štvrtok 15. decembra 2011

Recenzia The Body Finder od Kimberly Derting

The Body Finder je kniha, ktorá sa všeobecne medzi čitateľmi teší veľkej obľube. Pri tom je úplne tuctová, trochu gýčová a najmä otrepaná. Tak prečo tomu tak je? Pokúsim sa na túto otázku v nasledujúcich riadkoch odpovedať.

Čo očakávate, keď sa rozhodnete prečítať si knihu zo žánru YA paranormal? Samozrejme vierohodnú hrdinku, s ktorou sa môžete stotožniť, príťažlivého hrdinu, trošku napätia (no nie zas priveľa) a nejaký paranormálny prvok.
Čiže, keď idete kupovať knihu YA paranormal už presne viete, o čom si v nej chcete prečítať. A to v Body Finderovi nájdete.

Violet je stredoškoláčka s nezvyčajnou schopnosťou – dokáže nájsť mŕtvych ľudí, alebo ľudí, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom účastnili vraždy. Táto jej schopnosť ju nijako v živote neovplyvňuje, okrem toho, že od malička pochováva zvieratká v lese, až kým nenájde v jazere mŕtve dievča a po okolí sa nezačne pohybovať masový vrah.

Knihy zo žánru YA paranormal, ktoré sa v poslednom čase publikujú sú ako okopírované jedna cez druhú a práve preto príšerne nudné. The Body Finder však vo svojom žánri vystupuje o kúsok vyššie nad ostatné knihy nasledujúcimi faktormi:
  •  Mužskú stránku nám zastupuje Violetin najlepší kamarát Jay, ktorého príťažlivosť sa začala medzi fanúšikmi knihy univerzálne označovať ako „Jay faktor“. Jay je starostlivý, vtipný, no zároveň vznetlivý, panovačný a urážlivý. Práve tieto jeho negatívne vlastnosti ho robia zaujímavým a jedinečným.
  • Kniha je rozprávaná v 3. osobe a to je unikátny jav v dnešnej YA literatúre. Rozprávač knihu posúva kvalitou vyššie, páčilo sa mi, ako bol „nad vecou“ a bežné školské a ľúbostné záležitosti teenagerov opisoval s odstupom staršieho skúsenejšieho človeka, ktorý si už všetkým prešiel.
  • Okrem Jaya sa v príbehu vyskytuje veľa Violetiných kamarátov, takže sa príbeh neobmedzuje na obohraté priateľstvo a potom lásku na štýl sme-len-my-dvaja, ale celé prostredie knihy sa zdá byť reálnejšie, a práve vďaka vedľajším postavám ožíva. Jay je síce Violetin najlepší kamarát, no okrem neho má Violet aj kopu dievčenských kamarátok, takže neskončíte pri scéne, kde Violet nakupuje oblečenie a Jay ju doprevádza. (chvalabohu)

Ak  máte chuť prečítať si knihu zo žánru YA paranormal, určite siahnite po The Body Finder. Pokiaľ však hľadáte úžasné literárne dielo, na vašom mieste by som sa poobzerala inde.


P.S.: Poprosím fanúšikov, aby sa zľutovali a neukameňovali ma :P

5 komentárov:

  1. pche toto je asi jediná recenzia, ktorú som videla a mala menej ako 4 hviezdy :D.... ja sa na túto knihu snažím dôjsť celý tento rok ale vôbec som sa k nej nedokázala dokopať... neviem čo ma stále odrádza aj napriek jej veľmi dobrým hodnoteniam

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Myslím, že nemáme dôvod ukameňovať ťa, podľa mňa si to vystihla veľmi dobre :) Je rozdiel, keď to číta niekto, kto ešte za sebou nemá milión podobných (poväčšine ale horších) kníh - ako napríklad keď som to čítala ja pred asi 2 rokmi. Pre mňa to bola vždy moja srdcovka a myslím si, že TBF je výborná kniha ale klamala by som, keby som sa niekoho snažila presvedčiť, že to patrí do elity YA.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Hahaha, ten prvý odstavec, zasmiala som sa :-D Radšej čítam tvoje recenzie než tie knihy.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. A prečo by sa fanúšičky mali nahnevať? :) Ja sama som fanúšičkou knihy a po dlhšom premýšľaní som jej stiahla jednu hviezdičku :D Zhrnula si to pekne :) Ale práve tá jej jednoduchosť je na nej najkrajšia. Je to skôr čítanie na daždivé dopoludnie, ako obhrýzanie nechtov a nočné mory :D (i keď ok - mne sa snívalo, že ma prenasledoval vrah :D)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Knížka má super obálku a zajímavou anotaci, ale ještě nevím, zda si ji přečtu :) Každopádně moc dobrá recenze ¨- skvěles shrnula klady a zápory :)

    OdpovedaťOdstrániť