sobota 28. mája 2011

Úryvok zo štvrtej časti Dračích jazdcov!

Christopher Paolini zverejnil na prebiehajúcom Book Expo America - obrovskom knižnom veľtrhu - úryvok z  poslednej knihy zo série Dračích jazdcov Inheritance, ktorá vyjde 8. novembra. Moje skromné prekladateľské ja si ho dovolilo pre vás preložiť - takže ako vždy, toto je môj preklad, ktorý sa určite neobjaví v slovenskej verzii knihy (a verte mi, že ani v tej českej :D).

ZLOM
Ten zvuk bol bodajúci, pichavý, chvejúci sa ako kov narážajúci o kameň. Eragona z toho zvuku boleli zuby a uši si zakryl rukami, zmraštiac tvár do grimasy, keď sa otáčal naokolo, hľadajúc pôvod toho hluku. Saphira pohodila hlavou a napriek rachotu počul Eragon jej nespokojný nárek.
Eragon dvakrát prešiel pohľadom celé nádvorie, kým si všimol jemný oblak prachu zdvíhajúci sa z praskliny na stene, ktorá sa zväčšovala pod čiernym, čiastočne zničeným oknom, kde Blödhgarm zabil čarodejníka. Napriek zväčšujúcemu sa vreskotu, zariskoval a zložil si jednu ruku z ucha a ukázal na prasklinu.
„Pozri!“ zakričal na Aryu, ktorá súhlasne prikyvovala a rýchlo vrátil ruku na ucho.
Zvuk bez varovania ustal.
Erganon chvíľku čakal, kým si zložil ruky z uší, želajúc si, aby niekedy jeho sluch nebol taký citlivý.
Prasklina sa roztvárala, kým nebola niekoľko metrov široká a potom zbehla po stene až k zemi. Škára praskla ako blesk a roztrieštila skalu nad dverami budovy, pokropiac zem drobnými kameňmi. Celý hrad zastenal a od zničeného okna smerom k priečeliu sa začala predná stena nakláňať dopredu.
„Bežte!“ kričal Eragon na Vardenov, hoci muži sa už tlačili ku krajom nádvoria, zúfalo sa snažiac uniknúť nebezpečnej stene. Eragon spravil krok vpred, každý sval v tele napätý ako prehľadával dav bojovníkov, hľadajúc Rorana.
Nakoniec ho Eragon spozoroval zachyteného medzi poslednou skupinou pri vchode. Roran niečo kričal no jeho slová zanikli v okolitom hurhaji. Potom sa stena posunula a odklonila sa ešte o niekoľko centimetrov od zvyšku budovy zasypávajúc Rorana skalami. Vyhodila ho z rovnováhy a donútila ho ustúpiť dozadu pod previs vstupných dverí.
Ako sa Roran vystrel, jeho oči sa stretli s Eragonovými a Eragon v jeho pohľade uvidel záblesk strachu a bezmocnosti, v zápätí nasledovaný rezignáciou, akoby Roran vedel, že nezáleží na tom ako rýchlo bude utekať, aj tak nie je možné, aby sa zachránil.
Roranovi sa zjavil na perách suchý úsmev.
A stena spadla.

Tak ako? Páčilo sa vám zatiaľ? Ja sa na štvrtú časť teším už odkedy som prečítala prvú :) Na slovenský preklad si však ešte chvíľku počkáme...

streda 25. mája 2011

Anotácia na stredu - The Carrier of the Mark od Leigh Fallon

Dnes tu mám pre vás knižnú lahôdku, ktorej anotácia toho veľa o príbehu neprezrádza. The Carrier of the Mark vychádza 4. októbra vo vydavateľstve Harper Teen a zatiaľ má na Goodreads priemerné hodnotenie 4,61 pri 61 hodnoteniach. Žeby sme mohli očakávať nový fenomenálny bestseller?

Sťahovanie do Írska ukáže Megan jej pravý osud. Dokáže ho prijať a prežiť?

Tragédia v Meganinej minulosti stanovila jej životu presný kurz. Sled udalostí sa dal do pohybu a priviedol ju do Kinsale, malého mestečka na juhu Írska. Meganin život konečne začína dávať zmysel, keď si nachádza nových priateľov a udomácňuje sa v novej škole. No samotársky a vzdialený Adam DeRís privoláva jej dušu aj telo. Megan cíti silnú príťažlivosť k Adamovi a jeho rodine. Adam pozná tajomstvo jej minulosti a on a jeho rodina držia kľúč k jej budúcnosti. Budúcnosti, ktorá Megan pripútava k Adamovi a jeho svetu, svetu moci, záhad a starovekých príkazov. K svetu, do ktorého Megan patrí, hoci o tom ešte nevie.

utorok 24. mája 2011

Lauren DeStefano usporadúva úžasnú giveaway!

Lauren DeStefano, autorka úspešného dystopického románu Wither, usporadúva na svojom blogu fantastickú giveaeay.

Čo môžete vyhrať? ARC kópiu Wither, do ktorej vám Lauren vpíše venovanie a všelijaké osobné poznámky a okrem toho vysokoočakávanú ARC kópiu druhej časti tejto série s názvom Fever!


Ak túžite po tejto úžasnej výhre, nasledujte tento link: http://www.laurendestefano.com/blog/?p=121

Prajem vám veľa šťastia!

pondelok 23. mája 2011

Víťazi Veľkolepej knižnej súťaže

Tak sme došli až na koniec našej súťaže, ktorú sme pre vás s Judit z My Alternative World of Books usporiadali. Už nám zostáva len vyhlásiť víťazov a prezradiť správne odpovede.
Takže hlboký ná-dych a poďme na to. Víťazmi sa stávajú - tamtadadá:


1. CENA

Majka22212

vyhráva knihy:
Som číslo 4
Krásni a mŕtvi
Nádherné tvory
2. CENA

Michelle
vyhráva knihy:

Som číslo 4

Nádherné tvory
BONUSOVÁ CENA
Stormy
ktorá si želela knihu You Against Me od Jenny Downham
 Gratulujeme! 
Víťazi boli oboznámení o výhre mailom a majú 48 hodín na odpoveď. Pokiaľ by sa tak nestalo, budú vylosovaní iní výhercovia.

Teraz trošku štatistiky:
V prvej časti súťaže sme nazbierali celkom 113 vstupov. Druhej časti súťaže sa zúčastnilo 13 súťažiacich. Asi vám tí boyfriendi dali celkom zabrať, čo? :) Z toho 10 postúpilo do zlosovania - 7 uhádlo správne všetkých boyfriendov a 3 umne použili žolíka.

Správne odpovede:
Ja vám prezradím len polovicu správnych odpovedí, po druhú si budete musieť zájsť na Juditin blog.
2. Boyfriend - Peeta z Hier o život
Myslím, že toto bolo všetkým jasné, nikto pri tejto odpovedi nezaváhal a nenapísal zlé meno. Odkazy na hry a deti vám prezradili, akým smerom by ste sa mali pri hádaní uberať.
4. Boyfriend - Daniel z Pádu
Daniel stretáva svoju lásku Luce pravidelne už niekoľko tisícročí, odkedy sa do nej ako anjel zamiloval. Keďže Luce bola smrteľníčka, Daniel bol vyhnaný z raja a spolu s Luce prekliaty - vždy keď sa stretnú a Luce k nemu začne pociťovať lásku, všetko sa začne odznovu. Preto sa Daniel snaží Luce vyhýbať.
6. Boyfriend - Ky z Matched
Kya ste uhádli tiež bezproblémovo. Naviedli vás odkazy na zakázanú lásku kontrolovanú spoločnosťou. A určite vám pomohol aj pohľad slečny, ktorá vie, že by Kya nemala milovať, pretože to nie je správne.

Zopár slov na záver:
Dúfam, že ste si našu súťaž užili rovnako ako my. Teším sa na ďalšie spoločné súťaže, ktoré budú snáď rovnako úspešné ako táto. Tí, čo ste nevyhrali, nezúfajte, váš čas rozhodne ešte len príde :) A tí čo ste vyhrali, dajte nám vedieť, ako sa vám knihy páčili. A samozrejme sledujte aj naďalej naše blogy, na ktorých sa vám snažíme prinášať horúce novinky a zaujímavé správy z knižného sveta.

Top týždňa (2) - Filmové spracovania


Top týždňa je meme, ktoré hosťuje Luu na svojom blogu Little Ramblings. Cieľom tohto meme je každý týždeň zostaviť zoznam top 10 podľa zadanej témy. Deň pre toto meme je pondelok. Pokiaľ by ste sa chceli pridať, pozrite sa SEM.

Na tento týždeň sme zostavovali rebríček 10 obľúbených filmových spracovaní. Odkedy som si minulý pondelok prečítala tému, začala som nad ňou rozmýšľať. Popravde, skoro na žiaden film natočený podľa knihy, ktorý by sa mi páčil, som si nemohla spomenúť. Zostaviť rebríček mi zas dalo celkom zabrať. Tentoraz nebudem jednotlivé miesta číslovať - keď už to nejaký film dotiahol do mojej top 10, je už úžasný tak či tak. Takže na čo som napokon prišla?

P.S. I LOVE YOU
 
Film, pri ktorom som sa smiala a plakala zároveň. Získal si ma už prvou scénou, kde sa Holly a Jerry vášnivo hádajú. Milujem Hollyne šialené priateľky, ktoré mi v mnohom pripomínajú tie moje. A samozrejme milujem Jerryho, skvelého hudobníka a oddaného manžela. Film je doprevádzaný fantastickou hudbou. Asi si ho idem zasa pozrieť...





BRIDGET JONES DIARY

Milujem Bridget, jej tragický život a všetky trapasy, ktoré sa jej pravidelne stávajú. Vždy, keď mám životnú depresiu, púšťam si tento film. A samozrejme pravidelne každé Vianoce. Niektoré repliky už viem naspamäť.


"Wait a minute, nice boys don't kiss like that."
"Oh yes, they fucking do."




STARDUST 

Filmové spracovanie knihy od môjho milovaného Neila Gaimana. Máloktorý film dokáže tak dokonale zachytiť atmosféru knihy, ako sa to podarilo Stardustu. Možne preto, že na scenári spolupracoval aj autor. Stardust je rozprávka pre dospelých, ktorý sú v srdci ešte stále deťmi.







GONE WITH THE WIND
 
Filmová a knižná klasika - oboje moje najobľúbenejšie. Zbožňujem svet Juhu, prefíkanú Scarlett a šviháckeho Rhetta. Nepýtajte sa ma, koľkokrát som tento film videla...fakt nie :)










DORIAN GRAY

Veľký podiel na tom, že sa tento film umiestnil v mojej top 10 majú skvelí herci, ktorí v ňom hrajú - Colin Firth (zbožňujem ho aj v Bridget Jones) a tamdadadá Ben Barnes! Ben je jednoducho...wow. Okrem toho, že úžasne vyzerá, je ak skvelý herec. A keby hral príšerne, aspoň je na čo pozerať :) Ale odhliadnuc aj od môjho ženského názoru, toto filmové spracovanie je výborné!







A WALK TO REMEMBER

Srdcervúce dielko z pera Nicholasa Sparksa. Hoci iné filmové prevedenia jeho kníh sa mi príliš nepáčia, toto si ma získalo. Asi kvôli tomu celému bad boy/good girl konceptu. A mám rada Mandy Moore. 









TIME TRAVELERS WIFE
 
Tak toto bolo pre mňa veľmi duševne náročné. Som si prenariekala celú druhú polovicu filmu. Napriek (alebo práve preto?) tomu film rozhodne odporúčam každej romantickej duši.










WITCHES

Dokonalé spracovanie dokonalej rozprávky. Oboje môžem čítať/pozerať ešte aj teraz. Pamätám si, že keď som ako malá prvýkrát videla film, bola som celkom unesená dokonalým konceptom Roalda Dahla, ktorý stvoril. A kniha mi vyrazila dych.









HARRY POTTER AND THE DEATHLY HALLOWS

Zatiaľ posledné a rozhodne najlepšie filmové spracovanie príbehu o Harrym Potterovi. Zvyšné filmy popri ňom vyzerajú len ako detské rozprávky. Páči sa mi, ako film zachytil desivú atmosféru knihy, bez ktorej by to nebolo ono.








LORD OF THE RINGS

V mojej top 10 nemôže chýbať tento monumentálny filmový epos. Všetky tri časti sú dokonalým umeleckým dielom. 

 

piatok 20. mája 2011

POZOR: Veľkolepá knižná súťaž sa končí dnes v noci!


Všetci, ktorí ste sa ešte nestihli zapojiť do našej súťaže, ale chceli by ste vyhrať skvelú anglickú knihu, môžete tak urobiť dnes do 23:59. Víťazov vyhodnotíme v najbližších dňoch a oznámime ich na našich blogoch.

Takže ešte raz súťažný formulár pre tých, čo súťažia na poslednú chvíľu:

Pozor! Vyvstal nám tu istý problém s vypĺňaním žolíka. Vo formulári je uvedené toto:

Použitie žolíka=vpísanie slova ŽOLÍK do jedného zo 6 okienok nižšie
 
Teraz využijem citáciu z Juditinho blogu (dúfam, že sa Judit neurazí - ale však na citáciu som uviedla odkaz - ale nestíham, lebo som u kamošky, máme dnes večer babskú jazdu a už aj tak som teraz považovaná za nespoločenského vyvrheľa, takže nemám čas tu vymýšľať vlastné formulácie):
"Veľa z vás síce zaznačila, že chce žolíka použiť ale nenapísala, KDE ho chce použiť. Nemôžete použiť žolíka všeobecne a nechať na nás, aby sme si vybrali, ktorého boyfrienda ste neuhádli. Musíte presne určiť, namiesto ktorého mena ho chcete použiť a to tak, že namiesto mena napíšete do JEDNÉHO okienka slovo ŽOLÍK. Musíte si teda vybrať, ktorým ste si najmenej istí a toho nahradiť. 
S Triss sme sa dohodli, že previnilcom dáme ešte jednu šancu. Všetci tí, ktorých sa tento problém týka nám môžu formulár odoslať ešte raz. Ste presne 4, nikto iný nemá nárok na opravu. Vy 4 máte nárok opraviť si len túto jednu chybu, nemôžete meniť nič iné. To znamená, že znovu formulár vyplníte tak, ako ste ho vyplnili pred tým, len k tomu ešte vpíšete slovo ŽOLÍK do jedného zo 6 okienok. Ak teda chcete túto opravu využiť. Niektorí z vás hádali dobre aj bez žolíka ale niektorým by sa asi zišiel...Rozhodnite sa samy."
 
Zatiaľ ďakujeme všetkým za účasť a sledujte naše blogy, čaká vás veľké vyhlásenie výhercov!

streda 18. mája 2011

Nikdy som nepočula o Vampire Academy

Asi som celkom zaspala dobu, pretože o tejto knižnej sérii som počula prvýkrát, keď vyšla jej posledná časť. Pochopte, ja – najväčší znalec kníh! Ďalšieho pol roka mi trvalo, kým som si našla čas prečítať si prvú časť. A teraz si trieskam hlavu o knižnicu, ako som sa mohla dopustiť takého strašného hriechu. Pretože, odložiť čítanie Vampire Academy je ako prečítať si Harryho Pottera až po tom, čo boli natočené všetky filmy. Alebo ešte horšie.

Veľa čitateľov teraz otrávene pozerá na obrazovku a hovorí si: „Triss nám ide rozoberať knihu, ktorú sme my už dávno čítali a pozná ju skoro každý?“ A práve to je problém, že nepozná! Hoci séria bola preložená do češtiny, na Slovensku o Vampire Academy skoro nikto nepočul (ja osobne nepoznám nikoho, kto by počul, ak nerátam komunitu blogeriek a tú teda nerátam, aby bolo jasné). A pritom, práve český preklad robí túto sériu dostupnou aj širšiemu čitateľskému publiku. Takže berte tento článok ako šírenie dobrého slova pre tých, ktorí rovnako ako ja doteraz netušili, že môže byť niečo lepšie ako svet Harryho Pottera. 

Na začiatok ešte dve varovania pre neznalých:
  1. Nenechajte sa odradiť názvom pripomínajúcim 600dielnu Školu noci. Polka série sa v škole vôbec neodohráva (to mi povedala Judit, ako ste si mohli všimnúť, ja som zatiaľ čítala len prvú časť :D)
  2. Nenechajte sa odradiť obálkou, bohužiaľ tú pri VA moc nevychytali.

Otázkou je ale, prečo toľko spomínam Harryho Pottera? Nemôžem si pomôcť, ale počas čítania prvej knihy mi vyskakovali obrazy a pocity, aké som zažívala, keď som sa ponorila do Harryho sveta. Prostredie Vampire Academy je také dokonalé, že vám dáva pocit, akoby naozaj existovalo. Niekde v Montane stojí škola, na ktorej študujú živí šľachtickí upíri Moroi, ktorých prenasledujú mŕtvi upíri Strigoi. Na svete žijú moroiské kráľovské rodiny, ktoré sa snažia uchrániť pred Strigoimi. Na to im slúžia strážcovia – dhampíri, ktorí sú z polovice ľudia a z polovice upíri. Presne tak, stačí si kúpiť letenku, odletieť do Montany a po dvoch dňoch cesty (a nepríjemnom časovom posune) zastať pred bránami Vampírskej akadémie. Pokiaľ však nemáte na letenku, odporúčam vám kúpiť si aspoň knihy.

Hlavnými postavami knihy sú priateľky Lissa a Rose. Lissa – alebo celým menom Vasilisa je moroiská princezná, Rose je jej dhampírska strážkyňa. Lissa a Rose sú spojené nezvyčajným putom – dokážu cítiť svoje nálady, pocity, pozerať sa na svet očami tej druhej. No Lisse hrozí nebezpečenstvo, preto museli z Vampírskej akadémie utiecť. Keď ich po dvoch rokoch na úteku prichytia a privedú opäť naspäť, začína sa pre nich práve posledný rok strednej školy. Tu sa musia vyrovnať s klebetami a intrigami, ale aj neustálym ohrozením. Lissa sa stretávam s ostrakizovaným Christianom a Rose spoznáva svojho mentora Dimitriho, ktorý je od nej o 7 rokov starší a všetci ho vďaka jeho bojovným schopnostiam prirovnávajú k bohu.

Čakali by ste stredoškolskú lásku? Pusu na poslednej strane knihy? Srdcervúci príbeh priateľstva a lásky? OMYL!
Prezradím vám tajomstvo – kniha vďaka svojmu nadmieru nevhodnému obsahu dostala ban. (keďže som donedávna ani nevedela, čo znamená slovo ban, takže ban = zákaz)

Rose je hrdinka, ktorá si je vedomá svojej príťažlivosti. S tou krajšou polovicou jej spolužiakov si vymenila nejednu pusu (a nie len to). Nemala problém dohodnúť si nejaké to dostaveníčko v tmavej izbe. Jednoducho – super život. Samozrejme, Rose sa nevyjadruje ako nežné dievča. Jej slovník sa vyrovná opitému námorníkovi. A jej činy predbiehajú jej uvažovanie. Rose je takou hrdinkou akú musíte milovať.
Nebojte sa ani siahodlhých úvah o tom, aké je nevhodné...začať si so starším mužom! A máme to tu! Rose a Dimitri! Žiadna prudérnosť, žiadna nuda! Juchúú! Milujem pasáž, kde Rose uvažuje, o koľko je od nej Dimitri starší, mohol by byť jej...no vlastne nič. Samozrejme vám nemusím hovoriť o tom, aký je Dimitri príťažlivý, starostlivý, mužný...
Potom tu máme postavu Lissy. Lissa je psychicky labilná, ťažko sa vyrovnáva so svojimi nadprirodzenými schopnosťami. Nad pomyselnou hladinou je drží Rose. Lissa je tak zvláštne krehká a silná zároveň, že sa udivujete na každej strane knihy nad jej inakosťou. 
Kniha ponúka celú paletu rôznorodých postáv, ktoré vytvárajú zaujímavý svet Vampire Academy.

Práve tá novota a inakosť je to, čo robí Vampire Academy knižnou sériou číslo jedna. Pretože kníh o upíroch je milión. Tak si predstavte, aká dobrá musí byť táto, keď som jej venovala celý článok. Odbúrajte staré stereotypy a hor sa do sveta Vampírskej akadémie!

Knižná séria má 6 častí:




A ja bežím čítať ďalšie časti. Jednotka je vraj len slabým odvarom toho, čo príde!

Anotácia na stredu - Where She Went od Gayle Forman

Dnešná anotácia sa bude venovať druhej časti úspešnej novely Ak zostanem, ktorá vyšla aj v slovenčine vo vydavateľstve Ikar. Pokiaľ ste Ak zostanem nečítali, neodporúčam vám čítať si ani túto anotáciu, pretože by ste sa zbytočne pripravili o prekvapenie.
Where she went (Kam odišla) je kniha, ktorá od svojho vydania 5. apríla vyvoláva nadšené reakcie u všetkých čitateľov a bloggerov. Stačí spomenúť, že na Goodreads má priemerné hodnotenie 4,43 z 5. Dúfajme, že Ikar sa rozhodne aj túto časť preložiť a vydať na Slovensku.

Tri roky uplynuli od zdrvujúcej nehody...tri roky odkedy Mia odišla z Adamovho života.
Teraz obaja žijú na opačných koncoch Ameriky - Mia sa stáva vychádzajúcou hviezdou Julliardu a Adam, so šarmom rockovej hviezdy a slávnou priateľkou, je hlavnou témou losangeleských bulvárnych plátkov.
Keď Adam uviazne v New Yorku, osud zvedie ich životy opäť dohromady na jednu spoločnú noc. Ako objavujú mesto, ktoré sa stalo pre Miu domovom, čelia Adam a Mia minulosti a otvárajú srdcia novej budúcnosti - a zároveň jeden druhému.
Príbeh rozprávaný z Adamovho pohľadu odhaľuje ako zničujúci môže byť žiaľ, ale odkrýva aj sľub novej nádeje a plameň znovunájdenej lásky.

Ani si neviete predstaviť, ako mi tento preklad dal zabrať :) Ja sa nemôžem dočkať, kedy mi kniha príde domov, neodolala som a nedávno si ju objednala.

utorok 17. mája 2011

Posledná etapa Veľkolepej knižnej súťaže - 6. Boyfriend

Už je to tu! Ideme do finále! Kým vám prezradím poslednú hádanku našej súťaže, chcela by som sa vám všetkým najprv obrovsky poďakovať za účasť v našej súťaži, za vaše usilovné pátranie a pozitívne ohlasy na hádanky, ktoré sme pre vás vymysleli. Cením si, ako ste sa presúvali z blogu na blog, ako naša súťaž postupovala, a že ste s nami vydržali až doteraz. Vaša trpezlivosť bude náležite odmenená, nebojte sa! Práve teraz nastal čas, kedy sa vám vaša usilovnosť vyplatí najviac. Pod poslednou hádankou 6. Boyfrienda zverejním formulár, ktorým sa uzatvára Veľkolepá knižná súťaž. Jeho správnym vyplnením budete zaradení do losovania o výhru. Prajem vám veľa šťastia a bystrú myseľ!

Pripomeňme si ešte raz o čo sa súťaží v tejto fáze súťaže


Pravidlá poslednej fázy súťaže:
  • V tejto časti súťažia Češi aj Slováci
  • Posledný boyfriend je z knihy, ktorá zatiaľ vyšla len v anglickom jazyku
  • Do formulára vpisujete mená všetkých 6 boyfriendov, ktoré ste hádali počas súťaže. Slováci, ktorí sa zúčastnili 1. časti, vpíšu mená do formulára EŠTE RAZ. Čiastkové formuláre z 1. časti sa im už teraz nebudú rátať!
  • Do losovania budú zaradení všetci tí, ktorí uhádli mená všetkých 6 boyfriendov (alebo 5 a použili žolíka)
  • Ak sa nenájde nikto, kto by uhádol všetkých 6 boyfriendov, losovať sa bude z tých, ktorí uhádli 5.
  • Odpovede, ktoré vpíšete do tohto formuláru nemusia byť rovnaké, aké ste uviedli v 1. časti súťaže - takže keď viete, že ste sa predtým pomýlili, teraz môžete uviesť správne meno.
  • Deadline na odoslanie súťažného formulára je do 20.5. 23:59!

Hádanka na dnes:
ON
Nemal by som na ňu pozerať. A už vôbec by som sa s ňou nemal rozprávať. Ani na ňu myslieť. Čo keď mi vidia aj do hlavy? Vôbec by ma to neprekvapilo. Nemôžeme byť spolu, a nie len preto, že ja nemôžem byť s nikým. Najradšej by som ju vzal za ruku a ušiel s ňou ďaleko - ďaleko preč. Tam, kde by sme mohli byť sami sebou, na miesto, kde by sme mohli byť slobodní. Ale ja viem, čo sa tam deje, videl som to na vlastné oči. Niet kam odísť. V tejto chvíli sa najviac bojím, že keď pôjdem preč, ona bude musieť ísť so mnou.

ONA
Milujem ho. Aj keď by som nemala. Už ma však nebaví počúvať, ako vedia, čo je pre mňa najlepšie. Ja predsa sama viem, čo cítim! A pri ňom mám ten správny pocit, ktorý chcem, aby pretrval navždy. Môžno sa mýlia oni, nie ja. Možno mám skutočne milovať jeho. Veď sprvoti to tak vyzeralo...

Dúfam, že ste si našu súťaž užili a že sa vám podarí uhádnuť všetkých boyfriendov. Vaše odpovede môžete vpísať sem:

Na vyplnenie formulára máte tri dni. Potom spolu s Judit sčítame všetky vaše hlasy a vyberieme víťazov oboch častí súťaže. Budeme sa snažiť, aby to bolo čo najskôr, ale keďže momentálne začalo zúriť skúškové, nehnevajte sa, keď nám to potrvá niekoľko dní. Podľa priebežného kontrolovania formulárov, vstupov bude naozaj neúrekom! Víťazov zverejníme na našich blogoch a tiež budú oboznámení s výhrou mailom.

pondelok 16. mája 2011

Top týždňa (1) - Obľúbené postavy


Top týždňa je meme, ktoré hosťuje Luu na svojom blogu Little Ramblings. Cieľom tohto meme je každý týždeň zostaviť zoznam top 10 podľa zadanej témy. Deň pre toto meme je pondelok. Pokiaľ by ste sa chceli pridať, pozrite sa SEM.

Tohto týždňová téma je 10 obľúbených postáv. Luu síce tvrdí, že chcela začať niečím jednoduchým, no ja veru nad tým rozmýšľam už dva dni a nemôžem si na nikoho spomenúť :)

1. SCARLETT O'HARA
Z fenomenálnej knihy Odviate vertom. Knihu som síce čítala len raz, no film som videla nespočetnekrát. A prečo je Scarlett na vrchole môjho rebríčka? Pretože je odvážna, nebojácna, drzá, protivná, nemilosrdná a nedrží sa žiadnych pravidiel. Okrem toho je ješitná a veľmi dobre si je vedomá svojej krásy. A moja najobľúbenejšia scéna so Scarlett? Keď si uprostred vojnových časov ušije zo závesu moderné šaty a vo väzení presviedča Rhetta, že jej nič nechýba a žije si v blahobyte.

2. MACKAYLA LANE
Z knižnej série od K. M. Moning Fever. Mac je jednou z postáv, ktoré si ma získali na prvej strane knihy. Správne drzá a bojovná, na rozdiel od Scarlett ale aj milujúca. Pojašená ako každá 22 ročná baba, s láskou pre ružovú a dúhovú. Jej britký humor, a tón ktorým sa baví s Barronsom, ako aj vymyslené nadávky, pomohli MacKayle získať v "mojej knihe" (ako by ona sama povedala) druhé miesto.

3. JERICHO BARRONS
Po MacKayle musí nasledovať jej partner Jericho. Jericho je moja najväčšia knižná láska a navždy bude. Preto je aj prvým mužským knižným hrdinom na mojom zozname. Tajomný a ironický, nemilosrdný a sakramentsky dobre vyzerajúci. Kto by mu už len mohol odolať? (na Facebooku má aj fan page)

4. CIRI
Z kníh o Zaklínačovi od Andrzeja Sapkowského. Na začiatku je Ciri len ustráchaná princeznička, na konci zaklínačka a hrdá bojovníčka. Skvelá postava, vďaka ktorej sa mi zapáčilo meno Cirilla. :)






5. BRIDGET JONES
Kto by nepoznal ikonu všetkých zúfaliek, modlu nezadaných žien s nadváhou, ktorá sa vždy dostane do zaručeného maléru a trápnej situácie v jednom? Ešte že má Bridget po boku Marca Darcyho, ktorý ju vždy zaručene zachráni.



6. SARA CREWE
Z knihy Malá princezná. Túto knihu som čítala ako dieťa nespočetnekrát a doteraz ju milujem. Pri scéne, keď sa hladná Sara podelí o kúsok koláča s malým dieťatkom sa mi vždy chce plakať, aj keď som už dospelá. Postavy Sary so sebou prináša krásne posolstvo. Každá z nás môže byť princezná.





7. SOKRATES
Túto postavu bude asi málokto poznať. Pochádza z knihy Cesta pokojného bojovníka. Sokrates, pravdepodobne reálna postava, je starcom, ktorého stretne nespokojný mladík Dan v jeden večer na benzínovej pumpe. Odvtedy sa mu zmení život, pretože práve Sokrates ho začne zaúčať do tajov umenia žiť. Sokrates je veľmi silná, duchovná postava s obrovskou múdrosťou. Raz by som ho chcela stretnúť...

8. PEETA MELLARK
Kto by nemiloval sladkého Peetu, odhodlaného za každú cenu zachrániť Katnissin život? Na Peetovi sa mi najviac páčila jeho láska ku Katniss a jeho nezlomná voľa. (okrem toho dobre vyzeral, ale však to je jasné, nie? :) Teem Peeta!

9. TRIS PRIOR
Z knihy Divergent. Túto knihu som dočítala len pred dvomi dňami, tak môže byť Trisino obsadenie v tomto rebríčku mierne skreslené. Tris je však skvelá postava. Okrem všetkých tých základných pozitívnych vlastností, akými sú odvaha a nezlomnosť, mám Tris celkom prízemne rada kvôli jej tetovaniam a menu :)

10. RHETT BUTLER
Scarlettina láska, ak vôbec Scarlett niekedy dokázala niekoho milovať. Ironický, vypočítavý, milujúci a hriešne príťažlivý. Keď to raz skončíme s Barronsom, môžeme to dať dokopy s Rhettom.

nedeľa 15. mája 2011

Recenzia Divergent od Veronicy Roth

O knihe Divergent som už čo-to na tomto blogu popísala, rovnako ako iné zahraničné blogy. Tí, ktorým sa podarilo dostať k predvýtlačku tejto knihy, boli nadšení a ohromení, vychvaľovali spisovateľský um Veronicy Roth až do neba a o Divergent sa vyjadrovali ako o nových Hrách o život.
Možno práve to bola tá osudná chyba. Keby som si neprečítala ani jednu recenziu, keby som sa nikdy nestretla s Hrami o život, táto recenzia by sa pravdepodobne uberala iným smerom.



Beatrice Prior žije v dystopickom Chicagu, v ktorom sú všetci obyvatelia rozdelení do frakcií. Každá frakcia sa venuje rozvíjaniu jednej cnosti – Úprimnosť kultivuje čestnosť, Odriekanie nesebeckosť, Nebojácnosť rozvíja odvahu, Priateľskosť mier a Učenosť múdrosť.
Beatrice patrí do frakcie Odriekania, a preto by malo byť jej životným poslaním pomáhať druhým. Ľudia v Odriekaní nosia jednoduché šaty, nemôžu sa pozerať do zrkadla, jedia len striedme jedlo a vyhýbajú sa všetkému, čo by ich mohlo zviesť na zlý chodník sebeckosti. Beatrice však cíti, že Odriekanie nie je jej život. Nikdy sa nedokáže celkom vzdať samej seba, nezištne pomáhať druhým a obetovať sa pre nich tak, ako jej brat a rodičia.
Preto keď nastane deň voľby, kedy si všetci šestnásťroční vyberajú frakciu, ktorej sa oddajú po celý zvyšok života, Beatrice sa rozhodne pridať k frakcii Nebojácnych. Odrazu však zisťuje, že vybrať si bola tá najľahšia časť. Čaká ju náročný a bolestivý proces zasväcovania, ktorý rozhodne, či ju Nebojácni napokon medzi seba príjmu, alebo či zostane bez frakcie a bude žiť na pokraji biedy ako bezdomovec.

Divergent je úžasne písaná kniha. Dej plynie ľahko a dynamicky, čitateľ sa nemusí pasovať so siahodlhými opismi ani s dejovými líniami, ktoré by boli nezaujímavé. Veronica Roth nepopierateľne disponuje obrovským spisovateľským talentom, vďaka ktorému sa môžeme tešiť ešte na mnoho dobrých kníh z jej pera. Napriek tomu Divergent nebola dokonalá kniha.
Veronica stvorila skvelý dystopický koncept s obrovským potenciálom. Rôzne frakcie, rôzne cnosti, zvyšujúce sa napätie medzi frakciami, to všetko vťahovalo čitateľa do deja hneď ako otvoril knihu. No po chvíli čítania sa odrazu dostavil pocit, že všetko je len vymyslené. Niekedy akoby som videla Veronicu za písacím stolom s perom v ruke, ako si píše poznámky na papier, vymýšľa dejové línie, napínavé scény a menšie aj väčšie zápletky. Zároveň som videla seba, keď som sa sama snažila o stvorenie nejakého príbehu, ako som robila to isté.
Aj keď sa v príbehu vyskytovali surové scény alebo išlo Beatrice o život, nebála som sa, pretože som vedela, že je to len príbeh a že všetko určite dobre dopadne. Žiadna katastrofa sa ma nemohla dotknúť. A to bolo najväčšie sklamanie, ktoré so sebou Divergent prinieslo.

Knihu vylepšuje hlavná postava Beatrice – Tris, ktorú som si zamilovala. Tris je odvážna a obetavá, snúbia sa v nej cnosti oboch frakcií. Dokáže byť ale aj nemilosrdná a tvrdohlavo si ísť za svojim. Hoci bola najmenšia spomedzi ostatných uchádzačov o miesto vo frakcii Nebojácnych, nevzdala sa, ale tvrdo bojovala.
Veronica skvelo stvorila aj postavu Trisinho partnera – inštruktora menom Four (prečo sa volá podľa čísla štyri sa v knihe neskôr vysvetlí). Na jednej strane vystupuje Four ako nemilosrdný tréner a autorita, na druhej sa snaží Tris ochrániť a je k nej veľmi nežný a starostlivý. Ich vzťah bol približne do polovice knihy úžasný, až kým nevysvitlo, len tak medzi rečou, že Four má iba 18 rokov, čiže je o dva roky starší od Beatrice. A kým sa nezačalo v každej spoločnej scéne riešiť, že je predsa len pre Tris trochu starý. Ak Veronica zastáva takýto názor aj v jej osobnom živote, tak jej veru nezávidím – vyberať si partnera, ktorý je práve tak starý ako ona, musí byť celkom fuška. 

Divergent je kniha ktorú prečítate s nadšením jedným dychom, ale dych vám nevezme. Veronica Roth však napísala príbeh, ktorý by som v porovnaní s ostatnou dnešnou tvorbou označila za nadpriemer. Pre mňa vyšla najlepšie z celého príbehu postava Tris, vďaka ktorej si rozhodne prečítam aj ďalšie časti. Myslím, že séria má veľkú šancu na zlepšenie, keďže Divergent je prvotinou veľmi mladej autorky, čo je v príbehu aj cítiť.

sobota 14. mája 2011

Čítačky kníh - nastal čas jednu si kúpiť

Prinášam vám opäť jeden zo série mojich „osvetových“ článkov“. Tentoraz sa budem venovať elektronickým čítačkám kníh. Sama som hrdým vlastníkom čítačky Kindle 3 a nadšeným fanúšikom elektronických čítačiek. Viem, že mnoho z vás uvažuje nad kúpou tejto skvelej vecičky, no majú pochybnosti, ako sa rozhodnúť, a najmä, ktorú z mnohých čítačiek dostupných na našom trhu, si zvoliť. Práve pre vás je určený tento článok.

Častokrát sa stretávam s názorom, že čítačky nemajú atmosféru pravej knihy, kniha je kniha a nič ju nenahradí, a preto by bola kúpa čítačky prehrešok voči svetu literatúry. Tento názor je však veľmi krátkozraký, pretože aj keď máte doma svoju čítačku kníh, vôbec vám to nebráni čítať obyčajné, krásne, voňajúce papierové knižky. Odkedy som si kúpila čítačku, pribudlo mi doma asi 10 nových kníh, ktoré si hrdo stoja na poličke a ja ich milujem rovnakou nehynúcou láskou ako môj Kindle.
Keď som minule na čítačke čítala knihu, celkom ponorená do deja, chcela som prstom otočiť stranu a už som sa načahovala do pravého horného rohu, kým mi došlo, že nečítam z pravej knihy. Rovnako som si po dočítaní chcela vložiť do čítačky záložku a strávila som niekoľko sekúnd jej hľadaním po posteli. Verte mi, pokiaľ príbeh stojí za to, je celkom jedno, či ho čítate vytlačený atramentom alebo e-inkom.
A pokiaľ by vám skutočne veľmi chýbala vôňa pravej knihy, už sa dajú zakúpiť spreje, ktoré vašu čítačku rozvoňajú ako papier.


Keď sme vymietli povery a predsudky, môžeme prejsť k faktom. Čítačky využívajú špeciálnu technológiu e-ink, vďaka ktorej pripomínajú papier a tak šetria oči. Taktiež sa vám obrazovka neleskne, keď čítate na slnku. Na trhu sa objavilo niekoľko lacných čítačiek, ktoré sa pýšia tým, že sa na nich dajú pozerať filmy alebo fotky. Toto však rozhodne nie sú čítačky, ale podradné tablety a rozhodne vám ich neodporúčam kupovať. Na normálnej čítačke si práve kvôli jej veľmi špecifickému displeju nič iné ako knihy neprečítate.

Aké sú najznámejšie značky čítačiek?

KINDLE
Najrozšírenejšou čítačkou na dnešnom trhu je Kindle od Amazonu. Najrozšírenejší však neznamená najkvalitnejší. No vzhľadom na pomer cena/výkon je Kindle najschodnejšie riešenie pre bežných čitateľov – smrteľníkov (a obyčajných študentov ako som ja :). V súčasnosti sú dostupné dve verzie bežného Kindlu radu 3 – Kindle Wi-Fi za 139$, čo je v prepočte asi 100EUR, ktorý má v sebe wi-fi zariadenie (ako hovorí samotný názov :) a Kindle 3G + Wi-Fi za 189$, čiže približne 135EUR, ktorý umožňuje okrem wi-fi aj prístup na internet poskytovaný spoločnosťou Amazon. Nevýhodou je, že k tejto cene je nutné prirátať ešte poštovné na Slovensko, ktoré sa môže vyšplhať aj do výšky 40EUR. U nás je možné zakúpiť Kindle na stránke internetového obchodu www.alza.sk, no tam vás táto čítačka vyjde podstatne drahšie, ako zaplatiť jej cenu z Amazonu aj s poštovným.
Technické parametre:
  • Kindle po zakúpení registrujete na svojom Amazon konte, kde dostane pridelenú mailovú adresu. Na túto adresu vám potom do Kindlu Amazon posiela updaty.
  • Knihy sa do Kindle vkladajú cez USB, alebo sa dajú poslať na Kindle mailom, avšak ešte sa mi nepodarilo zistiť, či táto služba náhodou nie je spoplatnená, pretože zdroje, ku ktorým som sa dostala si protirečia.
  • Kindle podporuje oficálne všetky formáty. Neoficálne – zo života užívateľa – Kindle sa nekamaráti s PDFkami. Pokiaľ máte v PDFkách grafy a odborné texty, ktoré si musia zachovať aktuálny formát, aby nestratili výpovednú hodnotu, radšej sa poohliadnite po inej čítačke. PDF sa dá skonvertovať na Kindlom podporovaný formát MOBI, no je značne pravdepodobné, že zložité obrázky a náročné formátovanie textu konverziu neprežijú. Avšak, bežné knihy a texty sa dajú premeniť bez problémov. Nutné je premieňať všetky formáty, čiže aj word, do formátu MOBI. Najlepšie skúsenosti mám s premieňaním formátu ePUB. Taktiež word sa premení lepšie než PDF. Celkovo Kindle bojuje proti Adobe technológiám. Čo však myslím slovami premení sa lepšie? Niekedy sa môže stať, že pri konverzii na MOBI sa vám napríklad zhluknú písmenká, alebo vám vypadne jedno konkrétne písmenko. Taktiež keď konvertujete dokument, v ktorom mate očíslované strany, premenia sa vám do textu aj čísla. Tieto drobnosti sa však nestávajú často a vo všeobecnosti nie sú veľmi rušivé. Samozrejme, ak si objednáte a zakúpite knihu priamo z Amazonu, bude dokonalá a s takýmito nepríjemnosťami sa rozhodne nestretnete. Samozrejme, na konvertovanie existuje niekoľko bezplatných programov.
  • Kindle poskytuje rôzne vymoženosti – môžete si ukladať knihy podľa zoznamov, zvýrazňovať si text, odosielať poznámky na twitter alebo facebook a mnoho iného.
  • Pokiaľ sa chcete dozvedieť o tejto čítačke viac, odporúčam vám skvelú recenziu na portáli iPod.sk, ktorá ma priviedla k jej kúpe.
  • Poznámka užívateľa nakoniec – Kindle mám už niekoľko mesiacov a som veľmi spokojná. Prečítala som na ňom čosi okolo 20 kníh a nedokážem si ho vynachváliť. Určite to nebola zlá kúpa a rozhodne odporúčam do nej ísť, ak ešte stále váhate.


NOOK
Nook je najväčším konkurentom čítačky Kindle, avšak nie je až natoľko rozšírený. Môže to spôsobovať práve jeho cena, ktorá je okolo 180EUR. Avšak Nook sa považuje práve za o niečo kvalitnejšiu čítačku než Amazon Kindle. Je len na vás, koľko sa rozhodnete do čítačky investovať.

JINKE HANLIN
Je považovaná za jednu z najkvalitnejších čítačiek na trhu, čo sa ale samozrejme tiež odzrkadľuje v jej cene. Má viacero radov rôznej kvality a ceny. Ak však si môžete dovoliť za čítačku utratiť o niečo viac, rozhodne vám odporúčam siahnuť práve po tejto značke.
 
Svoju čítačku má aj Sony, avšak táto obľúbenosťou výrazne zaostáva za ostatnými vyššie spomenutými. Je smutné, že na Slovensku sa čítačky v bežnom obchode kúpiť nedajú, hoci si myslím, že ak sa raz stanú predsa len obchodovým tovarom, ich cena bude o čosi vyššia než na internete. Na slovenský trh sa v najbližšej dobe chystá priniesť vlastnú čítačku vydavateľstvo Ikar, ktoré prednedávnom odštartovalo svoj portál elektronických kníh i-bux.

Elektronické knihy zaplavili svet. Pochopili to všetky veľké vydavateľstvá, a postupne na to prichádzajú aj tie malé – slovenské. Nemyslím si, že čítačky niekedy vytlačia naozajstné knihy, pretože každá kniha žije svojim životom no čítačka žije len jedným. Aké sú moje slová na záver? Neváhajte, do čítačky sa rozhodne oplatí investovať! A kupujte si knihy, aby vydavateľstvá mali motiváciu knihy prekladať a vydávať.

Ak by ste mali na mňa prípadne nejaké otázky týkajúce sa čítačiek a špeciálne Kindlu, neváhajte sa spýtať formou komentáru. Ak budem vedieť, určite vám rada odpoviem.

štvrtok 12. mája 2011

Chaos! Panika! Horor! Stres! Strach!

Všetko je zažehnané. Súťažný formulár je už v poriadku a môžete ho ísť vyplniť! Ospravedlňujem sa za vzniknuté komplikácie, ale služba blogger si žije vlastným životom a vymazala si sama od seba hypertextové prepojenie na formulár, preto ste sa nemohli dokliknúť - nebolo kam :) Zistila som to dnes v škole a chcela to rýchlo upraviť, ale blogger mal údržbovú odstávku, tak ste si bohužiaľ museli počkať až doteraz. Och s týmto boyfriendom je akosi veľa starostí...

streda 11. mája 2011

Veľkolepá knižná súťaž - 4. Boyfriend

Síce o niečo neskôr, ale predsa vám dnes prezradím v poradí už našu štvrtú hádanku. 

Zopakujeme si zasa pravidlá, ak by náhodou niekomu niečo nebolo jasné:
  • Prečítate si môj krátky príspevok. Prvá časť je rozprávanie z pohľadu chlapca, ktorého meno sa snažíte uhádnuť. Druhú časť rozpráva jeho knižná "partnerka"
  • Boyfriend je z YA knihy, ktorá už bola preložená do slovenčiny
  • Aj to najčudnejšie slovo môže byť indíciou.
  • Na uhádnutie mena máte 3 dni. Meno (priezvisko nemusíte) vpíšete do formulára na konci príspevku a odošlete ho najneskôr do 14.5. do 23:59.
  • Vaše tipy NEVPISUJTE do komentárov nižšie. Môžete nám ale napísať, či sa vám dnešná hádanka zdala byť ľahká alebo ste mali problémy s jej rozlúštením
  • Formulár odosielajú iba Slováci. Česi si môžu meno niekde poznačiť a vpisovať ho budú až v druhej časti súťaže do osobitného formulára, ktorý zverejníme neskôr. 

Hádanka na dnes:

ON
Niekto by mohol povedať, že láska rokmi zostarne. Moja láska však trvá storočia a stále je rovnako silná a bolestivá. Za naše zničené životy môžem iba ja. Keby som sa nebol do nej vtedy zamiloval, mohli sme byť uchránení od tohto utrpenia, ktoré sa opakuje a opakuje a opakuje. Mal som byť silnejší a veriť vo vyššiu silu. No napriek všetkým tým rokom odlúčenia a opätovného stretávania, keď som sa od nej musel držať čo najďalej, stále ju milujem. Pretože len ona je pre mňa tá pravá. Aj keby som sa mal smažiť v pekelnom ohni. No zdá sa mi, akoby bolo tentokrát všetko iné.

ONA
Panebože, prečo z neho nemôžem spustiť zrak?! V živote som nevidela niekoho tak úžasného. Nikdy. Priťahuje môj pohľad ako magnet. Rozmýšľam, či sme sa niekedy už nevideli. Mám pocit, že ho odniekiaľ poznám, ale to by som si ho predsa musela pamätať. Na takého chalan sa nezabúda.

Ak viete správnu odpoveď, alebo si aspoň myslíte, že ju viete, napíšte ju do formulára:
Ďalšia zastávka:
  • 14.5. My Alternative World of Books
  • 17.5. Fragile Things of Triss

Ospravedlňte menšie meškanie

Keďže som momentálne v inej krajine (znie to dobrodružne, ale sú to len Čechy :), stíham vám len dať na známosť, že nestíham dnes postnúť 4. boyfrienda. Ak sa mi podarí, možno ho sem hodím dnes večer, ak nie, určite tu bude zajtra.
A tak na záver pripájam ešte jedno veľké PREPÁČTE!

nedeľa 8. mája 2011

Recenzia The Day Before od Lisy Schroeder

V anotácii na stredu som vám predstavila túto poetickú knihu z pera Lisy Schroeder. Vždy som sa považovala za nadšenca pre poéziu, hoci som asi nikdy neprečítala ani jednu básnickú zbierku (Shakespearove sonety mi ležia rozčítané na nočnom stolíku už najmenej rok). Možno preto ma tak The Day Before – Deň predtým chytil za srdce. Po dočítaní som zostala celkom očarená.

Kniha nám prináša príbeh Amber, ktorá sa v jedno ráno vytratí tajne z domu zanechajúc na kuchynskom stole len krátky odkaz pre mamu. Amber sa rozhodne stráviť svoj posledný deň – deň pred TÝM – na pláži. Chce sa smiať, zabávať sa, užívať si život a celkom zabudnúť na starosti. Keď v podmorskom akváriu spozná Cada, ktorý prežíva tiež svoj deň pred tým, rozhodnú sa, že ich posledný deň prežijú spolu.

Ak som to nenapísala dostatočne jasne na začiatku, zopakujem ešte raz – kniha je písaná vo forme voľných veršov. Spája sa v nej poézia s prózou, čo ju robí celkom unikátnou.

TELL ME YOUR STORY
Oftentimes
when I read a book,
a want to savour,
each word,
each phrase,
each page,
loving the prose
so much,
I don’t want it
to end.

Other times
the story pulls me in,
and I can hardly read fast enough,
the details flying by,
some of them lost
because all that matters
is making sure
the character
is all right
when it’s over.

This day
is like the best
of both kinds
of books.

I want to cherish
every moment and yet
I have got to know
that this character
named Cade
will be okay
when this story
ends.

Bohužiaľ si túto ukážku netrúfam prekladať do slovenčiny, obávam sa, že by celkom stratila svoje čaro. 

Lisa Schroeder nám prináša neobyčajný príbeh obyčajných ľudí v zaujímavej a nevšednej forme. Ešte som sa nestretla s prózou v poézii a už vôbec nie pri žánri, ktorý ma naozaj zaujíma a rada ho čítam (nie, Apollinairove Alkoholy sa skutočne nerátajú!). Pred nami sa odvíja dej, ktorý akoby plynul vlastným životom tak hladko 
             hladko 
                           hladko. 
Postupne sa dozvedáme, čo na druhý deň obe postavy čaká a v ich zamysleniach sa vraciame do minulosti. The Day Before vám odporúčam, pokiaľ hľadáte krásny čitateľský zážitok. Prečtajte si ešte jednu ukážku na záver:
KISSING
Lips on lips,
feel the heat.
Silky soft,
honey sweet.
Stay right here,
feed me more.
Lips on lips,
like never before.

***
Na záver vám dávam ešte do pozornosti prebiehajúcu súťaž, ktorá má dnes zastávku na blogu My Alternative World of Books, kde sa háda tretí boyfriend. Nuž veru, nebude to také ľahké drahá :) Tak neváhajte a bežte si potrápiť hlavičky :)