nedeľa 28. apríla 2013

Recenzia Jazdci časom od Alexa Scarrowa

Len zopár sekúnd ich delilo od smrti. Vtedy prišiel tajomný starec Foster, ktorý ich preniesol časom do roku 2001.

Liam sa mal utopiť na Titanicu v roku 1912.
Maddy mala umrieť pri leteckom nešťastí v roku 2010.
Sal mala uhorieť spolu s jej rodičmi v roku 2026.

Namiesto toho sa všetci traja stali Jazdcami časom – záhadnou skupinou, ktorá ochraňuje čas pred zneužitím.


A keď sa Liam, Maddy a Sal jedného dňa zobudia do dystopického New Yorku, nad ktorým sa vznáša lietajúci tanier nemeckej armády, nastal čas zaplatiť dlh za záchranu ich životov.

Charakter knihy je podmienený tým, že skôr než Alex Scarrow začal písať dokonale premyslenú, strategickú a neuveriteľne namotávačskú knižnú sériu Jazdci časom, živil sa tvorením počítačových hier.

Čo u Jazdcov časom zaručene funguje, je dynamika s akou Alex Scarrow píše. Nesnaží sa dosiahnuť krásny literárny zážitok, pri ktorom po každej vete pozeráte von z okna a rozjímate o zmysle života. No na každej strane čitateľom nadeľuje jednu akciu za druhou, ktorá ich núti prevracať strany až sa z nich dymí.
Pri tom však nezostáva len pri prvoplánovej akcii. Najviac rozčuľujúce je, že si dobre uvedomujete, že sa za hlavným príbehom, ktorý je pre každú časť iný, odohráva ešte jeden príbeh. Omnoho dôležitejší a epickejší. Snažíte sa čítať medzi riadkami a pochopiť, čo sa vlastne na pozadí deje, no viete, že pokiaľ si neprečítate ďalšiu a ďalšiu časť, nikdy sa to nedozviete.

Od Jazdcov časom nečakajte komplikované vzťahy alebo romancu. Postavy sú však výnimočne vyspelé a dajú sa bez problémov vystáť. Alex Scarrow našu trojicu Jazdcov vybavil ešte o jednu skoro nezničiteľnú zbraň menom Bob, ktorú si musíte zamilovať. O Bobovi ale viac až na stránkach knihy. Takéto prekvapenie si rozhodne nechcete nechať prekaziť.

Prvá misia je – ako už hovorí samotný názov – prvá. Alex Scarrow má sériu rozplánovanú na 9 častí, z ktorých zatiaľ vyšlo 7. Je nám teda jasné, že všetko nerozbalí hneď na začiatku. Ak sa však kvalita kníh bude stupňovať, posledná časť mi skutočne vzbĺkne v rukách.

Každá z kníh pokrýva inú časť v dejinách. Na čo sa môžete tešiť a sa tešte :)
  1. nacisti
  2. dinosaury
  3. Robin Hood
  4. americká občianska vojna
  5. Rimania
  6. Jack Rozparovač
  7. piráti
  8. mayovia
  9. kto vie? :)

Slovenská dvojka vyjde už (až!) v júni. 
Volať sa bude Dni predátorov.

A informácia, ktorú som dostala pred chvíľkou hovorí, že sa vraj v kuloároch šepká aj o trojke!

Keď máte radi dobrodružné knihy, tak si zatiaľ prečítajte aspoň jednotku. Ak nie, odporučte ju niekomu, kto má takéto knihy rád. Budete za hviezdu ;)
Okrem toho, ak túto sériu prestanú vydávať, niekto ma bude mať na svedomí :)))

P.S.: Tip na záver, ak pôjdete okolo kníhkupectva, choďte si Jazdcov časom aspoň ohmatkať. Majú perfektnú obálku!