaťOdstrániť