streda 16. novembra 2011

Recenzia Shatter Me od Tahereh Mafi

Prinášam vám anotáciu na knihu mesiaca. Šialenstvo pod názvom Shatter me.

Kým začnete čítať - varovanie - recenzia obsahuje spoilery. Väčšinou sa im snažím vyhnúť, ale tentokrát to nešlo. Okrem toho som porušila moje pravidlo krátkych recenzií...nuž, veď uvidíte sami :)

Zo Shatter me sa stala senzácia tohto mesiaca po tom, ako bola postupne po kapitolách na facebooku uverejnená celá kniha. Blogeri sa predbiehali v uverejňovaní videí a anotácií a všetci čakali len na jeden dátum – 15.11., deň vydania. Shatter me má skutočne prepracovanú propagáciu. Po prečítaní tejto knihy si hovorím, že jej nič iné ani nezostáva.

Juliette dokáže zabiť len obyčajným dotykom. Preto je zavretá v blázinci, sama, už 264 dní, zatiaľ čo svet okolo nej sa rúca, príroda zomiera, počasie sa mení z hodiny na hodinu, ľudia hladujú a moc sa do svojich rúk snaží uchopiť hnutie Znovuobnovenia.
Juliette dostane nového spoluväzňa, v ktorom spoznáva chlapca z detstva, Adama. Hoci je Adam pre Juliette jediným svetlým bodom, musí sa od neho držať čo najďalej, pretože mu nechce ublížiť. Adam však nie je tým, čím sa zdal byť. Ukáže sa, že patrí k vojenskej jednotke Znovuobnovenia, ktoré chce získať Juliette na svoju stranu v boji o moc, práve kvôli jej výnimočnému daru/prekliatiu. Juliette sa odrazu po 264 dňoch života v studenej prázdnej cele ocitá v luxusnej vojenskej základni, pod prísnym Adamovým dohľadom. Tu musí bojovať nie len proti vodcovi Znovuobnovenia, ale aj proti jej vzrastajúcej náklonnosti k Adamovi.

Po prečítaní prvých strán vás Shatter me doslova šokujúco vtiahne do deja úžasným štýlom písania. Príbeh rozpráva Juliette krásnym poetickým štýlom. Okrem toho si autorka vymyslela nevídaný prvok -  prečiarkuje slová, ktoré akoby si Juliette napísala do denníka, no chcela ich sama pred sebou zatajiť. Tieto vyškrtané vety dotvárajú celkový obraz Juliettinej labilnej psychiky a skvelo oživujú dej. Začiatok knihy je strhujúci, máte pocit, akoby ste naozaj videli Juliett sedieť hladnú a osamelú v studenej cele, akoby ste dokázali zachytiť všetky jej rozporuplné pocity hraničiace niekedy so šialenstvom.

A potom sa to celé pokazí...

Odrazu sa autorkin osobitý rozprávačský štýl celkom vytratí a kniha sa ocitne tam, kde všetky paranormal YA knihy poslednej doby – rozprávanie v 1. osobe, hrdinka bez poriadnej osobnosti, rovnako nudný hrdina, veľká láska a nič čo by tu predtým nebolo, aha, a ešte aby som zabudla...NUDA.

Romantická zápletka je len tri tisíci odvar veľkej lásky – po dvoch dňoch sa milujeme až za hrob, spravíme jeden pre druhého všetko. Samozrejme, autorka si nemohla nechať ujsť skvelý ťah na čitateľov a prihodila nám srdcervúce vyznávanie lásky na každej druhej strane knihy.

Čo mi však vadilo najviac bol samotný dej, ktorý bol najväčšou zlátaninou, akú som kedy čítala. Zdalo sa mi, akoby niekto zistil, že Tehareh Mafi vie celkom dobre písať, tak jej pomohol povymýšľať aký taký dej, aby mohla napísať knihu, ktorá sa bude predávať. Koncept sa zdá byť na prvý pohľad dystopický, máme tu militantné skupiny a zanikajúci svet. Potom odrazu skočíme k nadprirodzeným schopnostiam a paranormálnym javom, medzi to príde čudná bitka v poloopustenom meste, kde Julliete zachráni Adama pred istou smrťou, a vojaci sa zrazu zbalia, odídu a nechajú Juliette v pokoji odísť s Adamom do ústrania. Tí sa ocitnú v nejakej základni hnutia odporu, kde sa Juliette dozvie, že je kopa rovnakých ľudí, ktorý majú rôzne schopnosti a že svet sa vlastne vôbec nerúti do záhuby a
a
a
koniec. Uprostred ničoho. Čo sa stalo s vodcom vojsk, ktorý chcel Juliette pre seba? Čo sa stalo s tankami, ktoré prišli zaútočiť na základňu odporu? Čo sa deje v základni, čo sa stane s Juliette? Čo? Čo? Na konci knihy vám zostane na tvári iba jeden veľký nechápavý výraz a plno otázok.

Adam uprostred knihy zistí, že sa Juliette vlastne môže bez obáv dotknúť, ako jediný, bez toho, že by bol preňho jej dotyk smrteľný. Prečo? Nuž, ak čakáte, že sa to dozviete, čakajte pokojne ďalej.

Zjavne si autorka toto všetko necháva do ďalších častí, no napriek tomu prvá kniha vyznieva nesúvislo a neukončene.

Jediný svetlý bod, ktorý Shatter me zachraňuje je autorkin skvelý rozprávačský štýl. Bez neho by sa kniha nedala dočítať do konca. To dopomohlo Shatter me k 3 kuratám.

6 komentárov:

  1. Hm... čo som sa tak letmo pozerala, na goodreads vypisuje, že Shatter Me je zo série, ale neviem čo je na tom pravdy :) Možno preto tam nebol ten uzavretý koniec a polovicu vecí sa človek nedozvedel.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Jo, práve som si to potvrdila. I na jej stránke ja napísané, že knižka bude mať pokračovanie :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ju, diky Stormy, idem to prepísať :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. A my sme sa ešte s Judit o tom bavili, že je to len jedna kniha, aj sa mi to zdalo divné, ale už som si to neoverovala. No v každom prípade, žiadne pokračovanie na svete podľa mňa Shatter me nezachráni...škoda, lebo autorka na to rozhodne má...

    OdpovedaťOdstrániť
  5. ou ou, tak teraz som ešte viac zvedavá na túto knihu, budem sa snažiť na nu prestať tešiť pretože môžem byť maximálne sklamaná, inak skvelá recenzia Triss :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Už som sa tešila, že si prečítam recenziu, a jaj, spoilery :( Ale ja sa vrátim... :P

    OdpovedaťOdstrániť