pondelok 23. mája 2011

Top týždňa (2) - Filmové spracovania


Top týždňa je meme, ktoré hosťuje Luu na svojom blogu Little Ramblings. Cieľom tohto meme je každý týždeň zostaviť zoznam top 10 podľa zadanej témy. Deň pre toto meme je pondelok. Pokiaľ by ste sa chceli pridať, pozrite sa SEM.

Na tento týždeň sme zostavovali rebríček 10 obľúbených filmových spracovaní. Odkedy som si minulý pondelok prečítala tému, začala som nad ňou rozmýšľať. Popravde, skoro na žiaden film natočený podľa knihy, ktorý by sa mi páčil, som si nemohla spomenúť. Zostaviť rebríček mi zas dalo celkom zabrať. Tentoraz nebudem jednotlivé miesta číslovať - keď už to nejaký film dotiahol do mojej top 10, je už úžasný tak či tak. Takže na čo som napokon prišla?

P.S. I LOVE YOU
 
Film, pri ktorom som sa smiala a plakala zároveň. Získal si ma už prvou scénou, kde sa Holly a Jerry vášnivo hádajú. Milujem Hollyne šialené priateľky, ktoré mi v mnohom pripomínajú tie moje. A samozrejme milujem Jerryho, skvelého hudobníka a oddaného manžela. Film je doprevádzaný fantastickou hudbou. Asi si ho idem zasa pozrieť...





BRIDGET JONES DIARY

Milujem Bridget, jej tragický život a všetky trapasy, ktoré sa jej pravidelne stávajú. Vždy, keď mám životnú depresiu, púšťam si tento film. A samozrejme pravidelne každé Vianoce. Niektoré repliky už viem naspamäť.


"Wait a minute, nice boys don't kiss like that."
"Oh yes, they fucking do."




STARDUST 

Filmové spracovanie knihy od môjho milovaného Neila Gaimana. Máloktorý film dokáže tak dokonale zachytiť atmosféru knihy, ako sa to podarilo Stardustu. Možne preto, že na scenári spolupracoval aj autor. Stardust je rozprávka pre dospelých, ktorý sú v srdci ešte stále deťmi.







GONE WITH THE WIND
 
Filmová a knižná klasika - oboje moje najobľúbenejšie. Zbožňujem svet Juhu, prefíkanú Scarlett a šviháckeho Rhetta. Nepýtajte sa ma, koľkokrát som tento film videla...fakt nie :)










DORIAN GRAY

Veľký podiel na tom, že sa tento film umiestnil v mojej top 10 majú skvelí herci, ktorí v ňom hrajú - Colin Firth (zbožňujem ho aj v Bridget Jones) a tamdadadá Ben Barnes! Ben je jednoducho...wow. Okrem toho, že úžasne vyzerá, je ak skvelý herec. A keby hral príšerne, aspoň je na čo pozerať :) Ale odhliadnuc aj od môjho ženského názoru, toto filmové spracovanie je výborné!







A WALK TO REMEMBER

Srdcervúce dielko z pera Nicholasa Sparksa. Hoci iné filmové prevedenia jeho kníh sa mi príliš nepáčia, toto si ma získalo. Asi kvôli tomu celému bad boy/good girl konceptu. A mám rada Mandy Moore. 









TIME TRAVELERS WIFE
 
Tak toto bolo pre mňa veľmi duševne náročné. Som si prenariekala celú druhú polovicu filmu. Napriek (alebo práve preto?) tomu film rozhodne odporúčam každej romantickej duši.










WITCHES

Dokonalé spracovanie dokonalej rozprávky. Oboje môžem čítať/pozerať ešte aj teraz. Pamätám si, že keď som ako malá prvýkrát videla film, bola som celkom unesená dokonalým konceptom Roalda Dahla, ktorý stvoril. A kniha mi vyrazila dych.









HARRY POTTER AND THE DEATHLY HALLOWS

Zatiaľ posledné a rozhodne najlepšie filmové spracovanie príbehu o Harrym Potterovi. Zvyšné filmy popri ňom vyzerajú len ako detské rozprávky. Páči sa mi, ako film zachytil desivú atmosféru knihy, bez ktorej by to nebolo ono.








LORD OF THE RINGS

V mojej top 10 nemôže chýbať tento monumentálny filmový epos. Všetky tri časti sú dokonalým umeleckým dielom. 

 

5 komentárov:

  1. PS: I love you je podľa knihy? To som nevedela...

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Áno, autorkou je Cecelia Ahern, ktorá ma viacero dobrých kníh, odporúčam :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. dospeli, ktoryyyyy trissssssssssssssss! :D ja som nevedela ze si citala doriana greya? to kedy? musim aj ja =)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ježis, takáto chyba? To ako sa mi mohlo pritrafiť? :D
    No a o Dorianovi si nevedela, lebo som ho nečítala :D Ale chystám sa. Videla som len film a ten bol skvelýýý a Ben Barnes! OOOO

    OdpovedaťOdstrániť
  5. potrebujem spravit do skoly nejaku blbost:)

    OdpovedaťOdstrániť