štvrtok 15. novembra 2012

Recenzia Raw Blue od Kirsty Eagar

Je štrvť na desať večer a už mi to príliš nemyslí. Nedokážem však zatvoriť dokument a ísť spať, pretože sa musím vypísať z toho surového pocitu, ktorý vo mne Raw Blue zanechalo.

Hlavná hrdinka knihy, Carly, nedokázala zastaviť vlny, ktoré sa jej valili životom, preto sa naučila surfovať. Doslova.
Carly má 19. Po nociach pracuje ako kuchárka vo fastfoode a celé dni surfuje. Býva sama v Sydney, ďaleko od rodičov a prežíva.
Niektoré životné vlny sa jednoducho zosurfovať nedajú.

Prvé, čo ma na knihe Raw Blue prekvapilo, bolo, ako ľahko sa číta. Predsa len, austrálski autori sú známi náročnejším štýlom písania. Vezmime si len takú Melinu Marchetta, ktorej knihy sú do polovice celkom nepochopiteľné. Raw Blue nestráca nenapodobiteľný austrálsky nádych no vsádza na krátke kapitoly a dynamický dej, ktorý je veľmi jednoduchý. Nečakajte žiadne zložité zápletky, vyčačkané opisy a pozérske dialógy.

Raw Blue vyvoláva pocit, že sa pozeráte na hladinu mora – na povrchu sa zdá pokojné, no vo vnútri sa búria všetky živly. Taký je aj Carlyn život – vnútorne turbulentný a čierny ako krútňava, no navonok celkom stereotypný. Zdá sa ako keby aj hlavné motto knihy plynulo pomedzi riadky skôr než v hlavnom deji.

Carlyn život sa sústredí na zopár náhodných priateľov, prostredníctvom ktorých autorka buduje premyslený koncept knihy. Na prvý pohľad sa vedľajšie postavy v knihe zdajú nahodilé – Carlyina holandská suseda alebo pubertálny surfer, ktorý vidí farby. Dokonca aj hlavná mužská postava sa zo začiatku javí ako nepremyslená a náhodná. Že to tak nie je, mi došlo asi až na poslednej strane, keď vo mne odrazu ako ohňostroj vybuchli všetky pocity.


Autorka akoby písala to, čo cíti, s ľahkosťou, o ktorú sa nesnaží. Príbeh plynie, číta sa sám od seba, a prostredníctvom malých slov prináša veľké veci. Prostredníctvom obyčajných postáv neobyčajné posolstvá.

Raw Blue je contemporary kniha, ktorá vytŕča z poličky. Ako mi Judit nedávno povedala – pri amerických knihách človek presne vie, čo dostane. Austrálske knihy sa v mnohom podobajú európskym, no zachovávajú si nenapodobiteľnú príchuť Austrálie. A vždy, keď ich otvorím, prekvapia ma niečím úžasným. Preto ich mám rada, sú nevyspytateľné ako to more.

3 komentáre:

  1. vyzerá to dobre 8)
    to by mohla byť zaujímavá knižka 8)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. zaujímavá kniha, od austrálskej autorky som ešte nič nečítala, tak Raw Blue bude možno prvá :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. To by som si chcela prečítať, nemáš to v nejakom pdf?

    OdpovedaťOdstrániť